Jelenlegi hely

Te jössz?! - Kiállítás a társasjátékokról

A társasjátékozás napjainkban virágkorát éli. A kiállításon bebarangoljuk a társasok világát az Országos Kaszinótól a szabadulószobákig, a malomtól a propaganda játékokon át a Catan telepeseiig. Vigyázat, interaktív!

Mi is az a társasjáték?

Alig több mint 100 éve még olyan játékokat neveztek társasjátéknak, mint a bújócska, a zálogosdi, a barkochba, vagy a sport és ügyességi játékok. Azóta az elemekből felépíthető-variálható táblák, a játékosok által irányított komplex karakterek, a filmszerűen összetett sztorik korát éljük.

Szimbólumok nyomában

Ki hinné, hogy a malomjáték ábrája a barlangrajzokig visszavezethető? Hogy a világ sorsát arany játéktáblán eldöntő germán istenek, vagy az egyes napok szerencséjét a naptáron való kockázással biztosító egyiptomiak a mai spílerek és gémerek elődjei?

Grafikusok, művészek

A legjobb magyar társasjátékok olyan neves művészek keze alól kerültek ki, mint Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő. Pályi mint a Piatnik alkalmazásában álló grafikus, plakátok és könyvillusztrációk mellett a harmincas-negyvenes években számos társasjátékot is tervezett. Az államosítás után létrehozott Játékfelülbíráló Bizottság szigorú ideológiai ellenőrzése alatt dolgozó grafikusok is szóba kerülnek.

A főváros a játékokban is feltűnik: hol csak egy-egy helyszínt, máskor egész Budapestet bebarangolhatjuk a táblán. A kártyalapokon és a játékterepen felbukkanó helyek nemcsak a város fejlődésének egy pillanatát illusztrálják, hanem a korszak ideológiáját is tükrözik. Míg a harmincas években hátat fordítva kellet elfutnunk a ’48-as osztrák parancsnok, Hentzi-emlékművétől, addig az államosítás után az Úttörő táborba vezeték utunk a budai hegyvidéken játszódó társasok. A nagyobb tematikus egységek alapján szerveződő tárlat kiemelten foglalkozik többek között az életút-, gyermek-, felnőtt- és propagandajátékokkal.

A kiállítás megtekinthető 2018. február 16-tól április 29-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 16 óra között.

Kísérőprogramok

Társasjáték-est a Játszóház Projekttel 
február 17. 15:00 – 20:00

A Te jössz!? Kiállítás a társasjátékokról című tárlatunk alkalmából hosszú nyitvatartással és játszóházzal várják a látogatókat. 

A játszóház keretén belül megelevenedik a Kiscelli Múzeum barokk szoborcsarnoka, ahol a legújabb és legnépszerűbb mai társasok kipróbálására lesz lehetőség játékos kedvű felnőtteknek, gémereknek és gyerekeknek egyaránt. Játékra fel!

Belépő: 1600 Ft/800 Ft.

Dobókockával a múzeumban 
február 25. 10:30 – 12:00 

Kiállításunkból inspirálódva zsebtársast készítünk. A mini-játék során a múzeumban kell végiglépkedni, és ha a szerencse is mellénk szegődik, rejtekajtók és titkos folyosók segítségével rövidíthetjük meg a célhoz vezető utat. De vigyázat! A múzeum csapdákat is rejt, amik akár egyenesen a startvonalhoz is visszarepíthetnek!

A foglalkozást Fatér Anna képzőművész vezeti, a játék egyedi terv alapján készül. Minden résztvevőnek egy társasjáték-alapot biztosítunk. 

Regisztráció kötelező a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu-n (max 20 fő). A foglalkozást 6 éves kortól ajánljuk. 

Belépő: 2400 Ft/fő, mellyel a kiállítás is megtekinthető.

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink