Jelenlegi hely

Zabos reggelek … és nappalok

A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk. Miért hagynád ki csak azért, mert sietsz? Egy zabos reggeli pillanatok alatt elkészül, ráadásul egyszerre több, az egészséges táplálkozáshoz fontos tápanyaggal is ellát.

 

Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy beáldozta a reggelit, hogy egy kicsit tovább aludhasson, vagy egyszerűen már nem jutott rá idő a rohanásban. Reggel minden értékes perc számít, főleg ha még a gyerekeket is útra kell indítani. Azt azonban kevesen tudják, hogy mennyire fontos a reggeli étkezés.  A 8-12 órával korábbi vacsora után a reggelre jócskán kiürült szervezetet a reggeli tölti fel energiával, és készíti fel az egész napos igénybevételre. 

Mit együnk reggelire?

Ha kihagyjuk a reggelit, leesik a vércukor szintünk, így romlik a koncentrációs készségünk. Nem elég reggelizni, fontos, hogy mit eszünk. A lassan felszívódó szénhidrátok – mint a teljes értékű gabona vagy a zöldségek – úgy gondoskodnak a szervezet energiaellátásáról, hogy közben egyenletesen tartják a vércukor szintet. Így elkerülhető a napközbeni farkas éhség vagy az evés utáni fáradtság. A kiegyensúlyozott reggeli a teljes értékű gabona mellett tartalmaz állati eredetű fehérjét (tej, tejtermék, sovány húsok), nyers zöldséget vagy gyümölcsöt és folyadékot is. 

Érvek a zab mellett

A zab számos pozitív élettani hatással bír, változatosan és gyorsan elkészíthető belőle nagyon finom és tápláló reggeli, de igazából a nap bármely szakában fogyasztható. Így lesz az egészséges étrend és a teljes élet szerves része.

Egészséges táplálkozás zabbal

Nézzük meg egy kicsit közelebbről, miért is jó, ha zabot eszünk! A zab élelmi rostokban gazdag, melyek megkötik a káros anyagokat, segítik az emésztést, javítják a bélműködést. A zab sok folyadékot képes megkötni, ezért viszonylag kis mennyiség elfogyasztásával is könnyebben jóllakunk. 

A zabban található béta-glükán - ami egy vízben oldódó rost - lassítja a szénhidrátok felszívódását, így gondoskodik a koleszterin szint csökkentéséről és az egyenletes vércukor szintről. Ez azért is fontos, mert a szívkoszorúér-betegség kialakulásában a magas koleszterinszint az egyik legnagyobb kockázati tényező.
Tehát, ha röviden össze akarjuk foglalni, a rendszeres zabfogyasztás segíthet egészségünk megőrzésében, és az elhízás megelőzésében is. Természetesen fontos szem előtt tartanunk, hogy egy élelmiszer sem csodaszer. Így az egészséges életmódhoz és a teljes élethez a változatos, mértékletes és egészséges táplálkozás mellett a rendszeres mozgás is elengedhetetlen.
 

Tippek zabos reggelekre

A leggyorsabb reggeli

A Nestlé tudja, milyen egy rohanós reggel, ezért segít a gyors reggeli elkészítésében. A Nestlé OATS vitaminnal és ásványi anyaggal dúsított reggelizőpehely teljes kiőrlésű zabbal, B-vitaminnal, vassal és kalciummal gondoskodik a teljes értékű gabona és tápanyag fogyasztásról. Sovány tejjel vagy joghurttal, magokkal, friss gyümölccsel pedig a kiegyensúlyozott reggeli többi összetevőjét is kipipálhatod. Nagyon gyorsan elkészül, és legalább olyan gyorsan el is fogy. 

Zabkása, a nagy kedvenc

Elkészítése egyszerű és gyors. Akár nagyobb adagot is lefőzhetünk, másnap, hidegen is nagyon finom. Mivel állaga hasonlít a tejberizsre, a gyerekek is könnyen megszeretik. 2 főre egy (2dl-es) bögre zabpelyhet dupla mennyiségű folyadékban (víz, tej, vagy ezek keveréke), csipet sóval, lassú tűzön, néha megkeverve főzzünk addig, míg ragacsos masszát kapunk (kb. 6-8perc). Ízlés szerint ízesíthetjük fűszerekkel (fahéj, vanília) vagy kakaóval, friss és aszalt gyümölcsökkel, magokkal. Bevállalósak kísérletezhetnek édes és sós  változatokkal is.

Forrás, képek: igyteljesazelet.hu

Budapestimami

X

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére