Jelenlegi hely

Száz évvel ezelőtti bálok titokzatos kincsei

Megnézem a táncrendemet! Mondták a hölgyek, amikor egy fiatalember melléjük lépett a bálon és felkérte őket táncolni. A táncrendekből most egy kiállítás nyílt.

Báli szezon

Dédanyáink anno nagy izgalommal készültek a báli szezonra. A bálok igazi virágkorukat a XIX. században élték, amikor ebben az évadban táncmulatságokat, fergeteges bálokat rendeztek. Az előkelő udvari bálok mellett több foglalkozási csoportnak, egyesületnek megvolt a maga bálja. A jogászbál kezdte a sort, majd a bohém művészbál zárta a farsangot.

A hónap műtárgya: táncrendek

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán látható és meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatnak be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig alkalmanként, vagy egyáltalán nem láthatott a közönség.

A táncrendek többsége intim, titokzatos és keveset tudunk az eredetükről. Az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára több száz táncrendet őriz, amelyek a bálok hagyományos kellékeinek számítottak.

Története még a reformkorba nyúlik vissza, de virágkorát a dualizmusban élte. A kiegyezés után az Osztrák-Magyar Monarchiában feléledt a nagy báli hagyomány, Bécs mellett Pesten is nyüzsgő társadalmi élet alakult ki. Az első fennmaradt táncrend egy bécsi juristabálból származik az 1830-as évekből.

A táncrend tulajdonképpen egy programfüzet, amely eleinte egyszerű virágmintás kivitelezésben készült, később azonban igazi remekművé vált. Az idő előrehaladtával egyre nagyobbak lettek a díszek és egyre kisebbek a hozzá tartozó füzetek és íróeszközök. A 20. század fordulóján a táncrendeket már könyvkötők, ötvösök, díszműiparosok állították elő és rendkívül változatos anyagokból, papírból, bársonyból, selyemből és bőrből készültek.

A kis ceruzával - amely sok esetben a füzet zárjaként is szolgált - a táncra felkérő gavallér nevét jegyezték be, az apró tárgyat pedig a hölgyek egy kis zsinóron függő akasztó segítségével rögzítették a ruhájukhoz vagy a legyezőjükhöz.

Részletek báli meghívók és táncrendek szövegéből:

Légyott.
Imádott szőkék és barnák! Hely a redout. Alkalom: az írók és művészek bálja. Idő: Február 5. Alkonytóli egész kivilágos kiviradtig. Azok a bizonyos szőkék és barnák. (Báli Lapok 1878.)

Tisztelt Nagysád! Igen lekötelezne, ha az első csárdást részemre fenntartani szíveskednék. Igaz üzlettársul ajánlkozik – őszinte tisztelője… (Meghívó a Budapesti Kereskedő Ifjak kereskedelmi báljára, 1891)

A bálozók a táncrendjüket vagy már a mulatság előtt megkapták, vagy a bejáratnál lévő tálcáról vehették el, olykor pedig a vacsora menükártya mellé helyezték el számukra. A farsangi báli szezon a jogászbállal indult, majd minden egyesület és foglalkozási ág megtartotta a saját estélyét. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó báli időszakot általában a jelmezes művészbál zárta.  A bálozás hagyománya a ’30-as évekig tartott, majd a háború szakította meg a mulatozást.

A táncrendekből a nemzeti könyvtár minitárlatot rendez.
A kiállítás látogatható: 2020. február 6–25, kedd–szombat: 10–18 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület., V. szint, a Plakát- és Kisnyomtatványtár előterében

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

- Budapestimami -

Partnereink