Jelenlegi hely

Mi a teendőnk egy lázas gyerekkel?

Rengeteg tévhit forog közszájon a lázzal kapcsolatban: kicsapja a magas láz a fehérjéket, begörcsöl a gyerek. Az igazság, és az elfogadott szakmai irányvonal ezzel szemben az, hogy a láz egy hasznos segítő, nem nem mindig vagy mindenáron kell csillapítani.

Egyszerű a képlet: a láz elpusztítja a kórokozókat, a legegyszerűbb módon, hővel

A lázgörcsöt sem a magas láz okozza, hanem genetikai hajlam és a fertőzés, előfordulhat hőemelkedésnél és magas láznál egyaránt. 

Az elfogadott orvosi protokoll szerint, ha egy beteg jól van 39 fokos láz esetén is, akkor nem kell a lázat csillapítani. Pl. a gyerek játszik, vidám, vagy alszik nyugodtan. Egy alvó gyereket ne ébresszünk fel lázat mérni, mert éppen gyógyul!

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos összefoglalta mindazt, amit a lázról és a lázcsillapításról tudnunk kell:

  • A láz hasznos, csak akkor csillapítsuk, ha a betegnek a láztól rossz a közérzete, vagy egyéb veszélyeztető tényező áll fenn (pl. ha a magas lázzal járó szapora szívműködést a szervezet bizonyos okok miatt rosszul tolerálja).
  • A láz az immunrendszer hasznos fegyvere a kórokozók és egyéb idegen anyagok legyőzésére.
  • 38 fok feletti láznál a kis csecsemőt mutassuk meg gyermekorvosnak, mert sokszor nem produkálnak súlyos betegségnél sem egyéb tünetet, mint a láz.
  • Testhőmérsékletünk ingadozik a nap folyamán, legmagasabb általában 4-6 óra között.
  • Ha hónaljban 38 fokot mérünk, ez valójában 38,5 fokos maghőmérséklet, azaz mérsékelt láz. A hónaljban és a fülben vagy végbélben mért hőmérséklet eltérő, az ún. maghőmérsékletet, ami a fülben/végbélben mérünk, kell alapul venni. Ez 0.5 fokkal magasabb mint amit a hőmérő a hónaljban mutat.

KÉRDEZNÉL A GYERMEKGYÓGYÁSZTÓL ÉLŐBEN?

Nagyon magas láznak a 40,5 fokos hónaljban mért értéktől számít a hőmérséklet

  • Kisbabák a túlöltöztetéstől is lázasak lehetnek, erre a szabály: csak egy réteggel legyen több a babán, mint amit magunkra vennénk.
  • A hidegrázás az emelkedő láznál azért van, mert erősen összehúzódnak az izmok hőt termelve, és szűkülnek az erek, így csökken a hőleadás.  Akkor okozza láz a hidegrázást, ha 20 fokos szobában is fázunk. Télen, a szabadban, hidegben, ez természetes reakció, így védekezik a szervezet a lehűlés ellen.
  • A bőrpírt a szervezet által termelt gyulladásgátló anyagok okozzák.
  • Ha hűtőfürdőzzük a gyereket, ne dideregjen, mert akkor nem csökken a hőmérséklete.
  • Ne feledjük, a láz nem betegség, hanem egy tünet csak.

Homeopátiás szemmel nézve a láz egy fontos tünet, minősége, jellege különböző homeopátiás alapanyagokra utalhat. A választott homeopátiás gyógyszer nem a lázat csillapítja, hanem a lázat előidéző állapot gyógyulását segíti. Természetesen az otthoni homeopátiás kezelés nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot!

- Buadpestimami - 

INGYENES DOKTOR MAMI TANFOLYAM BUDAPESTEN
- OKTÓBER 10. ÉS 17-ÉN AZ ARANYTÍZBEN -
A TANFOLYAM INGYENES, DE REGISZTRÁLNOD KELL

KATTINTS MOST, MIELŐTT BETELNEK A HELYEK! ››

Partnereink