Jelenlegi hely

Így kezeljük családunk digitális életét

Év elején az ember mindenféléket megfogad (hogy aztán fogadalmai jó részét ne tartsa be), ezek között az utóbbi években egyre több embernél szerepel egyre nagyobb hangsúllyal a családi digitális élet keretek közé szorítása. A gyerek ugyanis mobilozik, tabletezik, pörög az X-Box, esetleg szól a tévé – mindezeket megtiltani teljes képtelenség lenne (és értelme sem sok), de valamilyen szabályokat azért ki lehet alakítani. Ebben próbálunk meg segíteni.

A kütyümentes vacsora

Akárhány kutatás, mind azt támasztja alá, hogy a közös családi étkezések rendkívül fontosak. Ha viszont mindenki a telefonját bújja közben, akkor az egész nem ér semmit, szóval nyugodtan vezessük be a kütyümentes vacsorákat, inkább beszélgessünk, figyeljünk egymásra – és persze arra, amit eszünk.

A mennyiség helyett a minőségre figyeljünk

Ahelyett, hogy kétségbeesetten számolgatnánk, mennyit ült a gyerek a YouTube előtt, vagy mennyit játszott a tabletjén, inkább próbáljunk meg valamilyen egészséges egyensúlyt találni az online és az offline tevékenységek között. Segítsünk nekik jó minőségű filmeket, műsorokat, applikációkat, játékokat, és persze könyveket találni.

Használjuk fel a családi kapcsolatok megerősítésére

A média és az internet elidegeníthet, de közelebb is hozhat minket egymáshoz. Ha okosak vagyunk, akkor inkább előnyünkre használjuk ki. Lehet a gyerekkel videócsetelni, együtt digitális fotóalbumokat nézegetni, közösen játszani, zenéket mutogatni – persze harcolhatunk is ellene, de ez egy teljesen reménytelen küzdelem, akkor pedig inkább használjuk.

Ne tiltsuk, inkább tervezzünk vele

Némileg kapcsolódik az előző ponthoz, azaz ha valami ellen nem érdemes harcolni, akkor inkább fordítsuk az előnyünkre, okosan építsük be a mindennapokba. Fontos, hogy ne hagyjuk magára a gyereket a sokszor ronda online világban, tudja, mikor mit csinál. Legyen egy tervünk, akár napirend arra, mikor mit lehet és mit nem.

Ennek része az is, hogy tudatos fogyasztót neveljünk a gyerekből. 2016 jórészt a kamuhírek terjedéséről szólt, fontos megtanítani a gyereket arra, hogyan különböztesse meg a megbízható hírforrásokat az álhírek terjesztőitől, és miként legyen kritikus a neten olvasható dolgokkal szemben.

Fontos a sokszínűség

A világ sokszínű, és jó, ha ezt minél korábban megmutatjuk a gyereknek is. Sokféle ember van sokféle képességekkel, tehetséggel, adottsággal, nézzünk meg közösen filmeket, és beszélgessünk az abban látott emberekről, karakterekről.

A privát szféra fontossága

Végül, de abszolút nem utolsósorban nagyon fontos megtanítani a gyereknek, hogyan óvja a saját privátszféráját. A megosztások özöne, a fotók, a különböző oldalak mind nagyon hasznosak és jók lehetnek, ha tisztában vagyunk (és gyermekünk is tisztában van) a veszélyekkel. Tanítsuk meg a gyereknek a legfontosabb beállításokat, tanítsuk meg védekezni, és okosan használni az internetet.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Adventi naptár kézügyesség nélkül, csupa szeretettel

Adventi naptár kézügyesség nélkül, csupa szeretettel

Néhány jó ötlet, hogyan kedveskedjünk a karácsonyra készülődve.
Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesélni és mesét hallgatni nagy ajándék kicsiknek és nagyoknak is. Ezek az értékes történetek segítenek ráhangolódni az ünnepekre, kiemelnek a hétköznapokból. Jó olvasást!
A karácsony nem marad el!

A karácsony nem marad el!

Ha nem is lesz olyan, mint a megszokott, attól még lehet szép és meghitt a karácsonyunk. Az ünnep öröme feltölt, erőt és reményt ad, amire most nagy szükségünk van...

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére