Jelenlegi hely

Májusi könyvajánló - Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszerviz

Agyrázkódás, kéztörés, lábsérülés… Kivel nem történt még kisebb-nagyobb baleset? És ki ne szeretne játékosan, mesével gyógyulni? A Szuperhős szakszervíz egy hiánypótló mesekönyv, amely a balesetet szenvedett gyerekek gyógyulását, traumafeldolgozását segíti. A mesék segítségével a gyerekek megérthetik a körülöttük zajló folyamatokat (vizsgálat, vizit, műtét stb.) a szülővel közösen pedig megismerik a kezelések lépéseit és folyamatát, így együtt indulhatnak el a gyógyulás útján. A mesék végén a kórházi napokat megkönnyítő tanácsok olvashatók.

 


Nyerd meg a mesekönyvet a Budaestimamin!
›› JÁTÉK ITT ››

Évente több ezer gyerek kerül kórházba baleset miatt. Az ő gyógyulásukat, valamint az orvosok, a nővérek, kórházi szakemberek munkáját hivatott segíteni ez a kedves mesekönyv, amely a mese varázslatos világán keresztül mutatja be a szülőknek és a gyerekeknek a különböző kezelések várható lépéseit, folyamatát, hogy a gyógyulástervező segítségével együtt indulhassanak el a felépülés útján.

Sárvári Töttős Györgyi remek humorral és átérzéssel megírt meséje nemcsak a kórházban vagy otthon lábadozó kis betegeknek kínál szórakozást, hanem a makkegészséges gyerekeknek is.

A könyvet saját élmény hívta életre: Győri Ildikó kisfia néhány éve a Fiumei úti baleseti sebészetre került. Az intenzív osztályon dolgozó orvosok és nővérek áldozatos munkájának köszönhetően a rémálmot fokozatosan felváltotta a játékos gyógyulás.


Győri Ildikót kérdeztük a megjelenés kapcsán:

Ha egy gyereket baleset ér, kinek nehezebb feldolgozni, a szülőnek vagy a kis betegnek? 

A szülőt ilyenkor általában mardossa a lelkiismeret-furdalás. Belefészkeli magát gondolataiba a „mi lett volna, ha….” kezdetű mondat, és a hozzá kacsolódó felelősség, bűntudat. A gyereket pedig blokkolja a fájdalom és az ijedtség. Ehhez hozzájárul mindkettejük számára a félelem az ismeretlen helyzettől, az ismeretlen környezettől, és a rá váró kezelésekről. Nagyon nehéz élethelyzet ez mindenkinek.

Mi az, ami a legnagyobb traumát okozza a gyereknek, ha baleset éri? 

A nagy fájdalom és a félelem együttesen. Miben szorul legjobban támogatásra ilyenkor lelkileg? Ha éreztetjük vele, mennyire szeretjük, mellette vagyunk, és együtt indulunk el a gyógyulás útján, segítség lehet.

Honnan jött a mesekönyv ötlete? 

A mesekönyv ötlete egy valós balesetet követően született meg, Olivér kisfiam kórházi élményéből jött. Az agyrázkódást követően Dr. Kassai Tamás csapatánál gyógyult, az ő általa vezetett osztály lelkes orvosai, nővérei, pszichológusa dolgoztak nem mint nap a gyógyulásáért.

Milyen korú gyermekeknek ajánljátok? 

Mesekönyv, így a kisgyermek korosztály természetesen az elsődleges célcsoport, és velük együtt a szülők is, mert ők is tanácstalanok egy ilyen esetben – nekik is szükség van információra, segítségre, ami akár az ő aggodalmaik csökkentéséhez is hozzájárulhat. 

A baleseteken kívül más betegségek/kórházi kezelések esetén is lehet használni a könyvet? 

A gyógyulástervező lényege, hogy bármilyen betegség esetén alkalmazható. A könyv végén bemutatunk egy lehetséges mintát, és a cél az, hogy minél több gyermek fantáziáját indítsuk be vele, minél több betegségre készüljön el a gyógyuláshoz vezető út terve, legyen az bárányhimlő, kéztörés, vagy egy erősebb megfázás. 

A gyógyulástervező hogyan alkalmazható a különféle esetekre? Van közös elem a folyamatokban? 

Az üzenetünk: ha megtervezetd a gyógyulásod útját, akkor már tudod merre tartasz, és azt is, hogy a végén ott az egészség újra. Bátorság, segítség és kitartás kell, é végig tudsz menni rajta.

A könyv bemutatja a kórházi rutint, a napirendet, amely jelentősen eltér az otthonitól, és a traumatológiai osztályon a kezelések során használt eszközök közül a leggyakoribbakat. A nővérek rámutatnak az adott oldalon lévő eszközre, és el tudnak beszélgetni a gyermekkel: szerinted a könyvben szebb a branül, vagy az életben? Egy ilyen beszélgetés oldja a gyerekben a félelmet, és a feszültséget, talán a sírás is rövidebb lesz.

Mi a titka, hogy humorral és derűsen kezeljük a betegséget, fájdalmat?

A kórházban már biztonságban vagyunk, a balesetet követően szakavatott kezek gondoskodnak rólunk. Érdemes a probléma fókuszról átállni a humor, vagy megoldás fókuszra. Pl. Képzeld el, szegény apu hogy fogja megtalálni a húgod kedvenc harisnyáját? Vajon hány órán keresztül tart majd nekik otthon a hajmosás? Ezzel a hozzáállással mindenkinek az életén könnyítünk, és marad energia a gyógyulásra.

További információ a mesekönyvről a Kolibri Kiadó oldalán.
›› Nyereményjáték ITT ››

 - Budapestimami - 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Partnereink