Jelenlegi hely

Szállj ki a pörgésből! – 12 pihenős hely Budapesten

Olyan helyeket találtunk, ahol lazítani, kikapcsolódni, feltöltődni lehet a város zajától távol. Itt tudtok olvasni, sétálni, vagy találkozni valakivel. Ha nem siettek sehová!

Kis kertek a Várban
Bp, I., budai Vár

A déli kertek a Budavári Palota rejtett kincsei. A Buzogány-torony a Vár déli végének egyik jellegzetes építménye, ami a Vár déli zárófala sarkán, a Tabánból a palota felé vezető Ferdinánd-kapu mellett áll. A torony a szomszédos nagy rondellával együtt a budai városkép messziről látszó, meghatározó része. Ha felsétáltok a Vár udvarára, kellemes belső kerteket találtok. A reneszánsz stílusú kis kertek a mindennapok zajától csöndes oázist nyújtanak.

Eötvös Loránd park a Normafánál 
Bp, XII. Eötvös Loránd park

A Normafánál, az egykori Hotel Olimpia helyén májusban adták át a közösségi tervezéssel készült, több mint négyezer négyzetméteres új parkot, ahol játszótér, valamint egy vízfelülettel ölelt csobogó is helyet kapott.  

A gyerekeket natúr fából készült fészek- és laphinta, ügyességi pálya, homokozó, libikóka és csúszdás mászóvár várja. A park átmenet a városias pihenőhely és a sétaösvényes erdő között.

Zuglói Japánkert 
Bp, XIV., Kövér Lajos u. 1.

Egy kicsi oázis a városban, ahol botanikai érdekességeket is találunk. A 3000 négyzetméter alapterületű kertet az elmúlt években közadakozásból felújították, frissítették, így ismét teljes pompájában látható az ország első Japánkertje, amely a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola udvarán található.

A kert hangulatát nem csak a növények, hanem a kövek és az olyan műtárgyak, mint a kőlámpások, a hidak, a padok és a pavilonok is meghatározzák.

Mansfeld Péter park és kilátó
Bp, II., Mansfeld Péter park

A Rózsadombon, közel a Gül Baba türbéjéhez található Mansfeld Péter park. Az '56-os forradalom legfiatalabb mártírjának emléket állító parkból gyönyörű kilátás nyílik a városra. Az egész dunai látkép (Lánchíd, Parlament, Gellért-hegy, Nemzeti Színház) látványa fogadja az erre járókat. A kis téren a padokat úgy helyezték el, hogy ülve is lehessen gyönyörködni a panorámában.

Jókai-kert
Bp, XII., Költő u.

A Jókai-kert Budapest XII. kerületében, a Svábhegy szívében található, országos jelentőségű természetvédelmi terület. Nevét Jókai Mórról kapta, aki egykor itt élt és alkotott. Jókai 1853-ban egy puszta földterületet vásárolt, amelyből megalkotta saját földi paradicsomát.

A Költő utcából megközelíthető bejáratot hatalmas fekete vaskapuk őrzik. Belépve egy széles sétány vezet körbe a kerten, amelyet információs táblák szegélyeznek. A Jókai ültette gesztenye-, juhar-, dió-, és hársfák mára igazi burjánzó erdővé váltak. Itt van a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület székháza.

Egy táblán megismerkedhetünk a kertben élő madárfajokkal. A kertből megcsodálhatjuk Budapest látképét is. A szabadtéri ásványtani kiállításon nagy kőzetdarabokat nézhetünk meg az út mindkét oldalán, amelyeken kis tábla jelzi nevüket, korukat és lelőhelyüket. A kert szabadon látogatható.

Szent Lukács Gyógyfürdő kertje
Bp, II., Frankel Leó út 25-29.

A felújított gyógyfürdő belső parkja, különleges ősplatános kertje is megszépült. Virágok, platánfák, szökőkút, kőpadok, és a "Fürdőző nimfa" szobra.  

Nehru part
Bp, IX., Nehru part

A Bálna és a Boráros tér közötti parti sétányról szép kilátás nyílik a Gellért hegyre és a budai Várra, kedvelt sétáló és délutáni napozóhely. Rengeteg jó kiülős-teraszos helyet is találhatok itt, parti sétányon több színes köztéri bútort is kihelyeztek.

A park közepén egy hatalmas játszótér van, mellette sportpálya, fitneszpark, a gördeszkapálya is helyet kapott. A híd mellett áll a BKV hajóállomása.

Károlyi kert
Bp, V., Károlyi u. 16.

Budapest egyik legrégebbi, és egyik legrendezettebb kertje, amely már a XVII. században is létezett, a Károlyi-család palotájához tartozott. A park stílusa ötvözi a barokk korra utaló mértanias és az angolkertre emlékeztető kialakítást kanyargós sétányokkal. Két bekerített játszótér, külön homokozóval a gyerekeknek, van szökőkút, jelentős méretű gyepfelület az évszaknak megfelelő virágokkal, egy árnyas részen sakkozóhely, "békebeli" stílusú mosdó és egy ivókút is. Itt található az ország egyik legidősebb fehér eperfája.

A Kiscelli kastély és környéke
Bp, III., Kiscelli u. 108.

A Kiscelli kastély és parkerdő a III. kerületben, Óbuda és Remetehegy városrészek között, a Szent Margit Kórház és az Óbudai Egyetem mögötti területen található épületegyüttes, illetve a hozzá tartozó őspark. A kastélyban a Kiscelli Múzeum működik, ami várostörténeti és képzőművészeti tárlatoknak ad otthont. A 15 hektáron elterülő kiscelli parkerdő gondozott, kedvelt sétahely, turistaút vezet át rajta, itt található a kiscelli kálvária és Golgota-szoborcsoport, valamint a Szent Vér-kápolna.

Kopaszi-gát
Bp, XI., Kopaszi gát

Mintegy 900 méter hosszan a Dunába nyúló gát, amely a Lágymányosi-öblöt választja el a Dunától. A Rákóczi híd lábánál elterülő tíz hektáros zöld területen kisebb éttermek, kávézók, teraszok és játszóházak is működnek. Népszerű pihenő- és találkozóhely, szép vízparti környezetben.

Dráva utca-Árpád híd közötti Duna-parti sétány
Bp, XIII. ker.

A díszburkolattal, padokkal, pihenőágyakkal és mini játszótérrel megújult Duna-part menti sétányon a gyalogos út mellett kerékpáros út is húzódik, így akár bringával, rollerel akár gyalogosan is eljuthatunk a Margit hídtól egészen az Árpád hídig.

A Duna-part nyáron a kellemes hűsülőhely, bámulhatjuk a vizet, az elhaladó hajókat, kenusokat, madarakat és a szép panorámát. A megújuló partszakaszt kedvelik a budapestiek és a turisták is.

Kabin
Bp, IV. Népsziget, a vasúti híd lábánál

Az újpesti dunaparton, az Újpest Városkapu metrómegállótól pár perc sétára található a vasúti híd lábánál nyílt Kabin, mely egy kellemes vízparti pihenőhely családoknak, kutyásoknak, kirándulóknak, bringásoknak. Kétszemélyes napozókabinokk, színes árnyékoló ponyvák, hangulatos zene. A nyugodt természetvédelmi területet nem bolygatja meg, de a vadregényes, eldugott partszakasz egy részét bevonja a városi életbe.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére