Jelenlegi hely

Hoós Rita

Hoós Rita vagyok, angol tanár, kommunikációs tréner, két felnőtt fiú édesanyja, egy 8 hónapos kisfiú boldog nagymamája és lelkes nemezrajongó.

Kapcsolódás, kapcsolatok 

Ezt tartom az életem legszebb és legfontosabb részének. Több évtizedes angol tanári pályámon megtanultam, hogy a kommunikáció mennyire meghatározó része az életünknek és sokkal-sokkal több, mint szavak és nyelvtan összekapcsolása, hiszen konfliktusaink leggyakoribb forrása a nem megfelelő kommunikációnkból fakad. Életbevágóan fontos, hát javítanunk rajta.

Meghatározó élmény volt 20 évvel ezelőtt az első találkozásom az együttműködő/erőszakmentes kommunikáció, az EMK „atyjával”,  Marshall Rosenberg amerikai pszichológussal. , akit Jónai Éva Hava, az első magyar nemzetközi EMK tréner hívott meg. Akkoriban nagyon sok konfliktusom volt a családomban, barátokkal és a munkahelyemen is. Nem értettem, hogy miért nem látják a többiek, hogy én csak „jót akarok”. Fájt a megértés és az elfogadás hiánya.

Marshallt hallgatva, olvasva sok minden a helyére került bennem. Olyan magától értetődő, mégis a gyakorlatban igencsak nehéz dolgok, mint az, hogy fontosabb a másikat meghallgatnunk, mint a saját érveinket hajtogatnunk, hogy érdemes először az érzésekre figyelnünk – a magunkéra és a másikéra, mert az empátia fontosabb, mint az, hogy „kinek van igaza”, sőt sokszor a megoldásnál is fontosabb az, hogy megélhessük, hogy a másik együtt érez velünk. Itt és most legyünk a szívünkben, és akkor élő lesz a kapcsolatunk magunkkal és másokkal is és egy ilyen kapcsolatban a kölcsönös bizalom a legnehezebbnek látszó problémákra is segít megtalálni a megoldást. Az elmúlt években az EMK mellett tanultam mentálhigiénét, NLP-t , néprajzot és nemezelést is.

Az itt szerzett ismeretek más-más oldalról, de egybehangzóan azt erősítették bennem, hogy kapcsolataink a legfontosabb értékek az életünkben és a harmonikus kapcsolatok alapja a megfelelő kommunikáció. Ebben szeretnék folyamatosan továbbfejlődni és másoknak is segíteni a fejlődésben. Jó lenne, ha a gyermekeink, unokáink már ezt a kommunikációs formát, a „zsiráf”nyelvet tanulnák anyanyelvként, ehhez persze előbb nekünk, anyáknak és nagymamáknak kell  .

Mik az EMK „ajándékai”?

 • Önismeret, személyiségfejlesztés
 • Empatikus meghallgatás
 • Őszinte kifejezés és visszajelzés
 • Ítéletmentes megfigyelés
 • Kapcsolódás az érzéseinkhez
 • Hiányaink felismerése az érzéseink által
 • Jelen idejű, pozitív kérés
 • Harmonikus kapcsolat önmagunkkal és másokkal

Miben tudok segíteni?

Levélben, telefonon az alábbi témákban fordulhatsz hozzám:

 • Kommunikációs csapdák
 • Konfliktuskezelés
 • Elengedés, gyász
 • Generációk közti különbségek

Egyéni segítő beszélgetés
A segítő beszélgetés során alkalmad van megtapasztalni az empatikus meghallgatás gyógyító erejét.  A „segítő” abban támogat, hogy őszintén tudj kapcsolódni önmagadhoz, és ezáltal jobban ráláthass elakadásaidra, konfliktusaidra és megtaláld a belső harmóniádat, ami segít a megoldás megtalálásában is.

Mediáció
Ha egy konfliktusban a résztvevők nem képesek megtalálni a mindkét fél számára elfogadható megoldást, akkor hasznos egy harmadik, pártatlan személyt bevonni a folyamatba.
A mediátor biztosítja azokat a kereteket, amikben mindkét fél azonos teret kap a saját szempontjainak, a vélt vagy valós sérelmeinek elmondására és az általa jónak tartott megoldások kifejtésére, és abban, hogy a két fél ezek alapján megállapodjon a megoldás lépéseiben. A folyamatban nem arról van szó, hogy „kinek van igaza?”, a cél az, hogy mindkét fél „nyertesnek” érezhesse magát, mert a konfliktusban sikerül meglátniuk a továbblépés, a fejlődés lehetőségét.

Csoportos tréningek
"GubancFonó" tréningjeimen az EMK eszközeit ismerhetitek meg és ezeket az eszközöket használjuk az önismeretünk fejlesztésére, a konfliktusokaink együttműködő megoldásainak megtalálására.
A szóbeliség mellett fontos szerepet kapnak az érzékeink, a mozgás, a szimbólumok és a játékosság is. Ehhez elsősorban a színes gyapjút és a belőle készült nemez tárgyakat használjuk és megtapasztaljuk a közös alkotás élményét is. 

Elérhetőségeim:

Email:  hoosrita@gmail.com
Telefon: 30/4055673
Web:  www.gubancfono.blogspot.com

Igyekszem 5 munkanapon belül válaszolni a kérdésekre.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére