Jelenlegi hely

Életközepi válság? Készülj fel rá!

Az életközépi krízis teljesen normális velejárója az életünknek. A válság megjelenhet harminc, de akár ötven éves korunkban is. A nem túl könnyű időszakra viszont előre felkészülhetünk, most elmondjuk, hogyan.

A „midlife crisis”-ról, azaz az életközepi válságról több száz cikk található az interneten. Az írások többsége azt mutatja be, mi történik a válság megjelenésének következményeként, hogyan reagálnak rá általában a férfiak, és hogyan a nők. Rengeteg jó tanács és megoldási javaslat is feltűnik ezekben a cikkekben, de szinte mindegyikből hiányzik az, hogyan készülhetünk fel tudatosan erre az időszakra.

A válság nem korfüggő

Merza Péter pszichológus is úgy véli, hogy a legnagyobb probléma, hogy a válságra való felkészülésről kevés szó esik. „Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor valakinél fennáll egy súlyos betegség gyanúja, de a diagnózist igazoló MRI-re vagy CT-re csak fél évvel későbbi időpontot kap. Ilyenkor az ember hajlamos legyinteni, és fittyet hányni a problémára a következő hat hónapban, mondván, hogy akkor majd úgyis kiderül minden. Csakhogy általában, akkor már késő minden. Ha addig nem készül fel rá, nem keres különböző utakat, akkor nagyon nehéz dolga lesz. Ugyanez a helyzet az életközepi válsággal. Az életközépi válság megjelenése, intenzitása és hossza elsősorban  személyiség- és élethelyzet függő. Az, hogy hogyan tud valaki szembenézni a válsággal, az a személy érettségétől függ. Egy felnőtt érett személyiséget nem töri le a kudarc, könnyebben talál kiutat, meg fogja tudni találni a megoldást, talpra fog tudni állni. Az életközepi válság manapság már egész korán jelentkezhet, amikor az ember úgy érzi, hogy beszűkült az élettere. Nagyon sok pályakezdő fiatal van, aki kikerül az egyetemről, van egy papír a kezében, de tulajdonképpen semmihez sem ért, ezért bármilyen munkát elvállal. Ezt a melót nem igazán szereti, de egy idő után beleszokik, húzza az igát, majd egy idő rájön, hogy zsákutcába került. Ha nincs másik szakmája, ha nincs egy „B” verziója az életére nézve, akkor bizony komoly krízisbe kerülhet.”

Carpe diem vs. tudatos felkészülés

A pszichológus szerint soha egyetlen korban sem volt éltették ennyire intenzíven az ego hatalmát. „A carpe diem szlogen már igen korán beférkőzik a mindennapjainkba: légy boldog az egyetemen, ne törődj semmivel, éld az életed! Ahogy telnek az évek, az üzenet szövege változik, de a tartalom nem. Harcolj a koroddal, szerezd meg a legújabb és legjobb termékeket, mert igazán megérdemled. Ezek az üzenetek remek marketing jelmondatok, de nem mutatnak megoldást arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, ha úgy érezzük, hogy elértéktelenedtünk, ha kirúgnak bennünket, vagy ha kirepültek a gyerekek. A tudatos, jövőre való felkészülésről, a saját felelősségünkről az életünkben sehol sem esik szó.

Forrás: csaladhalo.hu

A teljes cikk tovább olvasásához kattints ide.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére