Jelenlegi hely

Az erdő beköltözik a városba - Erdővarázs Családi Nap

Varázsoljunk együtt erdei hangulatot a belvárosba! Szeptember 20-21-én a Szabadság téren az állami erdőgazdaságok Budapest szívében mutatják be a vadregényes magyar erdők értékeit és az erdészek izgalmas munkáját. A kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló, változatos ismeretterjesztő programokat a magyar népi hagyományokból is merítő zenés színpadi produkciók színesítik.

A rendezvény mindkét napján 15 tematikus sátorban lehet megismerkedni az erdők titkaival és az erdészek munkájával. Játékos feladatok, kézművesség, vetélkedők és nyeremények, erdészeti gépek bemutatója, népi játszóház – és minden, amit kicsiknek és nagyoknak a magyar erdőkről tudni érdemes.

A természetvédelem, az ökoturizmus, az erdei növény- és állatvilág, az erdész különleges munkája, az erdei vasutak, és az erdészeti erdei iskolák mind-mind megelevenednek.

Pénteki programok (szeptember 20.)

12:30 – 14:30 - Erdei iskolai foglalkozás szervezett iskolai csoportok számára

14:20 - Vértesi kürtegyüttes

14:30 - Megnyitó és nyereménysorsolás

15:00 – 16:00 -  Kaláka zenekar koncert
Műsor címe: Kupaktanács Műsoron a Kaláka által énekelt versek, különös tekintettel az erdőről, madarakról, állatokról szóló dalokra. A címadó vers Weöres Sándor költeménye, így kezdődik: Gyertek, erdőbe gyűljünk, kidőlt fatörzsre üljünk!

16:30 – 17.30  - Bori Banda koncert
Leginkább vidám, vagány dalok fémjelzik művészetüket, koncertjeik játékos, színházi elemekkel gazdag mesevilágba kalauzolják a közönséget. Rutkai Bori, aki aktív képzőművészként, a Budapest Bár egyik énekeseként, valamint saját zenekara, a Specko Jedno révén is ismerős lehet a közönség számára, a gyerekkoncerteken saját kezűleg készített bábjaival, kellékeivel kelti életre a mesedalokat.

Szombati programok (szeptember 21.)

10:00 – 12:00 - Erdei iskolai foglalkozás szervezett iskolai csoportok számára

11:00 – 12:00 - Szalóki Ágnes koncert
A Liszt Ferenc-díjas előadóművész zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A zeneszerzők színes, izgalmas zenei világot hoztak létre: a dalok a magyar, cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek. Szalóki Ági családi koncertjén az elhangzó dalokat a Körforgás c. lemez dalaiból, a Cipity Lőrinc és Gingalló dalaiból, sőt, a Téli-nyári labodából válogatja.

12:30 – 13:30 - Kőhalmi Ferenc bűvész
Kőhalmi Ferenc: Fütyülök a világgal című interaktív bűvészműsora, melyben a zene is nagy szerepet kap. Faágak a varázspálcák, fűszál a konfetti, erdei füttyszó a varázsige, amikor a mezei nyúl kibújik a kalapból.

13:30 – 14:30 - Bab társulat: Óriásbábos utcaszínház
A Betyárok lakhelye a sűrű erdő… De mit csináljanak, ha nincs erdő, nincs hova rejtőzzenek? Most talán kiderül… Varázs és hétköznap…

16:00 – 17:00 - Iszkiri Zenekar
Tekergő mamutok, ijedős szuperhősök, száguldó manók… az ISZKIRI gyermekzenekar
dalaiban bármi megtörténhet. Alapító tagjai többgyermekes apukák és pedagógusok, így nagyon könnyen megtalálják a közös hangot a gyerekekkel. Üdítően friss produkciójukban a modern világ és a mese játékos könnyedséggel keveredik, szellemes szövegeiken pedig nem csak a gyerekek, de mi, felnőttek is remekül szórakozunk. Hölgyeim és uraim, a színpadon az ISZKIRI Zenekar!

17:30 – 18:30 - Kifli Zenekar
A kifli egy speciális formájú pékáru. Létezik édes és sós változatban is, a tésztáját készíthetik tejjel, vajjal és vízzel is. Vidám és változatos… pont ahogyan a zene is. Ugyanakkor a Kifli egy 2018-ban megalakult zenei formáció neve is, amelyet négy, régóta együtt muzsikáló zenész alapított. Ismerős hangzásvilág, megújult külső, igazi friss kifli.

15 Tematikus sátor végig a rendezvény ideje alatt

1.  FÁTÓL Z-IG – Ebben a sátorban izgalmas részleteket tudhatunk meg a fa második életének ezerféle alakjáról, és a faanyag hasznosságáról

2.  ÉLMÉNYERDŐ – Az erdei iskolák tematikus sátra, ahol azt mutatják be, miképp válik az erdőben élménnyé a tanulás

3. ERDEI KINCSESTÁR – Vadgyümölcsök, gombászás, erdei méhészet és gyógynövények tárják ki a magyar erdők kincsestárának kapuit

4. MUNKÁRA FEL! – Vajon hányan tudják, milyen jelentős szerepet játszanak a magyar erdők a kisvállalkozások életében és a vidéki munkahelyteremtésben?

5. VIGYÁZZ RÁM! – Az erdő fontos tényező a klímaváltozással járó változásokhoz történő tudatos alkalmazkodásban, az erdészek pedig nemcsak gazdálkodnak vele, hanem gondozzák és védik

6. VIGYÁZZ A TŰZZEL! – Csak Te segíthetsz abban, hogy megelőzzük hazánkban a pusztító erdőtüzeket!

7. NAGYON VADON – A hazai erdők állatfaj-gazdagságával és a városokban élő állatokkal ismerkedünk

8. ERDŐ ÉS KLÍMA - Az erdő fontos és nélkülözhetetlen tényező a klímaváltozással járó jelenségekhez való tudatos alkalmazkodásban.

9. VADKALAND – Vadgazdálkodás, erdő és vad kapcsolata

10. BAKANCSLISTA - Országos Kékkör, bakancsos, kerékpáros és lovas turizmus az állami erdőkben

11. ÖRÖKERDŐ – A fenntartható állami erdőgazdálkodás, amely felkészíti a magyar erdőket a klímaváltozásra és megerősíti természeti jövőképünket

12. ZAKATOLÓ – Sokunk kedvencei, az erdei kisvasutak is kizakatolnak a Szabadság térre

13. EHETŐ-ERDŐ – Vadhúsok, szörpök, fűszerek, lekvárok, méz és még megannyi finomság, amit mind-mind a hazai erdők nyújtanak

14. ERDÉSZ LESZEK! – Az erdészek bemutatják, munkájukkal hogyan szolgálják a közjót, hogyan terveznek 100-150 évre előre, hogyan kezelik az erdőt a csemetétől a famatuzsálemig

15. TÚRÁZNI MENTEM! – Az idén újraindult, szervezett hazai Erdei Vándortábor program részletei, kínálata és élményei

Játékos feladatok, kézművesség, vetélkedők és nyeremények, erdészeti gépek bemutatója, népi játszóház – és minden, amit kicsiknek és nagyoknak a magyar erdőkről tudni érdemes!

A rendezvény ingyenesen látogatható. 

2019. szeptember 20-21., 10.00-18.00
Budapest V. ker., Szabadság tér

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink