Jelenlegi hely

"A lehetőség ott rejtőzik minden gyerekben. Nekünk az a feladatunk, hogy segítsük kibontakozni.”

Élményalapú tanulás, elfogadó légkör, kis létszámú csoportok. Mindezek lehetővé teszik, hogy a budapesti, budaörsi és kecskeméti Mátrixsuliban a gyerekek elsajátíthassák mindazokat a képességeket és tudást, amelyekre valóban szükségük lesz a jövőben. Józanné Sipos Etelkával, az alapítványi iskola igazgatónőjével beszélgettünk arról, mit kínál ma egy modern alapítványi iskola a diákjainak.

“Ha egy gyerek nem tud úgy tanulni, ahogy tanítjuk, akkor úgy kell tanítanunk, ahogy tud!” (Ignacio Nacho Estrada)

Mi az iskola legfőbb célkitűzése?

Hisszük, hogy a tanulás lehet öröm és élmény. Legfőbb célunk, hogy olyan biztos alapokat adjunk a gyermekeknek, melyek egy életen át elkísérik őket, mint például magabiztosság, vállalkozó szellem, kreativitás, kooperációs készségek, az önálló tanulás képessége és a bennünk élő kíváncsiság megőrzése.

Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek egyéni bánásmódra van szüksége. Ez csak olyan kis létszámú közösségekben valósulhat meg, mint amilyen a miénk is. Legfeljebb 15 fős osztálylétszámokat tervezünk. Nagyon fontos az érzelmi biztonságot nyújtó légkör kialakítása.

Milyen típusú iskola a Mátrixsuli?

Iskoláink a mindenkori Nemzeti Kerettantervvel működnek, melyet az intézmény eszmeisége és modern pedagógiai elvek mentén ültetünk át a gyakorlatba. Iskoláink átjárhatóságot biztosítanak más általános iskolákkal. Mi a pedagógiai módszereinkkel és a gyermekekhez való hozzáállásunkkal szeretnénk kitűnni. Igyekszünk megtartani a tanulás iránti belső motivációjukat, természetes kíváncsiságukat.

Kiket várnak tagiskoláikba?

Elsősorban olyan családok jelentkezését várjuk, akik szeretnének kis létszámú, differenciált, egyénre szabott oktatásban és nevelésben részesülni. Minden általános iskolai tankötelezettségű gyermeket várunk. Integrálható SNI-s gyermekeket is befogadó intézmény vagyunk, az ő felvételükről is a beiratkozási folyamat során dönt az iskola vezetősége, ugyanúgy, mint a többi jelentkező esetén.

Mik a beiratkozás feltételei?

Amikor a szülők felveszik velünk a kapcsolatot, kérünk gyermekükről egy rövid, legfeljebb egy oldalas jellemzést. Ezt követi egy személyes beszélgetés és egy kérdőív kitöltése. Ha ezek alapján az iskola úgy látja, hogy a gyermek beillik a közösségbe, egy- illetve kéthetes próbaidő következik. Ez alól csak az elsősök képeznek kivételt. Velük remélhetőleg találkozunk valamelyik Szülőtalálkozón, melyeket minden hónapban tervezünk egészen márciusig. A Szülőtalálkozóra a gyerekeket is tárt karokkal várjuk. Számukra játékos foglalkozásokat tervezünk.

Miért válasszák a szülők a Mátrixsulit?

Szülőként és pedagógusként azt látom, hogy egy gyermeknek a legfontosabb ebben a korban, hogy az alaptudás megszerzésén túl megfelelően fejlődjenek a szociális készségei. A Mátrixsuliban egyéni tempóban haladhatnak a gyerekek, nem a tananyag memorizálása a fő feladatuk, hanem az, hogy megtanuljanak csapatban dolgozni, kreatívan, önállóan is képesek legyenek feladatokat elvégezni. Legyenek stratégiai tapasztalataik abban, hogyan kell egy projektmunkának nekiállni: a megtervezés, kivitelezés és közös kiértékelés során fejlődnek a kulcsfontosságú képességeik. Ezáltal önálló, magabiztos, stabil személyiégekké fejlődnek.

Régóta vannak tanulószobáink, ahol a hagyományos értelemben vett házi feladatok elvégzése helyett inkább kísérletezgetnek, tapasztalati úton sajátítják el az ismereteket, vagy sétálnak, mozognak és beszélgetnek. Ha valami kérdés felmerül, együtt keresik rá a választ. Nem kell mindent megtanulni, a mai gyerekek rendszerint másodpercek alatt megtalálnak minden információt a neten. Az informatikai képzést és a nyelvoktatást kiemelten kezeljük. A szociális készségeken túl talán ez a két olyan kulcskompetencia, amely nélkül ma nem igazán versenyképes valaki a munkaerőpiacon. 

Milyen a gyerekek egy napja a Mátrixsuliban?

Reggel 7-30-8.30-ig van a megérkezés, majd egy rövid kötetlen beszélgetést követően elkezdődik a közös munka. A tanórai kereteket kötetlenül kezeljük. Ha a gyerekek belemerülnek egy probléma megoldásába, csoportmunka kidolgozásába, nem szakítjuk őket félbe csak azért, mert letelt a 45 perc. De ez fordítva is igaz: ha azt látjuk, hogy elfáradtak, kimegyünk a szomszédos parkba szaladgálni, feltöltődni, vagy tornázunk, táncolunk. Fontos a szabad mozgás. Vezetett meditáció és agyfélteke összehangoló torna bevezetését is tervezzük és van egy meglepetésünk is, melyről a szülőtalálkozón fogunk beszélni. Ezután ebéd következik. Délután tanulószoba, illetve igény esetén a gyermek elvihető az ebéd után. Délután tartjuk a mozgásos, zenés, kézműves foglalkozásokat. Nagy hangsúlyt fektetünk a népi mesterségek bemutatására.

Mikor és hol indul az iskola?

A Mátrixsulinak már vannak működő iskolái Kecskeméten és környékén. Szakközépiskolánk már 15 éve működik. Most szeptemberben nyitotta meg kapuit a Mátrixsuli Pest. A XIX. kerületben, festői környezetben, hangulatos épületben várjuk az 1-6. osztályos általános iskolásokat a Mátrix Oktatási Központ épületében Wekerlén, a Kós Károly tér 4. szám alatt. (Parkolás ingyenes). A belső terek a modern kor kihívásainak megfelelően lettek kialakítva. 

2020. szeptemberében nyílik másik tagiskolánk, a Mátrixsuli Budaörs, a. Az épület felújítása folyamatban van. Kecskeméten is várjuk a gyerekeket új épületünkbe a Czollner tér tőszomszédságában. Mindhárom tagiskolába folyamatosan lehetőség van beiratkozásra. Indítunk olyan évfolyamokat is, ahová olyan 6 éves gyermekeket várunk, akiket szüleik nem akarnak első osztályba vinni. Ez az osztály biztosítja az átmenetet az óvoda és az első osztály között.


Mátrixsuli, Budapest XIX. kerület, Kós Károly tér 4.

Ha szeretnéd személyesen is megismerni a Mátrixsulit, akkor látogass el a legközelebbi Szülőtalálkozóra!
- Időpont: november 15. 17:00 és december 11. 17:00.
- Helyszín: XIX. ker. Kós Károly tér 4.
A gyerekeknek a tájékoztató ideje alatt tematikus angol-magyar foglalkozásokat tartanak. A szülőtalálkozóra előzetes bejelentkezés szükséges.
- Jelentkezés: 06/70-770-2256, 
etelka@matrixoktatas.hu 
- Bővebb információ: 
www.matrixsuli.hu 

Végül két fontos kérdés. Az első: mekkora alapítványi hozzájárulással számoljanak a szülők?

A szülői hozzájárulás erre a tanévre kedvezményes, mely az első évben Budapesten havi 60 ezer Ft, Kecskeméten 55 ezer Ft 12 hónapon át. Budapesti tagintézményeinkben a hozzájárulás a következő tanévtől 90 ezer Ft lesz havonta. Az első két évben a hozzájárulást nem tervezzük emelni. 

A második: hogyan zajlik a gyerekek értékelése?

A gyerekeket a Közoktatási Törvényben foglaltak szerint osztályozzuk, de mindig kapnak szöveges értékelést. Újdonságként szeretnénk az idei tanévtől bevezetni a tanulók önértékelő kérdőívét. Ebben ők maguk jelölik be, hogy miben mennyit fejlődtek és miben szeretnének a közeljövőben fejlődni. Úgy gondoljuk, hogy a reális önértékeléshez ez nagy segítség lesz a későbbiek során. A pedagógusok eleve nem csak úgy általánosságban dicsérik a diákokat, hanem konkrét dolgokat emelnek ki és arra ösztönzik őket, hogy belső motivációjuktól vezérelve tegyenek erőfeszítéseket az eredményesség érdekében. Vekerdy Tanár úr szavait hadd idézzem búcsúzóul:

"...évek óta tudjuk, hogy három dologra lesz szükség a jövőben: kreativitásra, kritikai érzékre és vállalkozó kedvre.
Ehelyett mi beszabályozott, füttyre indítható, fegyelmezett szolgahadat képezünk." (Vekerdy Tamás)

Mi nem robotokat szeretnénk képezni, hanem boldog, kiegyensúlyozott, vállalkozó szellemű fiatalokat szeretnénk nevelni, örömteli tanulás útján. Mert nálunk valóban a gyermek az első.

Köszönöm a bemutatkozást. Sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére