Jelenlegi hely

„Zebraavatás” és KRESZ-szafari gyermekvetélkedő

 

Közlekedésbiztonsági vetélkedőt tartottak ma a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az Országos Rendőr-főkapitányság hagyományos tanévkezdeti kampányához kapcsolódó rendezvényen mintegy kétszázötven általános iskolás tanuló vett részt. A vetélkedő hivatalos megnyitójával egy időben adták át az Állatkerti körút új, biztonságosabb kialakítású kijelölt gyalogos-átkelőhelyeit is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert volt a helyszíne a KRESZ-szafari 2015 elnevezésű közlekedésbiztonsági vetélkedőnek, amelyet pénteken tartottak meg az Országos Rendőr-főkapitányság, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság és partnereinek szervezésében. A vetélkedő megnyitásához kapcsolódóan pedig átadták az Állatkerti körút három új, az eddigieknél sokkal biztosabb kijelölt gyalogos-átkelőhelyét is. Az ünnepélyes „zebraavatón”, amely egyúttal a vetélkedő nyitóeseménye is volt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről dr. Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár, az Országos Rendőr-főkapitányság részéről Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. részéről Sidó Szabolcs vezérigazgató, a Budapesti Közlekedési Központ részéről dr. Szűcs Annamária kommunikációs igazgató, a BKK Közút Zrt. részéről dr. Almássy Kornél vezérigazgató, a Fővárosi Állat- és Növénykert részéről pedig prof. dr. Persányi Miklós főigazgató köszöntötte a vendégeket, illetve a vetélkedő résztvevőit.                                                                                             

Az Állatkerti körút három kijelölt gyalogos-átkelőhelyének megújításával kapcsolatos ötlet még június 18-án merült fel, amikor az Országos Rendőr-főkapitányság jelképesen örökbe fogadta Rozit, az idén januárban született zebracsikót. Az Állatkert eredeti kreatív a Budapesti Közlekedési Központ kibővítette, így a szóban forgó gyalogos-átkelőhelyek átalakítása egyúttal biztonságosabbá is tette azokat a közlekedés valamennyi résztvevője számára. A gyalogos-átkelőhely biztonságának növelésére vonatkozó terveket a BKK felkérése alapján a BKK Közút Zrt. készítette el, majd a szükséges átalakításokat is elvégezte. Ennek nyomán az átkelőhely kialakítása jobb lehetőséget biztosít a gyalogosoknak a két irányból érkező forgalom felé irányuló figyelem megosztására, s egyben megakadályozza, hogy a parkoló gépjárművek a gyalogátkelőhöz túl közel parkoljanak. Ez utóbbi biztosítja, hogy az átkelőhely beláthatóságát rossz helyen parkoló gépjármű még átmenetileg se akadályozza. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet előjelző útburkolati jel háromszögébe – az Állatkert közelségére utalva – nem gyalogost, hanem egy zebrafejet ábrázoló piktogram került.

Zebra és „zebra”

A lófélék közé tartozó zebrák és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek közötti kapcsolat mindenki számára nyilvánvaló. Az átkelőhelyet ugyanis Magyarországon – a világ sok más országához hasonlóan – váltakozó fehér-sötét sávozású útburkolati jel jelzi, s ezért azt a hétköznapokban ugyancsak „zebrának” nevezzük. A világon többféle útburkolati jel van használatban az átkelőhelyek jelzésére. A „zebra” típusú felfestés kitalálójának általában a brit Transport Research Laboratory-t tartják, az elnevezést pedig James Callaghan-nek, a szigetország egykori miniszterelnökének tulajdonítják. Az Egyesült Királyságban az 1940-es évek végén, illetve az 1950-es években jelentek meg az első ilyen útburkolati jelek, ekkoriban festhették fel a londoni Abbey Road „zebráját” is, amelyet a Beatles 1969-es albumának borítója tett világhírűvé. A brit példa nyomán a „zebra” típusú útburkolati jelet Magyarországon is használni kezdték, az 1975-ös KRESZ-be már kipróbált jelzésként került bele.

A Budapesti Közlekedési Központ azon dolgozik, hogy mindenki számára akadálymentes környezetet és egyenlő esélyeket teremtsen a közösségi közlekedésben, és kiemelten fontosnak tartja a közlekedésbiztonságot is. Annak érdekében, hogy a gyermekek megismerkedjenek a közlekedési szabályokkal, megtanuljanak biztonságosan közlekedni, vigyázni önmagukra és egymásra, ismerjék a közösségi közlekedés előnyeit és kultúráját, a BKK együttműködik a rendőrséggel, civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel.

A BKK Közút Zrt. körülbelül 5000 zebrát tart fenn Budapest fő- és tömegközlekedés által érintett útjain, ezek közül évente körülbelül 1000-et újít fel. Az  Állatkert lakóinak nyugalma és a látogatók zavartalan kikapcsolódása érdekében szeptemberben a BKK Közút zajvédő falat is épített a Hungária körúti felüljáró déli oldali hídszegélyén. A zajvédő fal körülbelül 90 méter hosszon, 2 méteres magassággal épült fel speciális könnyített zajárnyékoló elemek felhasználásával.

A KRESZ-szafari 2015 közlekedésbiztonsági vetélkedő az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság hagyományos tanévkezdeti kampányának része. A kampány minden évben „Az iskola rendőre” program ünnepélyes tanévnyitójával kezdődik és a KRESZ-FESZT elnevezésű nagyszabású rendezvénnyel fejeződik be. A budapesti és Pest megyei rendezvénynek idén a Fővárosi Állat- és Növénykert adott otthont, az esemény épp a helyszín különlegessége miatt kapta a KRESZ-szafari elnevezést. A megközelítőleg 250 negyedik osztályos általános iskolás tanuló részvételével lezajlott vetélkedő sikeres lebonyolításában a házigazdán kívül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Fővárosi és a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Budapesti Közlekedési Központ is szerepet vállalt. A 8 állomásból álló vetélkedőn résztvevő csapatoknak (osztályoknak) az adott állathoz kapcsolódó közlekedési szabályokról (pl. zebra – kijelölt gyalogos-átkelőhely stb.) kellett számot adniuk.

A KRESZ-szafari lebonyolításában szerepet vállaló Nemzeti Közlekedési Hatóság egyik kiemelt célja – összhangban a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2015-2016. évi célkitűzéseivel – a gyermekek biztonságos és tudatos közlekedésre nevelése, a közlekedő gyermekek biztonságának javítása. Ezért a hatóság minden lehetőséget megragad, hogy a legfiatalabb közlekedőket is elérje különböző közlekedésbiztonsági aktivitásokkal, oktató programokkal. A KRESZ-szafarin a hatóság szakemberei a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályaira tanították a gyerekeket tesztek kitöltésével, a kerékpáros tartozékok ismertetésével, valamint közlekedési szituációs játékokkal.

Az állatkert KRESZ-szafarival párhuzamosan az ország valamennyi megyeszékhelyén ismételten megrendezésre került az ORFK és az OBB immár tradicionális KRESZ-FESZT elnevezésű prevenciós programja, melyen megközelítőleg 5000 gyermek részvételére számítanak. Ezen helyszíneken a szakemberek különböző közlekedésbiztonsági programokkal várják a gyerekeket: kerékpáros ügyességi versennyel, mobil KRESZ-pályás foglalkozással, bűn- és baleset-megelőzési ismereti teszttel, foglalkoztató játékokkal, színezőkkel és rendőrségi technikai bemutatóval.

Nagy hangsúlyt fektet a közlekedésbiztonsági kampányokra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is, hiszen a szemléletformálást a legfogékonyabb időszakban, már a gyermekkorban el kell kezdeni. A tárca idén februárban általános iskolák számára írt ki kétfordulós pályázatot, amellyel közlekedésbiztonsági programok megvalósítását, a legfontosabb közlekedésbiztonsági ismeretek terjesztését támogatta. A 170 beérkezett pályamunka közül szakmai zsűri által kiválasztott három legjobbat beküldő intézmények 1-1 millió forintot kaptak elképzeléseik megvalósítására. A pályázathoz kapcsolódó monitoring felmérések bizonyították, hogy az önálló közlekedésre alkalmas életkorú gyermekek jelentős hányada még nem rendelkezik elegendő elméleti és gyakorlati ismerettel a biztonságos és felelős közlekedéshez. Ezért is szerepel a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2015-2016. évi célkitűzései között a gyermekek közlekedésre nevelése, a közlekedő gyermekek biztonságának javítása is.

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére