Jelenlegi hely

Víz Világnapja - Szennyvizek? Tiszta vizet!

"Ha nincs víz, nincs élet." Március 22-én a Víz Világnapján és a héten több rendezvényen hívják fel a figyelmet a víz alapvető szerepére.

A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét.

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. A jövő generációinak is meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet, ezért az idén kiírásra kerülő pályázatok ezen témakör mentén fogalmazódtak meg. Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet. Ilyen egyszerű ez. Éppen ezért 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!” lett.

Lakossági nyílt nap a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen

2017. március 25. 9.00-15.00
1238 Budapest, Meddőhányó u. 1.

A nyílt napon megmutatják, hogy mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik. A látogatók megismerhetik, hogy az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztító telepén hogyan ártalmatlanítják a környezetre káros szennyvizet, sőt azt is, miként alakítják azt át biogázzá. A látogatók megtekinthetik a világ legnagyobb ún. „Élőgépek” technológiájú rendszerét, ami úgy néz ki, mint egy hatalmas botanikus kert. A technológia lényege, hogy a szennyvíztisztító medencékre ültetett dzsungelszerű növényzet gyökérzete és mesterséges biotextil segítségével még tisztább vizet engedünk a Dunába. A telepen nemcsak a tisztítás hatásfokát javították, hanem a szaghatásokat is a minimumra csökkentettük. A páratlan látvány iránt érdeklődőket szakemberek vezetik körbe. A csoportok félóránként (minden egészkor és félkor) indulnak.
Az esemény ingyenes, a látogatás azonban regisztrációhoz kötött. 
További infó

Víz Világnapja a Csillaghegyi Közösségi Házban

2017. március 25. 16.00
1039 Budapest, Mátyás király út 11-15.

16.00-tól Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubjának bemutatása, halászléfőzés az udvaron
16.00 Szivárványvíz – Játék vízzel és színekkel a zsurok.hu közreműködésével
Víz a játékban, víz a mesében, víz az alkotásban.
A Víz világnapja alkalmából dalaink által sok-sok vízben élő állat elevenedik meg. Játékosan vizsgáljuk viselkedésüket, mesélünk szokásaikról, utánozzuk mozgásukat.
Kötényből varázsolt mese kerekedik a szivárványvíz csodájáról – furulyaszóval, dalocskákkal, ujjbábokkal színesítve, majd interaktív játék a varázsernyővel, mindezt sok zenével, tánccal és mókával. Szappanos, vizes kézzel nemeztulipánokat simítunk – miközben száll a sok-sok óriásbuborék.
17.00 A MOA Magán Általános Iskola „Mesék Mátyás királyról” című illusztrációs rajzpályázatának díjkiosztó gálája. A kiállítás március 23-tól április 7-ig megtekinthető Közösségi Házunk nyitvatartási idejében.
17.15 Családi táncház
18.30–21.00 Csiki táncház – Csiki Katalin és Csiki Gergely vezetésével 

További infó

Vezetés a Fürdő Múzeumban (Aquincum)

2017. március 25. 11.00
1031 Budapest, Szentendrei út 135.

„(A víz) ugyanis nélkülözhetetlen az élethez, az élet örömeihez és a mindennapi szükségletekhez.”
Ez a Vitruviustól vett idézet a mottója az Aquincumi Múzeum Víz Világnapja alkalmából hirdetett rendezvényének. A mai Budapest területén már a rómaiak által is használt források, az ásatások során előkerült vízvezetékek, kutak, a köz- és magánfürdők, csatornák arról tanúskodnak, hogy a víz létfontosságú szerepet játszott a főváros ókori elődje, a vizekben bővelkedő Aquincum életében is. 
Ingyenes látogatás a Fürdő Múzeumban a Víz Világnapja alkalmából!
Március 25-én 11 órától az Aquincumi Múzeum régésze, Fényes Gabriella tart tárlatvezetést hazánk legnagyobb feltárt római fürdőjében a Thermae Maiores-ben és mesél a rómaiak vízfelhasználásáról és fürdési szokásairól.
A programra előzetes regisztráció szükséges: az aquincum@aquincum.hu címen.

További infó

Víz Világnapja a Kőbányai víztárolóban

2017. március 25. 10.00-16.00
1105 Budapest, Ihász utca 29.

A fővárosi ivóvízellátó rendszer egyik leglátványosabb létesítménye, a Kőbányai víztároló medence nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az olasz mesteremberek által hazai téglából épített és a mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik. Kétemeletnyi magas építészeti mű, melyet 1970-ben további négy, 5000 m3-es medencével bővítettek. A patinás épület nyugalmat áraszt és szökőkútszerű levegőztetőinek köszönhetően egzotikus benyomást kelt a látogatókban. A vízellátás legrégebbi, még ma is működő, káprázatos 

Március 25-én, szombaton 10.00 és 16.00 óra között családi programmal készülnek. Ezen a napon a látogatók önállóan barangolhatnak a létesítményben, de a munkatársak természetesen akkor is az érdekelődők rendelkezésére állnak, ha valaki akár a budapesti vízellátásról, akár magáról a létesítményről szeretne tájékoztatást kapni. A programot fegyveres biztonsági őreink és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégák bemutatója egészíti ki és teszi valódi hétvégi családi kikapcsolódási lehetőséggé. A látogatók a víztárolót regisztráció nélkül látogathatják.

A létesítmény megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal érhető el.

Forrás

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére