Jelenlegi hely

Templomtornyok kilátással – Új kilátópont nyílt Budapesten

Új turisztikai látványosság: panorámás kilátó nyílt a Belvárosi Plébániatemplom tornyaiban. A Dunára, a budai hegyekre és a Klotild-palotákra nyíló csodaszép kilátás megtekintéséhez az Erzsébet-hídhoz közelebb álló, 52 méter magas toronyba lifttel lehet feljutni, ahol timelapse videón is bemutatják a fővárost.

2020. június 29-től látogathatók a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom barokk tornyaiban kialakított kilátópontok.

Mit látunk a tornyokból?

A déli toronykilátóból láthatjuk a Kossuth Lajos utcát, a Szabad sajtó utat, a Dunát, az Erzsébet-hidat, a Gellért hegyet, Szent Gellért püspök emlékművét, a Szabadság szobrot, a Citadellát, a Rudas fürdőt.

A Liszt Ferenc toronyból az Alexandriai Szent Katalin templomot, a Várkert Bazárt, a Budai Várhegyet, a Mátyás templomot. Érdekes, hogy a téli és tavaszi időszakban a Lánchíd budai hídfője is kivehető. De látni még a Március 15. teret, a Petőfi teret és a Piarista épülettömböt is.

A két torony közötti átjárás második kilátószinten, egy kényelmes és biztonságos sétányon keresztül történik. Itt külön érdekesség, hogy megtekinthető a templom tetőszerkezetének míves ácsmunkája is. A homlokzat falára pedig két projektorral egy time-lapse video kerül vetítésre.

A torony ablakainak mélyedéseiben érintőképernyős monitorok találhatók, amelyek 7 nyelven adnak tájékoztatást a budai oldal látnivalóiról. A látogatók mindkét toronyban két emeleti szintet kereshetnek fel. A toronykilátóba a déli toronyból lifttel, vagy csigalépcsőn lehet felmenni. A lejutás a Liszt Ferenc toronyban csak lépcsőkön lehetséges.

A rendkívül rossz állapotú tornyok felújítása 2018 végén kezdődött, mindkét helyen több mint 20 tonnás acélszerkezeteket kellett beépíteni úgy, hogy a történeti falak művészeti értékei ne sérüljenek A tornyokban régészeti kutatás zajlott, a 12. századi román falmaradványt restaurálták, megtisztították a belső falakat. A főváros központjában álló templom rekonstrukciója során a felújították a bejárati előteret, a sekrestyét és a Mátyás oratóriumot (imaterem), 2019-2020-ban került sor a két barokk toronyra.

A látogatóknak szeretnék bemutatni az épület római korig visszanyúló kultúrtörténeti értékeit, hiszen az épület a látnivalók sokaságát rejti, tizennégy építészeti kor emlékeit őrzi. Az egykori román kori bazilikában temették el Gellért püspököt, helyén már Szent István idejében is templom állt, később Zsigmond és Mátyás királyok is átépítették, a törökök mecsetként használták, Liszt Ferenc több hangversenyt adott itt, altemplomában római falmaradványokat tekinthetünk meg.    

Tárlatvezetés

A templom és a kilátótorony minden szerdán 14 órától szakképzett tárlatvezető kíséretében is megtekinthető.  A sétán a vendégek megnézhetik többek között Szent Gellért ereklyéjét, a török-kori mihrábot, a 14. századi Trónoló Madonna freskót, Molnár-C. Pál oltárát, a 2017-ben újra megnyitott altemplomot, valamint a toronykilátóból a budai oldal panorámáját.

Vajon igaz-e a legenda, hogy a templomot az Erzsébet-híd építésekor "eltolták"? Tudtad-e, hogy miért nevezték el a templom tornyát Liszt Ferenc zeneszerzőről? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

Nyitva tartás: Naponta: 10:00 – 17:00 óra között, Vasárnap: zárva
1056 Budapest, Március 15. tér (az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél)

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Meginvitálhatlak egy kis nosztalgiatáborozásra?
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Hogyan takarítsunk meg pénzt szülőként?

Hogyan takarítsunk meg pénzt szülőként?

Egy gyerek eltartása egyre több felelősséggel jár, ez pedig pénzügyileg sincs másképp. Tanulmányok szerint egy gyerek felnevelése most 40%-kal többe kerül, mint 10 évvel ezelőtt. A ruhák, élelmiszerek megvásárlása és a tanulmányok finanszírozása mind a mi feladatunk, ezért a hónap végére könnyen pénz nélkül maradhatunk.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére