Jelenlegi hely

Hol vannak a harmincas nők? – A szerepeltolódás csapdája

Mit tettél ma önmagadért? Mitől vonzó egy nő? Mitől függ a szépség?  Az adottságoktól? Mások visszajelzéseitől? A külcsíntől? Vagy belülről ered? Csernák Krisztina, pszichológus írása.

A sminkelés vagy az öltözködés nem pusztán külsőség: belülről fakad, hiszen tudatosságot igényel részünkről, és önismeretet feltételez.

A mai rohanó, divat-, és pénz centrikus világunkban sokszor ellentmondásban keveredünk: először ismerd meg önmagad, döntsd el, mit szeretnél az öltözködéseddel üzenni, tudd, mi áll jól, és csak olyan ruhát vegyél meg, ami méltó hozzád.

Még a melltartód megválasztása is üzen, és visszahat a testtartásodra, s ennek nyomán a belsődre is! A szépség tehát komplex, egymásra kölcsönösen ható tényezők összessége.

Te mit teszel a benned lévő nőért?

Önmagunkhoz való viszonyulásunk életszakaszonként változó.

 • Tinédzserként elmerülünk saját külsőnkben.
 • Húszas éveinkben kinyílunk, és nőiségünket bártan használjuk az ismerkedésben, párkeresésben.
 • Negyvenes éveinkben megújulunk.
 • Ötvenes éveinktől kezdve pedig elfogadjuk és bártan vállaljuk önmagunkat.

Közös jellemzője ezen életszakaszoknak, hogy éljünk bármelyikben is, nőiségünkért aktívan teszünk.

Hol vannak a harmincas nők?

Szánunk magunkra időt, eljárunk rendezvényekre, kimozdulunk otthonról, azért, hogy magunknak okozzunk örömet?

Ugyan kinek van lehetősége elmenni egész délutános rendezvényre pl. ráadásul szombaton? Hogyan lenne szívünk magukra hagyni a gyerekeket ilyen hosszú időre a párunkkal vagy a nagyszülőkkel? Miért is kellene olyan programot választanunk, ami kizárólag női? Menjünk helyette együtt valahova! Kinek is van kedve hajat csinálni, kiöltözni és kocsiba ülve a város túlsó végéig elmenni, és más nők dumáját hallgatni?

Az átlag harmincas nő aktív dolgozó, feleség és családanya.

És úgynevezett szerepeltolódásban van: nőisége kevésbé hangsúlyos, vagy alig-alig aktív más női szerepeivel szemben. Másokkal szemben többnyire hátrébb sorolja magát.

Már nem tinédzser, de nem is öntudatos húszas. Élete gyökeresen átalakult, ám önismeretre, önfejlesztésre nincs elég „ideje”. Gyakran sodródik az árral, miközben családja összetartásán fáradozik, élete szétcsúszik.

Kifogások örvényében, avagy a szerepválsághoz vezető út

Vannak vitán felüli helyzetek, például, amikor beteg a gyerek. Az esetek többségében azonban ütősnek tűnő magyarázatok széles arzenálját vagyunk képesek felvonultatni annak érdekében, hogy kifejezésre juttassuk, miért is nem tudunk önmagunkért tenni.

Mikor kimondjuk, már érezzük, hogy sántít a dolog, és –valljuk be!- annak az arcán is látszik a hitetlenség, akinek címezzük. Barátnőnk/párunk/édesanyánk persze szeret bennünket annyira, hogy nem játszik Csernust, és meghagy bennünket a „boldog” tudatlanság illúziójában.

A következmények csak évek múlva lesznek láthatóak, többségük egy tünet formájában. Tünet a túlevés következtében létrejövő elhízás, párkapcsolati válságok, vagy akár a női identitásunkban való válság is.

Anya vagyok, feleség, de ki is vagyok valójában?? Hol vagyok én ebben az egészben?

Ráadásul pont abban az életszakaszban vagyunk, amikor kisgyermekünknek – legyen bármilyen nemű!- egyenesben adjuk tovább a nőkhöz, nőiséghez való viszonyulásmódot, és szocializáljuk őt, hogy adott módon viselkedjen későbbi élete során.

A legtöbb nő elégedetlen a testével: vagy vastag hájréteggel veszi magát körül, vagy kitartó önsanyargatásba kezd. A divatdiéták korát éljük.

Vallom, a sikeres életmódváltásnak és fogyásnak az a titka, ha nem hagyod kívülről irányítani magad, ahogyan ezt a fogyókúrák, csodaszerek és pár hetes programok esetében történik. Hozz létre saját „rendszert” a gondolkodásodban, étkezésedben és válassz egy hozzád passzoló mozgásformát is. De mindenekelőtt a lelked tedd rendbe.

A belső szépség a kiegyensúlyozottságból is ered. Egyre kevesebb a ma jól működő és tartalmas párkapcsolat. Míg régebben az emberek az extrémet keresték, addig mára belefulladtak, és a „normál” testi kapcsolat vált kuriózummá, elérendő céllá.

Van kedved kilépni ebből az ördögi körből?

Tudatosítsd magadban: mindig van lehetőség a változásra, változtatásra. Megteheted akár ma!

Tippek, hogyan légy jól működő harmincas nő!

 • Légy tudatos! Tudd ki vagy, mi a célod, figyeld a belsőd.
 • Mondj bártan nemet! Jelöld ki a határaid, különösen, ha nem komfortos számodra egy helyzet.
 • Légy stabil! Került azokat a helyzeteket, amik kiszolgáltatottá tesznek.
 • Éld meg a női szerepeidet! Légy néha a végzet asszonya, máskor odaadó anya, lojális munkatárs.
 • Szeresd magad! Mások is úgy fognak viszonyulni hozzád, ahogy te önmagadhoz!
 • Alakíts kis mély és szeretetteli kapcsolatokat. Nem a mennyiség számít…
 • Csakis önmagamnak felelj meg!

Önismeretre fel!

A legjobbakat kívánva Mindannyiótoknak:

Csernák Krisztina

Pszichológus

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!
Adventi naptár kézügyesség nélkül, csupa szeretettel

Adventi naptár kézügyesség nélkül, csupa szeretettel

Néhány jó ötlet, hogyan kedveskedjünk a karácsonyra készülődve.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére