Jelenlegi hely

Fedezd fel a várost! – 10 különleges hely Budapesten

Fővárosunk az egyik legszebb fekvésű város a világon, évente sok millió turista érkezik ide, hogy megcsodálja nevezetességeit. Az ismert látnivalók mellett olyan rejtett, szép és különleges helyek is vannak itt, amiket érdemes megismeri! Nyáron megérnek egy délutáni sétát.

Budai Arborétum

Az ország egyik leggazdagabb arborétuma a Gellért-hegy déli lábánál található, a Villányi út–Szüret utca–Somlói út között. A Corvinus Egyetem budai campusának kertészete 2016-tól a Szent István Egyetemhez tartozik. Területe korban és jellegben két elváló részből áll: Alsó és a Felső Kert.

A különleges növényanyag létfeltételeit a sajátos mikroklíma biztosítja. Gazdag mediterrán gyűjteménye van (füge, ázsiai datolyaszilva, gránátalma, selyemakác, ciprus, pálmaliliom).

Nyári nyitva tartás (március 1-től október 23-ig): Hétfőtől – péntekig: 8.00 - 18.00 Az Alsó és a Felső Kert egyaránt látogatható.  
Szombaton, vasárnap, ünnep- és munkaszüneti napokon: 8.00 - 18.00 Csak az Alsó Kert látogatható.
A látogatás ingyenes.

Kiscelli kastély és parkerdő

A Kiscelli kastély és parkerdő a III. kerületben, Óbuda és Remetehegy városrészek között, a Szent Margit Kórház és az Óbudai Egyetem mögötti területen található épületegyüttes, illetve a hozzá tartozó őspark. A kastélyban a Kiscelli Múzeum működik, ami várostörténeti és képzőművészeti tárlatoknak ad otthont.

A 15 hektáron elterülő kiscelli parkerdő gondozott, kedvelt sétahely, turistaút vezet át rajta, itt található a kiscelli kálvária és Golgota-szoborcsoport, valamint a Szent Vér-kápolna.

A múzeumban a felnőtt belépőjegy ára 1600 Ft, a gyerekjegy (6-26 éves korig) 800 Ft, családi jegy (2 felnőtt +2 gyerek): 2400 Ft

Apáthy-szikla

Rövid séta gyönyörű panorámával, a szikláról szép kilátás nyílik Budapestre. A legjobban megközelíthető a Batthyányi térről induló 11-es busszal a végállomásig (Nagybányai út). Innen a Görgényi utcáig megyünk, majd balra a zöld jelzésű turistaúton tovább.

A tölgyerdőn keresztül kiérünk a napsütötte sziklás területre. Csodás kilátásunk lesz a János-hegyre, a Tündér-sziklára, Kis- és Nagy Hárs-hegyre, a Lipótmezőre és Hűvösvölgyre. Az Apáthy-szikla teteje alatt 7 állomásos tanösvény épült, aminek a végén visszasétálhatunk a Nagybányai úton a buszvégállomásig, vagy leereszkedhetünk az 56-os villamoshoz.

Kupolakilátó a Szent István Bazilikában

A főváros csodálatos épületének tetejéről 360°-ban, káprázatos panorámában láthatjuk a várost. Egészen szokatlan perspektívából látszanak a város nevezetességei és a budai hegyek. A körkilátóba lifttel vagy gyalog is felmehetünk, a kupola peremén kiképzett kilátóteraszra érünk. Szűk csigalépcsőn, és öntöttvas lépcsőn sok-sok lépcső vezet fel.

Érdekes a templom külső és belső kupolája közti hatalmas tér. A kupola 96 méter magas, ez megegyezik a Parlament kupolájának magasságával, szimbolizálva a 896-os honfoglalást.

Egész Évben nyitva van, július 1-től - szeptember 30-ig: 10.00 - 18.30-ig, október 1 - június 30-ig: 10.00 - 16.30-ig.
A felnőtt belépőjegy ára 500 Ft, a gyerekjegy 400 Ft.

Barabás Villa

A gyönyörűen felújított, exkluzív kulturális- és rendezvényközpont Budán, a Városmajori park szomszédságában található. A Villa komplexum egyedisége a klasszicista stílusú főépület, mely a névadó Barabás Miklós, festőművész saját tervei alapján épült.

A Villa és a melléképületek eredeti stílusukban lettek felújítva, míg az újonnan kialakított épületek a környezethez illeszkedő, modern stílusban épültek. Kulturális színtérként minden korosztály számára sokszínű programot kínál: gyerekprogramok, könyvbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, táncelőadásoknak, kamaraszínházi előadások, filmvetítések, kiállítások. A komplexumhoz egy csodálatos, többszintes, gyönyörűen ápolt mediterrán park is tartozik.

Nyitva tartás Hétfőtől szombatig: 9.00-18.00-ig
A kert szabadon látogatható.

Jókai kert

A Jókai-kert Budapest XII. kerületében, a Svábhegy szívében található, országos jelentőségű természetvédelmi terület. Nevét Jókai Mórról kapta, aki egykor itt élt és alkotott. Jókai 1853-ban egy puszta földterületet vásárolt, amelyből megalkotta saját földi paradicsomát.

A Költő utcából megközelíthető bejáratot hatalmas fekete vaskapuk őrzik. Belépve egy széles sétány vezet körbe a kerten, amelyet információs táblák szegélyeznek. A Jókai ültette gesztenye-, juhar-, dió-, és hársfák mára igazi burjánzó erdővé váltak. Itt van a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület székháza. Egy táblán megismerkedhetünk a kertben élő madárfajokkal.

A kertből megcsodálhatjuk Budapest látképét is. A szabadtéri ásványtani kiállításon nagy kőzetdarabokat nézhetünk meg az út mindkét oldalán, amelyeken kis tábla jelzi nevüket, korukat és lelőhelyüket.
A kert szabadon látogatható.

Pesti középkori városfalak

Budapest belvárosában, a város növekedésével lebontották vagy beépítették a középkori városfalat. Néhány töredék még maradt, a bérházak belső udvarai és emléktáblák őrzik az egykor meghatározó fal nyomait. A XV. században épült középkori városfal nyomait a mai napig láthatjuk a Kiskörúton a Duna, a Kálvin tér, az Astoria, a Deák tér és a Vörösmarty tér vonalában.

A Bástya utcában a parkoló és a játszótér mellett látható egy nagy falrész. Ilyen az V. kerületben a Királyi Pál utca 13/b, ahol metszetek és dombormű is látható, a Ferenczy István utcában (a Múzeum körút közelében) egy szép részletet és egy erre utaló táblát fedezhetünk fel.

A Kecskeméti utca elején, a Kálvin téri aluljárónál egy mai épületbe építve látható a régi Kecskeméti kapu maradványa, amely a metró építésekor került elő. A várost körbevevő falnak 3 kijárata volt, a Hatvani kapu (Astoriánál), A Váci kapu (a Váci utca elejénél), és a Kecskeméti kapu (Kecskeméti utca).

Ponty utcai lépcső

Az I. kerületben, a Vízivárosban sok lépcsősen kialakított szűk kis utca vezet a Budai Várhegy tetejére. A magas bérházak között található macskaköves Ponty utca elején a két karú lépcső szárnyai között padokkal és vörösmárvány falikúttal berendezett terecskét alakítottak ki. A lépcsőt helyenként díszes kovácsoltvas kerítés kíséri.

Füvészkert

Az ELTE bota­ni­kus kertje, Buda­pest belvárosában. A kert talán legfőbb nevezetessége az országban első és sokáig egyetlen Victoria-ház, de büszkeségei közé tartoznak a kert legöregebb fái, mint például a 150 évnél is idősebb páfrányfenyők, vagy az orchidea- és a több száz fajt bemutató kaktuszgyűjteménye, akárcsak az Ausztrál-ház és a többi érdekesség.

Évszázados fák, 85 veszélyeztetett hazai faj bemutatása, több mint 230 éves múlt. A látogatók kellemes környezetben megismerkednek a növényvilág csodáival. Az év során számos rendezvényt tartanak itt színes gyerekprogramokkal fűszerezve.

A kert nyári nyitva tartása április 1-től október 31-ig: minden nap 9.00 -17.00-ig
A felnőtt belépőjegy ára 850 Ft, a gyerekjegy (6-26 éves korig) 400 Ft, családi jegy (2 felnőtt +2 gyerek): 2000 Ft

Apostolok tornya és Kaputorony

A Kaputorony: A jellegzetes várkapu „tetején”, az Ostromfolyosón végigsétálva felülről gyönyörködhetünk a Városligetben és a várudvarban. Mielőtt azonban a szűk folyosó végére érve kilépnénk a gyilokjárónak is nevezett, a diakovári erődítményt felelevenítő Ostromfolyosóra, megéri megnézni a 37 méter magas Kaputoronyban található vártörténeti fotókiállítást is, amely archív felvételein mutatja be a Vajdahunyadvár történetét.

Az Ostromfolyosóról érdemes megfigyelni a vár építészeti különlegességeit is, például a Róth Miksa üveg- és mozaikművész műhelyében készült rózsaablakot, Mátyás fekete seregének egy-egy páncélos vitézét, vagy a csőrében gyűrűt tartó hollót is.

Az Apostolok tornya: A segesvári óratornyot megidéző Apostolok tornya 150 lépcsőfok megmászása után tárja elénk Budapest körpanorámáját. Láthatjuk a Gellért-hegyet, a budai várat, a Szent István Bazilikát, de a Vajdahunyadvár épületének olyan részeit is, amelyek máskülönben rejtve maradnak a látogatók előtt. A toronyba óránként indulnak az angol és magyar nyelvű vezetések.

Nyitva tartás: keddtől – vasárnapig: 10.00–17.00-ig
A felnőtt belépőjegy ára 1200 Ft, a gyerekjegy 700 Ft.

 - Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére