Jelenlegi hely

V4 Karnevál - Egész napos családi forgatag a Várkertnél

Február 11-én a Várkert Bazárban és előtt a V4 születési évfordulójának alkalmából ingyenes zenei és családi programokkal, jellegzetes négy-nemzeti bemutatókkal, karneváli hagyományok megjelenítésével, esti fényfestéssel és tűzijátékkal várják az érdeklődőket.

A Visegrádi Négyek 1991-es megalakulása a közös múltra, értékekre, érdekekre, valamint a kölcsönös bizalomra alapozva épült. Ennek szellemében a 2017-18-as magyar elnökséghez kapcsolódva és az alapítás évfordulójáról megemlékezve születésnapi karnevált tartanak Budapesten, a Várkert Bazárnál.

Egész napos forgatag várható, zenei és családi programokkal, jellegzetes négynemzeti produkciókkal a kultúra és a gasztronómia területén, a karneváli hagyományok megjelenítésével, esti fényfestéssel és tűzijátékkal.

A fényfestés és a tűzijáték kezdésének időpontja: 18.00 óra, látványterülete pedig a pesti oldalon a Dunakorzó, a budai oldalon pedig a Várkert rakpart.

Koncertek

11.00 - Kerekes Band
12.15 - Kolompos
13.30 - Balkan Fanatik
15.10 - Caramel
17.00 - Lajkó Félix és az Óperentzia
18.00 - Fényfestés és tűzijáték

További közreműködők

Diósdi Történelmi Bajvívó Egyesület a középkor játékaival és azok kutatásával, bemutatásával foglalkozik, különösen az olyan, a tornaviadalokhoz hasonló játékokkal, mint a gyűrűdöfés, botvívás, amelyek a lovagi tornák kiegészítőiként a közemberek, városi polgárok szórakozását jelentették.

Tűzmadarak cirkuszcsoport: a világ számos országában léptek már fel összesen négy kontinensen. Repertoárjukban megtalálhatók varieté előadások, újcirkusz darabok, gyerek műsorok, utcai performanszok. A társulat célkitűzése a minőségi szórakoztatás, kreatív előadások létrehozása, amikben a cirkusz a tánccal, színházzal, vizuális- és más társművészetekkel alkot egyedi világot.

Hollóének Hungarica – Középkori dudazene a Földnek minden szegletéből!

Langaléta Garabonciások - sok éve járják már az országot-világot gólyalábaikon, s ejtik ámulatba a tisztelt „kurtalábú” publikumot. A szabad téri fesztiválok elmaradhatatlan színfoltja a gólyalábas alakoskodók játéka. A közönség közé vegyülnek, megviccelik a köszönséget: kicsiket és nagyokat a játékokba, tréfás vetélkedőkbe bevonva teremtenek feledhetetlen hangulatot.

Ort-Iki Báb- és Utcaszínház - Az utcai, vásári báb- illetve színjátszás hagyományait követik, témáikat többnyire a népi és középkori drámai örökségéből merítik.   Előadásaik bizonyítják, hogy akár a legkisebbek számára is érthetőek, követhetőek a több száz éve megfogalmazott szövegek, szófordulatok és morális tartalmak.

Bab Társulat - A babra jellemzően megpróbál égig érő ( ég ígérő) mosolyt csalogatni kicsik, nagyok szájának szegletébe. A szemnek látvány, a fülnek hallvány …

Pavane zászlóforgatók - A reneszánsz korszakhoz kapcsolódva történelmi alapokon nyugvó zászlóforgató csoport. Koreográfiái csoportosak, párosak és szólószámokból állnak.. A zászlóforgató csoport zenei kíséretét saját dobos együttesünk látja el.

Avar horda - Töröksípok, saxonfonok 4-5 dobos. A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitó menetének tagjai több éve.

Kongó és barátai  - népzene a  dunántúltól székelyföldig Daniss András Kongó vezetésével

Szigony zenekar - gyimnesi, moldvai zene Kerényi Róbert Szigyony vezetésével

és pantomimesek, dobosok, zsonglőrök, mutatványosok, csepűrágók és utcazenészek... Karneváli forgatag minden mennyiségben.

Benti programok a Várkert Bazár előterében - 10.00-17.30

Pályi János - Vitéz László

Az Állami Bábszínház bábszínész képző stúdiójában végeztem bábszínészként 1983-ben Budapesten. Alapító tagja voltam a kecskeméti bábszínházi műhelynek (Ciróka Bábszínház) és a Maskarás Utcaszínháznak (gólyalábas csapat). Játszom, rendezek bábszínházakban és színházakban.

Játssza: Pályi János
Rendezte: Kovács Ildikó
Tervezte: Majoros Gyula

Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. S ez a valaki most itt van s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják! A hagyományos vásári bábjátékban a pirossapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet a vásári mutatványok előznek meg. Ki Vitéz László, szó szerinti „jobb keze” történetünkben? Nem más, mint Pályi János, aki ebben az előadásban nyújtott alakításáért számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.

Ládafia Bábszínház

A nagy sikerű Ládafia Bábszínház "Együgyű Mihók, avagy a balgaság szerentséjének egészen igaz történetje" című kacagtató előadását láthatja a kedves közönség! Várunk mindenkit, legyen az óvódás, szülő vagy nyugdíjas korú, garantáltan jól fog szórakozni!

Kézművesek

Napszekér kézműves műhely: Természetesen természetes anyagokból. Ez csak természetes egy olyan foglalkozáson, ahol a farsangi hagyományoké a szerep. Persze igény szerint arcfestés is lesz, de  Batman, Barbie, Pókember, Darth Vader, no meg a zombik és barátaik ezen a napon, ezen a helyen a „persona non grata” listán lesznek…

Viszont szerepet kap a maszk, az álarc készítése, melyeket felöltve várják az esti télbúcsúztató menetbe a vendégeket.

A programok ingyenesek.

További információ

- Budapestimami -

Partnereink