Jelenlegi hely

Mamutvadászat, Arany János slam poetry: rendhagyó múzeumpedagógiai roadshow indul

A Mozaik Múzeumtúra keretében iskolai edukációs múzeumpedagógiai programsorozat indul március 21-én az újpalotai, XV. kerületi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskolában.

„A Mozaik Múzeumtúra program életében először lépünk ki az intézmények falai közül és a múzeumi nyílt napokon túl, a diákok számára helybe visszük a múzeumi élményeket” – fogalmazott Makranczi Zsolt, a programot összefogó Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója. A nyolcállomásos edukációs programsorozat kitalálója és szervezője a Felelős Szülők Iskolája. Az általános iskola felső tagozatosainak szóló aktivitások újszerűek és rendhagyóak lesznek. A diákok egyszerre több állomáson kalandozhatnak történelmünkben, hagyományainkban vagy épp a természettudományok világában. Fotózkodhatnak korabeli ruhákban, zenélhetnek régi hangszereken vagy épp írhatnak Arany János művei alapján slam poetryt is, a jégkorszak rejtelmeiről már nem is beszélve.

"Divatba hozzuk" a múzeumba járást 

A múzeumok népszerűsítése céljából "házhoz visszük" a 2017-es év jeles évfordulóihoz kapcsolódó programokat – a 2017-ben esedékes emlékévekhez kapcsolódva, mint: Arany János-, Kodály Zoltán-, Reformáció 500-, Szent László-emlékév, az 1867-es kiegyezés évfordulója. Az iskolák tornatermeiben, tantermeiben kedvcsináló tematikus foglalkozást szervezünk animátorok, múzeumpedagógusok, színészek bevonásával, azzal a céllal, hogy felkeltsük a diákok és a pedagógusok figyelmét a múzeumi kínálatra és ismét "divatba hozzuk" a múzeumba járást – fogalmazott Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.

Legyen élmény a tanulás!

A programsorozat célja, hogy interaktív játékos tanulás keretében ösztönözzék a diákokat, tanárokat és a szülőket is arra, hogy megismerjék a múzeumi programkínálatot és gyakrabban látogassák meg e múzeumokat. A Mozaik Múzeumtúra ingyenesen letölthető mobil applikációja közel 400 múzeumot tesz egy kattintással elérhetővé, megkönnyítve a programszervezést is.

Az iskolában a feladatok, programok korosztály szerinti bontásban külön tematikával kerülnek lebonyolításra az 5-6. osztály, valamint a 7-8. osztály tanulói számára. Az osztályok már az esemény előtt foglalkoznak a témával, készülnek a programokra, amelyek parallel futnak. Lesz, aki vetélkedőn méri össze az erejét, lesz, aki addig állomásokon ügyeskedik. Minden állomáson az elért teljesítményt pontozzák és a legjobbakat az április elsején megrendezésre kerülő Legyen élmény a tanulás – edukációs expón látják vendégül az Óbudai Csodák Palotája Playbarban.

Az élmény alapú edukációs program stábja; Balatoni József, az ország legnépszerűbb töritanára – akinek cikkeit a Jocó bácsi világán olvashatjuk – , Elek Ányos és a Veled Kerek nyári tábor játékos kedvű fiataljai, a múzeumok, az animátorok mind színes, vidám programmal készülnek, hogy együtt bizonyítsák be, lehet élmény a tanulás és ebben milyen fontos szerepük van a múzeumoknak!

Ízelítő a programból:
(helyszínenként változó összetételben)

Arany János "kocsma kvíz" – az Arany János Emlékév kapcsán interaktív kvízjáték

1956-os történelmi játékok – Mit jelent Neked ma a SZABADSÁG?

Kodály Emlékév kapcsán hangszerek és zenepedagógiai játékok

Fotózkodj! – korabeli jelmeztár

Tudományos „mozi” – időutazás a Da Vinci Learning TV csatornával

Irodalmi szalon – versek, ahogy eddig még soha

Mamutvadászok / Dr. Csont – a Természettudományi Múzeum múzeumi „játéka”

Petőfi összes – a Petőfi Irodalmi Múzeum verses játékai

„A hangszerek világa” – interaktív hangszerbemutató a Leskowsky Hangszergyűjtemény jóvoltából

A Mozaik Múzeumtúrához kapcsolódó iskolai edukációs programsorozat és nagyszabású események időpontjai, helyszínei

Iskolai edukációs programsorozat:

2017. március 21. - Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola (1156 Budapest, Kontyfa utca 5.)

2017. április 6. - Farkasréti Általános Iskola (1112 Budapest, Érdi út 2.)

2017. április 10. - Lisznyai Utcai Általános Iskola (1016 Budapest, Lisznyai u. 40-42.)

2017. április 11. - Óbudai Árpád Gimnázium (1034 Budapest, Nagyszombat u. 19.)

2017. április 12. - Simándy József Általános Iskola (2143 Kistarcsa, Ifjúság tér 3.)

2017. április 24. - Százhalombattai Eötvös Loránd Általános Iskola (2440 Százhalombatta, Liszt Ferenc sétány 2.)

2017. április 27. - Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium (1124 Budapest, Meredek u. 1.)

2017. május 26. - Chernel István Általános Iskola (2484 Gárdony-Agárd, Iskola u. 2.)

Egyéb események:

2017. április 1. – Legyen élmény a tanulás! Edukációs expo (Óbudai Csodák Palotája Playbar, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.)

2017. május 28. – Gyereknap, Millenáris

Partnereink