Jelenlegi hely

Tíz étel, amit a 10 éves gyereked is elkészíthet a nyári szünetben

A szülői stresszfaktor egyik okozója a nagy ebédkérdés, amihez nemcsak a mikor mit főzzek, de a megeszi-e a gyerek is hozzájárul. Van pár tippünk kezdőknek és haladóknak.

A nyári szünetek egyik markáns kérdése a mit eszik a gyerek. A másik, a mit csinál, úgy tűnik, a digitális korszak beköszöntével kevésbé sorsdöntő és befolyásolható egy életkor felett.

Tizenéveik elején járó fiaim korosztályuknak megfelelően érdektelenek a „mi lesz ma a kaja” iránt egészen az első gyomorkordulásig. Akkor persze rögtön jön a mit eszünk, és a variálás. Megfigyeltem, ha ők készítik, jobban elfogadják, bár így is szükség van az uniós jogszabályokat megszégyenítő kerekasztal egyeztetésekre.

Bizalom kontra aggodalom

Hiszem, hogy egy tizenegy-két éves gyerek is képes és szükséges is, hogy megtanuljon alapételeket főzni és ami fontos, ehhez a szabályokat is, hogy mindez balesetmentesen történjen. Nehéz elengedni az aggodalmainkat és feltétel nélkül bízni sokszor idétlennek tűnő tinédzsereinkben és garázdálkodni hagyni őket a konyhában. Fontos, hogy szabadságot kapjanak, megtanuljanak maguk dönteni és élvezzék az eredményét. Ennek egyik legjobb terepe a konyha.

Összeszedtem, mi az a néhány étel amit szívesen megesznek és gyorsan meg is tudnak csinálni a kistinik.

Némi tréning nem árt előtte, és részvizsgákat is érdemes szervezni az ön- és közveszélyes munkafolyamatokra.

  • Beszéljétek át és írja is le, hogy mit hogyan kell csinálni. A legjobb, ha egyszer előtte meg is tudjátok együtt vagy kis segítséggel önmaga főzni.
  • Én arra kérem a fiaim, hogy szóljanak, mielőtt főzni kezdenek. Így jobban figyelek a telefonra, ha hív, biztos kérdése van.
  • A főzéshez nemcsak az étel elkészítése, de a szép tálalás és a rendrakás is hozzá tartozik.
  • Ha izgul valaki, hajlamos kapkodni. Érdemes minden hozzávalót előkészíteni, így jobban át is tudja gondolni, mikor mire van szüksége, hogyan csinálja.

Kezdőknek

Melegszendvics

A szendvicssütőben készített melegszendvics nagy-nagy kedvenc minden gyereknél.

A rutintalanoknak érdemes segítségképpen dobozba bekészíteni az általunk előre felszeletelt sajtot, így már nem is tudja elrontani.

        Az ehhez szükséges részvizsga tananyaga: melegszendvics sütő kezelése

Pizza konyhakész tésztából

A konyhakész tésztalapot ki kell bontani, és egy tepsibe fektetni;

Sűrű paradicsomlével meg kell kenni, oregánóval megszórni,  majd a lereszelt mozarella sajttal megszórni;

Erre mehetnek a feltétek: apróra vágott sonka, kukorica tuti nyerő. Itt igazán kiélheti mindeinki a kreatív énjét. Osszák szét a családtagok a sarkokat és készítheti mindenki a saját szájíze szerint.

     Az ehhez szükséges részvizsga tananyaga: a konzerv kibontása, sonka kockára vágása, sajtreszelés

Az olaszok meg szokták csorgatni vékonyan olivaolajjal, de ez el is maradhat ennél a korosztálynál.

Sütőbe betenni, és árgus szemekkel lesni, 250-300 C között (amit a házi sütő bír) percek alatt kész. Kivétel után pizzavágóval szeletelni (a tesót, torkos macskát és az asztallapot nem).

Tükörtojás Berci módra

Azt nem tudom miért, de ez a Berci eredetileg Bercy lenne és Párizs borkereskedők által lakott negyedére utal. Mi otthon Bercinek mondtuk csak úgy magyarosan és szinte hetente készült a vakáció alatt.

Szóval fejenként 2 virslit és 2 tojást számolunk. A tojásokat megmossuk, a virslit, ha ehető a bőre, akkor csak beirdaljuk. Serpenyőbe fektetjük, kevés olajat csorgatunk rá, és feltesszük közepes lángon sülni. Ha sisteregni kezd, ráütjük a tojásokat. Fedőt teszünk rá, és ki-ki vérmérsékletének megfelelően folyósra – lágyra – keményre süti. Megszórhatjuk reszelt sajttal, mehet rá pár evőkanál paradicsomlé vagy ketchup.

Bögrés süti

Na nem a bögrés kevertekre gondolunk, hanem a mikrós verziókra. Rengeteg van belőlük a neten, érdemes kipróbálni. Nekünk eddig mindegyik száraz volt, de meg lehet tuningolni a száraz piskótát egy kis lekvárral.

Haladóknak

Krumplipüré halrudacskával és mártással

A folyamat egyetlen kezdő háziasszonynak sem ismeretlen: krumpli pucol, kockáz, főz, víz leönt, pürésit és fűszerez; közben rudacska sül, mártás kikever.

De hogy adjuk elő ezt a gyermekünknek?

  • Készítsük ki nekik a pucolásra váró krumplimennyiséget.

     Az ehhez szükséges részvizsga tananyaga a krumpli pucolása, kockázása, az ehhez szükséges eszközök (krumplipucoló, kés, deszka, tál) megkeresése majd elmosása

  • Hagyd a tűzhelyen a szükséges lábost.
  • A kockára vágott krumplit ne felejtse el vízzel felönteni, és megsózni;
  • Ezen a ponton el kell indítani a sütőt, hogy bemelegedjen, ha meleg, egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektessék le a rudakat, és mehet is be.
  • Ha felforrt a víz, takarékra kell venni – ezt hangsúlyozottan kütyümentesen, árgus szemekkel kell lesni;
  • A halak 10 perc után már majdnem készen vannak – a tepsin az alsó felük puha lesz, felcsapja a gőz. Ki kell venni, és megfordítani, majd visszatenni a sütőbe hőlégkeveréses üzemmódban 2 percre.

     Az ehhez szükséges részvizsga tananyaga a forró sütőből kesztyűvel tepsi kivétele, lapáttal a sült megfordítása, majd visszatétele pár percre légkeverésesen;

A krumplit forrástól számított 15 perc után érdemes ellenőrizni – erre jó a mobilteló jelezni;

  • Ha puha, a veszélyes leöntés helyett inkább szedje ki egy szűrőkanállal egy másik tálba, amiben majd össze is lehet törni; Az összetöréshez imádják a botturmixot használni, csak ne felejtsék el lemosni a falról a krumplipöttyöket;
  • Ízesítés: ez családonként változik, jó, ha egy cetlire felírják, nálatok mi kerül bele és azt kitűzitek a hűtőre;
  • Kóstolás: nyugi, az első alkalom után megtanulja, hogy fújni kell;

Mártás: opcionális

Recept: 3 evőkanál görög joghurt vagy tejföl, 1 evőkanál majonéz, 2 púpos evőkanál apróra vágott savanyú uborka, egy teáskanál apróra vágott petrezselyem, 1 mokkáskanál mustár, só, bors, 1 teáskanál citromlé

Fűszeres csirkefalatok kuszkusszal és salátával

A legbiztonságosabb, ha a csirkemellet előző nap előkészítjük a gyerekeknek: kockára vágjuk, befűszerezzük. Fogyasztás előtt serpenyőben a húst meg kell pirítani. Pár perc pirulás után lassú tűzön párolni kell még vagy 10 percig.  Két-három evőkanál paradicsomlé hozzáadásával jó kis szószt lehet alá készíteni.

     Az ehhez szükséges részvizsga tananyaga: a kockára vágott hús pirítása

Míg a hús párolódik, az előírásoknak megfelelően elkészítjük a köretet. A kuszkuszt azért szeretem, mert nem kell főzni, pár perc alatt elkészül, de mégis laktató.

A kuszkuszból kimérünk egy adagot és beletesszük egy mély tálba. Vizet forralunk a vízforralóba és 1,5 – 2 szeres mennyiségű vízzel (ami a termékleírásban található) felöntjük. Tegyünk hozzá egy kiskanál sót, és fedjük le. 10 perc múlva érdemes egy kis vajat tenni rá, és egy villával jól átkeverni, majd lefedve hagyni fogyasztásig.

A salátához a zöldségeket meg kell mosni, összevágni, és a kedvenc öntettel összekeverni.

A család kedvenc salátaöntete

Fél pohár görög joghurthoz egy evőkanál majonéz, egy teáskanál mustár, só, bors, 2 evőkanál citromlé kell. Jól összekeverni, és ha szükséges, kicsit vízzel hígítani.

Gnocchi-variációk

Gyorsan megfő, így tanácsos a szósszal kezdeni a főzést. Tulajdonképpen az olasz krumplinudli. Nekik szentségtörés lenne, de akár édesen is megehetik a gyerekek.

A paradicsomos

Előkészíteni az alapanyagokat a szószhoz: paradicsomlevet kibontva, olajat, tejet, megpucolt foghagymagerezdet nyomóval, aki szereti: apróra vágott füstölt szalonnát, chili paprikát

Két-három evőkanál olajon megpirítani a szalonnát, majd mehet hozzá a foghagyma, ha ennek finom az illata, mehet rá a paradicsomszósz és 2 evőkanál tej vagy tejszín. Só, bors, oregánó, kakukkfű mehet bele, majd ha felforrt, lassú tűzön pöttyögtetve kicsit főzni.

Amíg sűrűsödik, addig meg kell főzni a gnocchit forró sós vízben. Gyorsan feljön a víz tetejére, szűrőkanállal érdemes kiszedni és a kész szószba tenni, összeforralni egy percig.

A tejszínes

Ugyanezt meg lehet csinálni paradicsom helyett tejszínnel és ráadásképpen sonkakockákkal.

A pestos

Talán ez a legegyszerűbb. A kész gnocchit összekeverjük a kész üveges pesto szósszal, és már kész is.

A mákos

A gnocchi míg fő, a darált mákot ízlés szerint cukorral elkeverni, és rászórni a kifőtt gnocchira. Nem egy kulináris hegycsúcs, de a gyerekeknek bejön. Mehet a mákra egy kis folyékony baracklekvár is, láttam úgy is fogyasztani.

Balesetmentes főzőcskézést és sok finom falatot kívánunk!

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingerlékeny, türelmetlen, túl van pörögve? És tessék mondani, hogy aludt?

Ingerlékeny, türelmetlen, túl van pörögve? És tessék mondani, hogy aludt?

Egyre több ismerősöm említi, hogy nem alszik jól, fáradt, türelmetlenebb, rosszabbul koncentrál, nem halad olyan gyorsan a napi feladatokkal. Ijesztőbb, hogy tinédzser gyerekeim ugyanezzel küzdenek időnként.
Az internetfüggő agy - mit tehet a szülő?

Az internetfüggő agy - mit tehet a szülő?

A technológia fejlődése minden korban befolyásolta az emberek életvitelét, szokásait. Napjainkban a világháló játszik jelentős szerepet életünkben. El kell ismerni az Internet gazdag információforrás, széleskörű a felhasználhatósága. Azonban egyre több tudományos bizonyíték mutat arra, hogy a túlzott használata a droghoz hasonlóan függőséget alakíthat ki.
A trambulin veszélyesebb, mint a biciklizés, a rollerezés vagy a hintázás? - A gyermektraumatológus válaszol

A trambulin veszélyesebb, mint a biciklizés, a rollerezés vagy a hintázás? - A gyermektraumatológus válaszol

A trambulin közkedvelt szabadtéri eszköz, azonban azt szem előtt kell tartani, hogy nem játék, hanem akrobatikus sportszer. A nem megfelelő használata sok balesetet okozhat.
A barát az, akivel szebb a világ - Idézetek kicsiknek és nagyoknak

A barát az, akivel szebb a világ - Idézetek kicsiknek és nagyoknak

Akár a gyermeki játszótéri barátságokról, akár a felnőttek közötti évtizedes kapcsolatokról van szó, a barátság az egyik legfontosabb kapocs az életünkben. Ezek az idézetek segítenek szavakba önteni azt, amit érzünk – és amit talán nem is tudtunk eddig kimondani.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére