Jelenlegi hely

Ferenc pápa és az újszülött zsiráfbébi

Az imami újév köszöntő hírei közül kettő különösen megérintett. Külön-külön is szívet melengető volt a két hír számomra, de a kettő együtt az év első napján bizalommal és reménnyel töltött el, hogy ez az év valami nagyon fontos dologról szólhat.

Az első hír Ferenc pápa hagyományos évköszöntő beszédéről írt, ami egyben a Béke Világnapjánk köszöntője is már 50 éve. A másik cikkben a Budapesti Állatkertben született zsiráfbébiről olvashattunk.

Ferenc pápa beszédében komoly aggodalmainak adott hangot a világban tapasztalható (ön)pusztító erőszak és a mérhetetlenül sok szenvedés miatt. Pedig a Pápa szerint csodálatos ajándékok is lehetnénk egymásnak, ha elengednénk a bosszút és az erőszakot. Világunkban megszűnhetne a sok szenvedés, ha a békét szolgáló erőszakmentes cselekvés jellemezné "a döntéseinket, kapcsolatainkat, cselekedeteinket, és mindenféle politikát a helyi, mindennapos szinttől egészen a világméretű szintig."

Ferenc pápa kiemeli a család szerepét, mert itt alakíthatjuk ki a kapcsolatok és a kommunikáció olyan formáit, ahol egymásra figyelve, egymás javát keresve tudjuk kezelni a kisebb-nagyobb konfliktusainkat. Innen terjedhet ki a szeretet és az erőszakmentesség a tágabb környezetre, az egész világra.

"Minden olyan tevékenység, amely ebbe az irányba hat, bármily szerény is, hozzájárul egy olyan világ építéséhez, amely szabad az erőszaktól, s ez az első lépés az igazságosság és a béke megvalósítása felé." Vagyis érdemes a kis lépéseket is megtennünk. Nem tud mindenki ezreket segíteni, de mindenki tud segíteni egy másik emberen, akárcsak egy kedves szóval, egy mosollyal. Azzal, hogy igazán figyel a másikra, az érzéseire és arra, hogy mire van a másiknak szüksége. "Az átfogó ökológiához a mindennapi élet egyszerű gesztusai is hozzátartoznak, amelyek megtörik az erőszak, a kizsákmányolás és az önzés logikáját".

És mi köze mindennek a kis zsiráf születéséhez?

Marshall Rosenberg amerikai pszichológus a zsiráfot választotta az általa kidolgozott erőszakmentes/együttműködő kommunikációs rendszer, az EMK jelképévé. A zsiráf gyönyörűen egyesíti magában az EMK legfontosabb jellemzőit. Az EMK a szív nyelve, az érzéseinkre figyel, nem az észérvekre és a zsiráfnak van a legnagyobb szíve a szárazföldi állatok közül. Hosszú nyakának köszönhetően a zsiráf magasabb szemszögből látja a világot, így jobban rálát a dolgokra, az összefüggésekre. És bár a zsiráf az egyik legerősebb állat, mégsem használja az erejét állattársai ellen, növényeken él. Fontos látnunk, hogy az erőszakmentesség nem erőmentesség. Az EMK-nak nagyon is fontos eleme önmagunk felvállalása és az értékeink melletti kiállás. Ez az erő azonban nem sértheti a másik ember határait. Ha az érzéseinkre és az erőforrásainkra, a szükségleteinkre figyelünk, akkor belátható, hogy ezekben nem lehetnek konfliktusaink. A konfliktus a stratégiák szintjén jelentkezik és ha vádaskodunk.

Egy egyszerű példával, ha szomjas vagyok, akkor innivalóra van szükségem. Itt senkivel sem ütközhetek. De ha ezt tőled várom és téged vádollak, az már fájdalmas lehet. Ahogy az is konfliktust eredményezhet, ha megiszod az összes vizünket egy kiránduláson.

Az EMK nagy ajándéka az életemnek már 20 éve. Nem élek konfliktusok nélkül, sőt! De sokat segít nekem az EMK tudatossága abban, hogy más szemmel nézzem a konfliktusaimat. Lehetőségeket látok bennük arra, hogy meglássam, hogy hol kell még fejlődnöm, mit kell jobban csinálnom. Gyakorlása és tanítása közben érezhetem, hogy hozzájárulhatok egy boldogabb világ megteremtéséhez.

Hát ezért voltam különösen boldog, amikor egymás mellett láttam ezt a két cikket az év első napján. Azt üzenték nekem, hogy az erőszakmentesség és a szív nyelve fontos szerepet kapnak ebben az új évben. Remélem, egyre többen érzik úgy, hogy fontos hozzájárulniuk a világ erőszakmentesítéséhez és ezt magunkon és a családunkban tudjuk leginkább elkezdeni. 

Hoós Rita, kommunikációs tréner 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Adventi naptár kézügyesség nélkül, csupa szeretettel

Adventi naptár kézügyesség nélkül, csupa szeretettel

Néhány jó ötlet, hogyan kedveskedjünk a karácsonyra készülődve.
Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesélni és mesét hallgatni nagy ajándék kicsiknek és nagyoknak is. Ezek az értékes történetek segítenek ráhangolódni az ünnepekre, kiemelnek a hétköznapokból. Jó olvasást!
A karácsony nem marad el!

A karácsony nem marad el!

Ha nem is lesz olyan, mint a megszokott, attól még lehet szép és meghitt a karácsonyunk. Az ünnep öröme feltölt, erőt és reményt ad, amire most nagy szükségünk van...

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére