Jelenlegi hely

10 őszi kirándulóhely Budapest környékén

Összegyűjtöttünk néhány felfedezni való, izgalmas kirándulási célpontot a közelben, ahová érdemes ellátogatni a családdal az őszi hétvégeken.

Majk - Kamalduli Remeteség

Az Észak-Vértes mélyén, csodálatos természeti környezetben található Kamalduli Remeteséget sokan még a környéken sem ismerik. Majk Közép-Európában azon kevés kamalduli remeteségek egyike, amelyeknek épülete és környezete építészetileg eredeti formájában maradt fenn. A 17 cellaházból, templomtoronyból és kolostorból (Foresteria) álló barokk műemlékegyüttesben fogadott némaságban éltek a szerzetesek 250 évvel ezelőtt. A 11. században Szent Romuald követőiből alakult itáliai eredetű kamalduli rend hallgatási fogadalmat tett tagjai a 17. század végén, 18. század elején éltek itt, de csendjüket, szellemiségüket, imáikat máig őrzik a falak. A 17 cellaházak közül hét apartmanházként működik és rendszeresen fogad látogatókat. 

A kolostorépület pinceszintjének és földszintjének terei a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt remeteség egykori hétköznapi és ünnepi tereit idézik meg. Az eredetihez igazodó történeti bútorok kaptak helyet a rendezvényekre használt terekben is, így a Refektóriumban, a Díszteremben, a Káptalanteremben, a Könyvtárszobában és a Kápolnában is. A remeteházakba és a kertjeikbe is látogathatunk.

Web

Tatai Fényes Tanösvény

Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, mely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. A tanösvényt a Látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki. A tatai ökoturisztikai tanösvény és Tata környéke ideális családi program. 

Web

Vármakett Park - Dinnyés

Történelmi kalandozás a Velencei-tó mellett. A szabadtéri parkban ma már csak romokban létező 30 db középkori magyar vár látható, rekonstruált, kicsinyített változatban, anyaghűen (kőből, fából, téglából) megépítve, valósághűen ábrázolva. A várak a történelmi Magyarországot ábrázoló sétányon belül találhatók, eredeti helyükön. Rövid történetük olvasható a kis táblákon. A sétányt 90 emlékoszlop övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. Az egyedülálló történelmi kiállítás célja az értékmentés és az oktatás, különlegessége az egyedi szemléltetés. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére. A park esti kivilágításban is megtekinthető. Gyermekprogramok (előzetes bejelentkezés után): lovagi jelmezes hétpróba óvodásoknak, jelmezes történelmi foglalkozás iskolásoknak, rendhagyó történelemóra kicsiknek és nagyoknak

Web

Nemzeti Botanikus Kert - Vácrátót

A több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron. Az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj talált itt otthonra. Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben a vendégeket.Több, mint 12 000 fajhoz illetve fajtához tartalmazó élőnövény-gyűjtemény, 27 hektár országos jelentőségű természetvédelmi terület, mely műemléki védelem alatt is áll. Látványosságok: üvegházak, tórendszer, vízimalom, műemléképületek, pihenőhelyek, Berkenyeház, Karbonház

Web

Brunszvik Kastély és parkja - Martonvásár

Az angol-neogót stílusú kastélyban működik a Beethoven Emlékmúzeum. A kastély egykori lakója volt Brunszvik Teréz, a kisdedóvás és nőnevelés ügyének lelkes apostola, aki 1828-ban Budán megnyitotta hazánk, sőt Közép-Európa első óvodáját. Az csodaszép martonvásári kastélyhoz kultúrtörténeti emlékek is fűződnek. A 19. század első éveiben több alkalommal is itt járt Ludwig van Beethoven, aki barátságban állt a zenerajongó Brunszvikokkal.

A  kastélyparkot gyönyörű nemes fák díszítik, melyeket leginkább ősszel érdemes látni. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal. Martonvásáron érdemes megnézni az Óvodamúzeumot is.

Web

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület, számos különlegességnek, védett növény- és állatfajnak ad menedéket, melyeket tanösvénytúrákon fedezhetünk fel, miközben a város egyik legteljesebb panorámájának látványa tárul elénk. A Láto­ga­tó­köz­pont­ban egy szer­ve­zett túrán és állat­be­mu­ta­tón is részt vehetünk, interaktív kiállítás nyújt információkat a Sas-hegyről. Az emeleti panorámateraszról pazar budapesti kilátás tárul elénk, sőt webkameránk segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is pásztázhatjuk a tájat. Két szabadtéri terráriumban természetes élőhelyükön mutatják be a pannon gyíkot és a zöld gyíkot. Tavasztól őszig rendszeresen tartanak kisemlős-bemutatót borzzal, nyesttel, görénnyel és más, városokban élő kisállatokkal. Megfigyelhetik az állatok viselkedését, mozgását, táplálkozását, külső jellegzetességeit.

Szemlő-hegyi-barlang

A jelenleg 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse, mely több, tágas folyosóból áll. Látványos formakincsű, ásványkiválásokkal gazdagon díszített. A túraútvonal mintegy 360 méter hosszúságú, melyet a látogatók kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhatnak be. A barlangjáratok arculatát és képződményeit érzékeltető hatásvilágítás mellet ismerhetjük meg a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokat és gipszkristályokat. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését a barlangban. A fogadóépületben ajándékbolt és interaktív kiállítás látható. A parkban játszótér és egy geológiai tanösvény várja a látogatókat.
Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Budakeszi Vadaspark

A budai hegyek közt, Budapest és Budakeszi határában található. A Budakeszi Vadaspark elsődleges feladata a hazánkban és Európában őshonos vadfajok erdei környezetben való bemutatása.  A családbarát vadasparkban medvék, őzek, szarvasok, muflon, farkasok, bölények, vaddisznók és más nagyvadakat élnek természetes élőhelyükön, erdei környezetben. A park egész éven át érdekes és tartalmas programokat kínál, pl. lát­vány­ete­tés­sel és állati tré­nin­gek­kel vár­ják az érdeklődő­ket. A vadaspark látványosságait biztonságos turistautakon járhatjuk végig, a tanösvényeken hatalmas sétákat tehetünk az év minden szakaszában, játszótér és piknikező helyet is találunk a közelben. A vadas­park szom­széd­já­ban kaland­park is talál­ható, ahol kisebbeknek és nagyobbaknak is építettek pályát.

Emese Park - Középkori múzeumfalu

Az Emese Park egy Szent István-kori falut elevenít meg a főváros közelében, Szigethalmon. A középkori Várispánság célja, hogy hiteles és szórakoztató formában mutassa be a kora Árpád-kor tárgyi és szellemi hagyatékát, az akkori magyarságot és a korabeli Európát alkotó népeket. A 12 hektárnyi területen "a Várispánság népe" korhű eszközökkel és viseletben végzi mindennapi tevékenységét, a kézművességtől, az állattartáson, a növénytermesztésen és a halászaton át, a fegyveres harc gyakorlásáig. A programokba és a park életébe minden látogató aktívan bekapcsolódhat.
Cím: 2315 Szigethalom, Rákóczi út 147.

Szigethalmi vadaspark és állatsimogató

A Családi csodaparkban” játszóterekkel, kisállatsimogatóval, halastóval, pónilovaglási lehetőséggel, állatetetéssel, piknikezési lehetőséggel várják a látogatókat. Itt lakik Gizi az őzsuta, Saci a papagáj, a három kis róka Szmöre, Lili és Vadóc, Turcsi a vadmalac, dámpár Yoda és Leila, és Su, az ormányos medvelány.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére