Jelenlegi hely

BÁRKA Gyermekjóléti Központ

 
Cím: 1104 Budapest, Mádi u. 86.
Tel: 260-9479, 260-1162, 431-7379
E-mail: gyjk@bkhk.hu

A Gyermekjóléti Központ gyermekjóléti szolgáltatást nyújt, amely szolgáltatás működtetését a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény írja elő és teszi kötelezővé. A törvényi megfogalmazás alapján a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás szerint.

Célunk:

A kőbányai gyermekek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése. A gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése, a kialakult veszélyeztetés megszüntetése. A családjából kiemelt gyermek visszakerülésének segítése.

Munkánk során a gyermek mindenek felett álló érdekét figyelembe véve járunk el! A Gyermekjóléti Központ szolgáltatásai térítésmentesen vehetők igénybe.

A gyermeknek joga van mindahhoz, amelyhez a gyermekjóléti ellátásnak hozzá kell járulnia, így például a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez. A gyermekjóléti szolgálatoknak tehát elő kell segíteniük a gyermeki jogok teljesülését. Nem teljesülésük veszélyeztetettséget eredményez. A gyermeki jogokhoz kapcsolódóan a gyermekjóléti szolgálat feladata a gyermeket ért jogsérelem estén is segíteni a panasszal élő gyermeket és szülőjét.

A Gyermekjóléti Központ szolgáltatásai:

 • Segítjük a hozzánk forduló gyermekeket jogaik érvényesítésében, problémáik megoldásában, a szülőkkel, a felnőttekkel való kapcsolatuk rendezésében.
 • Segítséget adunk a szülőknek gyermekeik gondozásával, nevelésével kapcsolatos problémáikban.
 • Fogadjuk a jelzőrendszer és a lakosság jelzéseit a gyermekek veszélyeztetettségére vonatkozóan.
 • Feltárjuk a veszélyeztetettség okait, és segítséget nyújtunk ezek megszüntetéséhez.
 • A veszélyeztetettség megszüntetése érdekében segítő kapcsolat keretében a szociális munka eszközeivel családgondozást végzünk.
 • Tájékoztatást adunk szociális és mentális ügyekben, segítjük az ügyintézést.
 • A kőbányai gyermekek részére szabadidős programokat, nyári táborokat, gyermekcsoportokat szervezünk.
 • Egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat, pótvizsgára felkészítést biztosítunk a gyermekeknek
 • Jogi, pszichológiai és pedagógiai tanácsadást biztosítunk.
 • Konfliktuskezelő szolgáltatásokkal segítjük a családon belüli egyensúly helyreállítását.
 • Támogatást nyújtunk a szociálisan válsághelyzetben levő várandós anyáknak.
 • Segítjük a gyermekotthonból hazakerült gyermekek visszailleszkedését a családi és iskolai környezetbe.
 • A gyermek védelembe vétele esetén gyámhivatali kirendelésre családgondozást végzünk.
 • Figyelemmel kísérjük a kőbányai gyermekek szociális helyzetét, veszélyeztetettségét és javaslatot teszünk a problémák kezelésre.
 • Szakmaközi megbeszéléseket, esetkonferenciákat, tanácskozást szervezünk a kőbányai gyermekek helyzetének javítása, az ellátások összehangoltabb működtetése érdekében.

Speciális szolgáltatások:

Kapcsolattartási ügyelet: Célja a gyermek és a kapcsolattartásra jogosult szülő vagy más kapcsolattartásra jogosult személy számára a találkozásra, együttlétre alkalmas semleges hely biztosítása. Igénybevétele alapvetően önkéntes, az ellátást igénylő kérelmére történik, de a gyámhivatal, illetve bíróság is javasolhatja, vagy a szülők számára előírhatja az együttműködési kötelezettséget.
Utcai szociális munka: A szociális munka célja, hogy felkutassa és elérje az elsősorban veszélyeztetett gyermekeket, fiatalokat és számukra alternatívákat kínáljon szabadidejük eltöltésére, valamint helyet biztosítson kortársaikkal, vagy éppen más korosztályokkal való találkozásaikra.
Kórházi szociális munka: Célja a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán a kórházi védőnővel együttműködve a szociális válsághelyzetben lévő anya segítése, valamint a gyermekosztályon a gyermekelhanyagolás és bántalmazás észlelése esetén pedig a szükséges intézkedések megtétele.
Telefonos készenléti szolgálat: akut probléma esetén, amelyben gyermek is érintett, az intézmény nyitvatartási idején túl hívható/ 06/30-38-28-276 telefonszám.

 NYITVATARTÁS

H: 14 -18
K: 8.30 -17
SZ: 8.30-17.30
CS: 8.30-17
P: 8.30-13

Ügyfeleink részére rendszeresen szervezünk térítésmentesen igénybe vehető programokat, táborokat, alkalmi rendezvényeket.

Pedagógiai szolgáltatások:

Tankarika – a mindennapi iskolai felkészülést segítő kötetlen csoportos foglalkozás 1-8. osztályosoknak (házi feladat elkészítése, ellenőrzése, napi tananyagok átnézése, felkészülés dolgozatra, témazáróra) heti három alkalommal, hétfőn, kedden és csütörtökön 15.30-17-ig
Anyanyelvi fejlesztés alsó tagozatosoknak – kötött idejű kiscsoportos fejlesztő foglalkozás (jelenleg szerdán 15-16-ig)
Matematika és tanulásmódszertan felsősöknek –  kötött idejű kiscsoportos fejlesztő foglalkozás (hétfőnként 15-16-ig)
Egyéni fejlesztés – diagnosztizált tanulási nehézséggel küzdő tanulóknak (indokolt esetekben, amennyiben a kijelölt ellátó intézményben valamely oknál fogva nem kap, vagy nem kellő mértékben kap ellátást a gyermek) – egyénileg egyeztetett időpontban
 Okoska – játékos iskola-előkészítő foglakozás nagycsoportos óvodásoknak (jelenleg hétfőn 17-18-ig a Pongrác Közösségi Házban)

Rendszeres szabadidős programok:

Családi játszóház – kreatív, játékos foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és szülőknek (szerdán 16-17.30-ig)

Barangoló – kirándulás családok számára, hegyen – völgyön és városban, havonta egyszer
Darts – klub – kamaszoknak (péntekenként 17- 18.30-ig a Pongrác Közösségi Házban)
Felfedezők klubja – (barangolás az országos kéktúrán kamaszokkal negyedévente egyszer)

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére