Jelenlegi hely

Örkény Kert 2019

Az Örkény Színház egész napos szabadtéri rendezvénnyel, családos programokkal a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren.

Idén is szeretnék felhívni a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsák az erzsébetvárosiak és általában a budapestiek érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt. A programok összeválogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vették, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot.

Programok

11.00-11.45 - Nagyszínpad - Salamon Beáta és a Méta
Salamon Beáta a Magyar Arany Érdemkereszt tulajdonosa, eMeRTon-díjas népzenész, magyar népi hegedű tanár, előadóművész, a Méta népzenei együttes vezetője.  Az együttes tagjai komoly oktatási és kulturális tevékenységet végeznek, részt vettek a nemzeti alaptanterv kidolgozásában, határainkon átívelő gyűjtőmunkájuk ma is tart, zenei rendezőként és producerként számos hazai és külföldi produkció sikeréhez hozzájárulnak. Sokrétű tevékenysége mellett az együttes továbbra is vállal fellépéseket – kiforrott zenei hangzásukkal, igazi örömmel átitatott muzsikájukkal vezető produkcióvá válnak akár nagyrendezvényeken, akár kis, meghitt táncházas esteken.


11.00-15.00 - Madách tér - Piros Kakaó Játszóház
A Piros Kakaó Játszóház az Örkény kertben idén állatos kézművessel és játékokkal vár benneteket! Készítünk fonal bárányt, harapós kutyát, szörnyet, halat, világítós szentjánosbogarat és trombitáló elefántot is.

Várunk Benneteket az idei nyomozáson, ahol mindneki megtalálhatja saját segítő állatát, ha már lenne, akkor pedig találkozhat vele és külüönleges formában. A drámás foglalkozáson pedig miután kiálltátok a próbákat egy közösen kitalált mesébe utazunk, ahol állatokká, lényekke, bármivé válhattok!

KÉZMŰVES
11.oo-13.oo fonal bárány, harapós kutya, szörny, hal 
13.oo-15.oo világítós szentjánosbogár, trombitáló elefánt
12.OO MESESZŐNYEG - beöltözős, együttjátszós foglalkozás: Állatok rétje
13.3O VAGY 14.OO MESENYOMOZÁS - Segítő állat nyomozás!
 

12.00-16.00 - Madách tér - Társasjáték a füvön
Kipróbálnád, milyen mamutra vadászni? A titkos ügynök bőrébe bújnál, vagy inkább tehénkereskedőként tudnád jobban elképzelni magad? A Játszóházban felépítheted saját kisbolygódat, benézhetsz az álarcosbálba, és tűzijátékot szervezhetsz a lakosságnak. 12:00 - 16:00 között újgenerációs társasjátékokkal (többek között többek között Dixit, Dobble, Ticket to Ride és Patchwork) várnak a lelkes játékmesterek.

13.00-14.00 Madách tér - Jóga a füvön

14.30-15.15 - Kisszínpad - HANEM zenekar
Az idén nyolcéves HANEM zenekar a legkülönfélébb zenei stílusokból válogat, áthangszerelve, átírva a dalokat, és színpadi elemeket visz be a produkciókba. Minden HANEM-koncert kicsit olyan, mint egy zenés politikai kabaré. Repertoárjukon kb. 40 magyar és külföldi zeneszám szerepel a kupléktól, sanzonoktól, operarészletektől a magyar, cigány és jiddis folklóron át a mainsteam popig, az undergroundig és az indusztriálig. 

15.30-16.30 - Színház - Sztravinszkij - Ramuz: A katona története 
Igor Stravinsky A katona története című műve a zenés színház történetének korszakalkotó kompozíciója. A lelkét az ördögnek eladó hadfi a szabadulása érdekében kétségbeesett küzdelmet folytat a gonosszal. A kis vándortársulat és néhány hangszeres számára íródott művet Charles-Ferdinand Ramuz közreműködésével orosz mesék alapján franciául írta meg Stravinsky. Létezik élő szereplős, és narrátoros verziója is. Az előadásunkban elhangzó magyar szöveg Lackfi János, Kocsis Zoltán és Mácsai Pál munkája. Először a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon 2010-ben hangzott el, Kocsis Zoltán vezényletével. Az Örkény kerten a Budapest Sound Collective együttest Dubóczky Gergely vezényli, a narrátor pedig Mácsai Pál lesz.

15.15-17.00 - Madách tér - Juju Marinero, utcazene
 

17.00-17.30 - Színház - Jónás könyve, előadja: Csuja Imre

17.30-18.15, Nagyszínpad - A Szakértők az Örkény kertben
A Szakértők immár hetedik éve zavarják az Örkény Színház, Mohácsi János rendezte előadásainak nyugalmát. Olykor zűrzavarosnak tűnő hangáradatuk a színészek, de a közönség idegszálait is sokszor teszi próbára. Bizony sokszor azon muzsikálnak. 

Eddig öt előadásban léphettek itt színpadra, de most először fordul elő, hogy mind a tizenegy Szakértők egyszerre szólaltatja meg a már elporladtnak vélt ritmusokat, melódiákat a mindenre kész és elszánt Örkény Színház Társulatával együtt. 

Mert nélkülük soha nem születtek volna meg , de el sem hangozhattak volna a Liliomfi, a Képzelt beteg, a Számodra hely, a Köd utánam és a Patika egykor öröknek hitt dallamai. Ez alkalommal újra együtt muzsikálnak mindenki örömére s bánatára!

19.00-19.30, Kisszínpad - HunterKron
"A HunterKron Keresztes Gábor és Komjáti Áron alapította elektronikus zenei duó, amely alapvetően úgy szüli meg improvizáció által, a techno-hoz igen közel álló hangzásvilágukat, hogy minden hang élőben születik, nyers elektronikus hangszereikből és egy gitárból. Nincs laptop, nincsenek előre elkészített alapok. Az elektronokat csavargatják, a membránok pedig dalolnak."

20.00-22.00, Nagyszínpad - Örkény Esztrád
Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott

Örkény Kert 2019 (szeptember 7., 15.00-20.00)
Helyszín: Budapest, VII. Madách tér

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink