Jelenlegi hely

Hogyan éljünk együtt az egyetemista gyerekkel?

Magyarországon is egyre elterjedtebb a „mamahotel” jelensége, amikor egyetemisták, fiatal felnőttek akár húszas éveik közepéig, vagy még tovább otthon élnek. Ilyenkor átalakul a családi élet. Öt tanács, hogy miként csináljuk jól.

1. Tiszta lappal kezdjünk

Nem egyszerűen arról van szó, hogy a gyermek középiskolásból egyetemista lesz, valójában egy felnőtt ember lakik majd velünk. Természetesen ez nem egyik napról a másikra történik, de szülőként nem mindig könnyű elfogadni, hogy a gyerek felnőtt. Érdemes ilyenkor leülni, és megbeszélni, kinek mi fontos, mik legyenek az együttélés új szabályai, így csökkenthetjük a félreértés és a feszültségek kockázatát.

2. Ne találgassunk, beszélgessünk

Nem kell arra várni, hogy a gyerek majd kitalálja, mit kellene tennie, vagy hogy „majd kialakul a dolog”, mert nem fogja és nem fog. Ehelyett öntsünk tiszta vizet a pohárba, és alakítsuk ki a közös szabályokat. Akár írjunk listát arról, kinek mi a dolga, miért felel.

3. Ne áltassuk magunkat az egyenlőséggel

A „mindenki ugyanúgy kiveszi a részét a háztartásból” önámítás, ami persze nem jelenti azt, hogy bizonyos részterületeket ne lehetne az immáron felnőtt gyerekre bízni. Az nyilván alap, hogy a saját dolgait maga intézze (ágyneműcsere, mosogatás, takarítás, stb.), és emellett rábízhatunk a kutyasétáltatástól kezdve egy-egy egyszerűbb étel elkészítéséig több feladatot is.

4. Tiszteljük egymást

Ez persze egyébként is fontos, de a fiatal felnőttek esetében el kell fogadnunk, hogy a saját életüket élik – csak éppen otthon lakva. Tehát ha elalszik, kihagy egy előadást az egyetemen, vagy elfelejti a dolgozat beadási határidejét, az az ő problémája, és hacsak nem kér segítséget, hagyjuk, hogy ő is oldja meg. A tisztelet (például a közös családi eseményeké, vacsoráké) az ő részéről is elvárható, legalább egy udvarias jelzés erejéig, ha nem akar vagy nem tud rajtuk részt venni.

A tiszteletnek része, hogy legalább egy üzenet erejéig jelezze, ha nem jön haza este. Megmagyarázni nem kell, csak szóljon. Ja, és amikor hazajön (mondjuk hajnali 4-kor), akkor lehetőleg ne csapjon zajt, mert lehet, hogy a szülők 6-kor kelnek…

5. Legyünk ott neki

Legyen akármilyen felnőtt és egyetemista, azért még szüksége van ránk, és nekünk is arra, hogy meghallgathassuk a panaszait, elmesélhesse nekünk a kudarcait, a szerelmi csalódásokat és persze az örömöket is. No és legyen valaki, aki adott esetben az éjszaka kellős közepén is rohan és segít. Végül is ezért vannak a szülők…

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyvárás covid idején

Karácsonyvárás covid idején – Merry X-Mask!

Lockdown (lezárás) lett az év szava 2020-ban, ez világosan kifejezi, hogy miről is szólt az évünk. A világ a feje tetejére állt, de Te azért maradj pozitív! A teszted pedig legyen negatív!
Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Azoknak a férfiaknak szól, akik ki akarnak lépni a mókuskerékből és választ keresnek életük kérdéseire, akik szellemi-fizikai kalandra, kihívásra és kiszakadásra vágynak. Valódi változásra. Három nap a vadonban egy titokzatos kalandtúrán. De mi az az XCC?
Ünnepre hangoló – Megtölteni a termet

Ünnepre hangoló – Megtölteni a termet

Egy régi mese a fény erejéről és csodájáról.
Ünnepre hangoló – Az asztalos keze

Ünnepre hangoló – Az asztalos keze

Volt egyszer nagyon régen egy kis falusi asztalosműhely. Egyszer, amikor a gazda nem volt otthon, a szerszámok nagygyűlést tartottak...

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére