Jelenlegi hely

Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma

Cím: 1147 Budapest, Miskolci utca 77.
Tel.: +36-1-252-9015
E-mail: igazgatosag@gyengenlatok.hu
Web: http://www.gyengenlatok.hu/

Iskolánkról

Két tagozaton, 8 évfolyamon oktatjuk, neveljük, fejlesztjük a ránk bízott gyermekeket. Ép értelmű és halmozottan sérült (elsősorban tanulásban akadályozott) látássérült tanulókat is fogadunk. Iskolánkba a gyermekeket a Látássérültek Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ szakértői javaslata alapján vehetjük fel.

Szakembergárdánk sokoldalúan képzett: néhány kivétellel mindannyian gyógypedagógusok, akik között sokan több oklevelet, diplomát szereztek. Végzettségük szerteágazó: szaktanári, fejlesztő pedagógiai, vezetőtanári, szakértői, pszichológusi, terapeuta. A gyermekek ellátásában a pedagógusokon kívül más szakemberek is részt vesznek: szemészorvos, gyermekorvos, ápolónők, védőnő, pszichológus, szociálpedagógus, konduktor.

Iskolánkban a nevelés-oktatás Helyi Pedagógiai Programunk és a benne foglalt Helyi Tanterv szerint folyik. Helyi tantervünk igazodik a Nemzeti Alaptantervhez és a kerettantervekhez, így biztosítja az átjárhatóságot a többségi iskolák és intézményünk között.

Épületünk, tantermeink kialakítása a látássérült tanulók igényeit figyelembe véve történt. Az épület tájolása, a lift, a burkolatok, a megvilágítás, a bútorok, a tantermek felszereltsége és az oktatást segítő speciális eszközök mind az adaptált, akadálymentes környezet részei.

Iskolánk a gyógypedagógus-képzés gyakorlóterepe és színhelye az integrációt megsegítő módszertani központ gyakorlatközpontú továbbképzéseinek is. Tantestületünk innovatív közössége igyekszik átadni tudását a gyógypedagógus hallgatóknak és az integráló iskolák pedagógusainak egyaránt.

Nevelő-oktató munkánk sajátosságai

Célunk a hozzánk járó tanulók komplex személyiségfejlesztése, számukra alapműveltség nyújtása és felkészítésük a továbbtanulásra. Mindezt sérülés-specifikus módszerekkel adaptált tanulási környezetben valósítjuk meg, hiszen a tananyag feldolgozását lényegesen befolyásolja a látássérülés. A tanulók ismeretszerzését gazdag tan- és szemléltető eszközpark segíti, munkavégzésükhöz optikai segédeszközöket is biztosítunk. [Optikai segédeszközök]

Iskolánkban az osztályok a többségi iskolához képest alacsonyabb létszámmal működnek a tanulók differenciált fejlesztése érdekében. A kis létszámú osztályokat bizonyos tanórákon még további csoportokra bontjuk, idegen nyelv, informatika, technika, rajz, testnevelés órákon.

Alsó tagozatos osztályainkban állandóan, felső tagozatunkon szükség szerint pedagógiai asszisztens segíti az egyéni képességekhez igazodó tanulásszervezést.

Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

Intézményegységünk célja a gyengénlátó, aliglátó gyermekek és tanulók integrált nevelésének, oktatásának támogatása. Megközelítőleg 730 integrált óvodással, általános- és középiskolással, esetenként felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóval, családjukkal és befogadó intézményeikkel tartunk kapcsolatot.

Tevékenységünk sokrétű. A gyermekek, tanulók látássérülésből fakadó hátrányainak csökkentését képességeik fejlesztésével, kibontakoztatásával és speciális segédeszközök ajánlásával segítjük. Szakszerű fejlesztésük érdekében konzultáció és szakmai programok keretében támogatjuk szüleiket és befogadó pedagógusaikat. Társadalmi integrációjuk megvalósulását a pályaorientáció segítésével mozdítjuk elő.

A módszertani intézmény a Látásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ szakvéleménye, és a szülők kérése alapján gondoskodik a gyengénlátás, vagy aliglátás következtében sajátos nevelési igényű gyermekekről, fiatalokról. Törekvésünk az ország távoli vidékein élő integrált tanulók megsegítésének "regionális központi" hálózat kiépítésével való biztosítása. Jelenleg 5 partnerintézmény segíti munkánkat az ország 4 megyéjében.

Forrás: http://www.gyengenlatok.hu/


A Budapestimami 2012 őszi "A mi iskolánk" című pályázata keretében sok szülő osztotta meg gyermeke iskolájával kapcsolatos tapasztalatait. Az akkor beküldött véleményeket ITT OLVASHATOD.

Hozzászólások

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére