Jelenlegi hely

Téli kalandra hív minket Major Eszter új gyerekkönyve

Csodálatos gyermekverseit mutatta be Major Eszter. Az ismert szövegírónő gyermeke születése után sem hagyott fel az írással. Egy kis időre viszont a dalszövegeket gyermekversekre cserélte. A "Téli kaland” és “Téli álom” illusztrációit Kecskés Anna vállalta, aki most Londonból utazott haza a könyvbemutatóra.

A sajtóbemutató különleges vendége Hámori Gabriella színésznő volt, aki a három kedvenc versét olvasta fel a kötetekbeől az egybegyűlteknek. A budai Maminti Kuckó adott helyett a meghitt könyvbemutatónak, amin a sajtón kívül Eszter családja és barátai is részt vettek. 

“Eszter a gyerekkönyvekkel végre megmutathatta a közönségnek egy másik oldalát is. Minden egyes verse a gyermekek számára könnyen érthető és felidézhető, mert humorral szólítja meg őket. Remélem, hogy a közeljövőben nemcsak dalszövegei és a gyermekeknek szóló versei miatt lesz közismert, hanem érzékenységével és finomságával átszőtt gondolatait a felnőtteknek szóló verseiből is megismerhetik majd.” - szólalt meg a reggelin Eszter közeli barátja, Diána.

Eszter, hogyan jött az ötlet? 

Major Eszter: Rusznák György, a Napraforgó kiadó főszerkesztője keresett meg azzal az elképzeléssel, hogy évszakokról szóló köteteket szeretnének kiadni, és én örömmel elvállaltam a feladatot. Mindig is vonzott a gyerekversek világa, és bár sok dal várt rám, tudtam, hogy erre nem mondhatok nemet.

Elárultad nekünk, hogy nyáron kellett a téli könyv verseit és rajzait elkészítenetek. Kihívásnak bizonyult?

M.E.: Meglepő, de nem volt annyira nehéz, mint ahogy eleinte gondoltam. Izgalmas, hogy mennyire más érzések és élmények elevenednek fel az emberben, amikor nyáron gondol a Karácsonyra, a hóhullásra vagy a téli élményekre.

Kecskés Anna: Én esténként rajzoltam a képeket, amikor már az egész család aludt. Nekem például a karácsonyi gyertyák illata, a fahéjas tea íze és a Jingle Bells segített ráhangolódni a télre. Most pedig a tavaszi rajzok készítésénél virágokat szagolgatok, tulipánokat kergetek a városban. A környezetem ezért egy kicsit furcsának is tart. 

Anna Londonban él, te pedig Budapesten, nehéz volt egymásra hangolódni? 

M.E.: Eleinte ugye nem tudtunk egymásról semmit. Azt sem, hogy hogyan néz ki a másik, milyen az élete, ki is ő igazából. Aztán nagyon természetesen alakult ki köztünk egy ritka kapcsolat, amely túllépte a munkaviszonyt. Anna nagyon harmonikus személyiség és mindig annyira megnevettet! Elárulom, egy élmény vele dolgozni.

K.A.: Titok övezte sokáig Eszter kilétét. Amikor végre elárulta nekem a kiadó, hogy ki is ő, nagyon kellemes meglepetés volt számomra. Izgalmas vele az együttműködés, kreatív és motiváló személyiség. A másik nagyon kellemes tény, hogy végre egy élő író verseit rajzolhatom meg. Benedek Elekkel nem tudnék ilyen jókat levelezni a Facebookon. ☺

Milyen olvasóknak ajánljátok a könyvecskéket?

M.E.: Én kicsiknek és nagyoknak is ajánlom egyaránt. Büszke vagyok rá, hogy Annával ilyen kedves és szerethető leporellókat tudtunk megalkotni, és nagy öröm, hogy ennyien kedvelik és vásárolják. Az is szuper, hogy a méretének köszönhetően nemcsak az anyukák táskájába, hanem a mikuláscsizmákba is belefér. 

K.A.: Én is mindenkinek ajánlom, de főképp az álmodozóknak, olyanoknak, amilyen én is voltam. Gyerekként nem voltak készleteim, csak színesceruza hegyeim, melyeket egy kis gyufásdobozban hordtam magammal a rajzversenyekre is. Nagy utat tettem meg azóta, ezért fontosnak tartok ösztönözni minden gyereket, hogy merjenek nagyon álmodni!

Az egygyermekes anyuka a könyvbemutató után további izgalmas feladatoknak néz elébe. Kecskés Annával már a tavaszi köteten dolgoznak, és kiadójuk további író-olvasó találkozókat rendez a részvételükkel a közeljövőben. 

“Nagyon örülünk, hogy a részesei lehetünk annak folyamatnak, ahogy Eszterből, az elismert dalszövegíróból gyermekvers-szerző válik. (Ő alkotta meg többek között olyan dalok szövegeit mint Bereczki Zoltán: Kerek egész, Szekeres Adrien: Kicsi szív, Vastag Csaba és Tamás: Őrizd az álmod, Wolf Kati: Ne engedj el c. dalait - a szerk.)

Beváltotta a hozzá fűzött reményeinket, és Annával szuper csapatot alkotnak. Ez a csodálatos összhang látható a kiadványokon is.” - árulta el az eseményen Prischetzky Luca, a Napraforgó kiadó marketing managere. 

Kecskés Anna és Major Eszter elárulták a közönségnek azt is, hogy az illusztrációkban mindkettőjük kisfia megjelenik: Annáé a Levél a Mikulásnak, Eszteré pedig a Madáretető című vershez készült képen. 

 

Partnereink