Jelenlegi hely

Kürtős Kaland - Kürtőskalács Fesztivál

Idén 5. alkalommal rendezik meg Budapest legínycsiklandóbb és legillatosabb fesztiválját, ami most új helyszínen, Budán, a Gesztenyés-kertben lesz. A hagyományteremtő rendezvényen az ízletes kürtőskalácsoké lesz a főszerep. Faszénen vagy olajban sütve, végtelen számú íz variációban és számos méretben lesz kapható a kürtőskalács. Lesznek együtt–töltős családi programok, koncertek, színes gyerekprogramok.

A kürtőskalács-készítő házikókban a hagyományos és már ismert különleges ízesítések, a különböző méretű és más-más módon elkészített kürtőskalácsok mellett készítenek rendhagyó kürtőskalácsokat az ételintolleranciával élők számára, valamint a kísérletező kedvűeknek kürtőskalácsból készült desszert különlegességeket ajánlanak.

Nagykoncertek, közönség kedvencek, gyerekműsorok, alternatív és kortárs előadások, kiállítások, gyerek pályázatok, közösségi jótékonysági kürtőskalács készítés, kézműves vásár és mesterség bemutatók - egyszóval lesz minden, ami egy igazi hagyományörző, családi rendezvényhez szükséges.

A fesztivál csúcspontjaként idén is a Nagy Közös Sütés lesz, amely program neve mostantól Kürtős Kaland - közösségi kürtőskalács sütés - amelyre az előzetesen regisztrálók, a titkos recept alapján maguk készíthetik el kürtőskalácsaikat, bepillantást nyerve ezáltal a sütés kulisszatitkaiba. Mindeközben ez egy jótékonysági akció, hiszen a nevezési díjak egyrészét, illetve a megsütött kürtőskalácsokat Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonnak ajálnják fel. Az idei fesztivál szlogenje: Kürtőskalács = Kürtős Kaland!

Már hagyományos eleme a fesztiválnak a Faszénen Sült Ételek Udvara, amelyet idén szintén kibővített formában tervezünk, és nagyobb helyen, itt kap helyet a kisszínpad is, amelyen utcazene és grill bemutatók váltják egymást. Idén is több tematikus helyszíne és programja lesz a fesztiválnak, két színpaddal.

A Gyermekligetben megidézik az édes gyermekkor idilli világát, amikor a nagymamával együtt sütöttünk-főztünk otthon a konyhában, itt találjátok majd a Csináld Magad! kürtőskalács készítő standot is, de lesznek interaktív játékok is.

Programok a Gyerekligetben

Székelyföldi Legendárium

A legérdekesebb program a Székelyföldi Legendárium két óriás társasjátéka: a Tatárittyom és A székely kincsek őrzői. Különlegessége, hogy élethű nagyságú bábukkal játszhatnak a gyerekek, sőt ők maguk lesznek a főszereplők a mondák és legendák világban. A Meseszekér varázsdobozába pedig az első székelyföldi 3D rajzfilm kockáit nézhetik.

Óriás malom-játék

Aki még nem ismeri az egyik legősibb táblajátékot, annak itt az ideje kipróbálni ezt az egyszerű, de nagyszerű stratégiai társasjátékot. Az óriás malom táblán meghozzák az érdeklődők kedvét, és a Malom sátor alatt pedig több kis malom játékkal pedig hosszú órács meccseket is játszhatnak a fanatikusok, ugyanis nálunk a szalvéta is malom-mintás.

Magix-box játék sarok

A MagicBox – a gondolkodtató játékok birodalmába kalauzol, ahol főleg logikai játékokat hoznak a gyerekeknek, így korosztály nélkül mindenki megtalálja a magának megfelelő elfoglaltságot, és a szülők, nagyszülők is hosszú perceket tölthetnek együtt, olyan játékokkal, amelyek készségfejlesztőek és szórakoztatóak.

Zsönglőr és készségfejlesztő játékok

A Gupé készségfejlesztő játékokat gyártó manufaktúra jóvoltából a gyerekek megismerkedhetnek az ördögbot, virágpálca és lebegő bot zsonglőr tudományával. A játékok tanításával céljuk arra sarkalni a látogató közönséget, hogy minél több időt töltsön mozgással a szabadban, mindeközben fejlesszék a reflexeiket, mozgáskoordinációjukat, egyensúlyérzéküket, koncentrációs képességüket, úgy hogy köben a játék élményével gazdagodnak.

Péntek, október 13.

16:00 - Megnyitó

16:30 - Kürtipédia - kvízjáték nyereményekért

17:00 - Hangácsi Márton koncert

19:00 - Bagossy Brothers Company koncert

20:30 - DJ Selector Emka

Szombat, október 14.

10:00 - Kürtős Kaland, Közösségi jótékonysági kürtőskalács sütés

13:30 - Kürtipédia - kvízjáték nyereményekért

14:00 - Kolompos zenekar

16:00 - Pom Pom meséi
/Aranyszamár Bábszínház, Csukás István - Csik Csaba - Bor Viktor/

17:00 - Az ágakhegyin es túl...
/Soós Emőke: Mesék gyerekeknek/

18:00 - Pély Barna koncert

19:00 - Pajzán népmesék
/Soós Emőke meséi felnőtteknek/

20:00 - Keresztes Ildikó koncert

Vasárnap, október 15.

10:00 - Kürtipédia - kvízjáték nyereményekért

11:00- Erdők könyve
/Aranyszamár Bábszínház, Wass Albert- Strausz Tünde/

12:30 - Kürtipédia - kvízjáték nyereményekért

13:00 - Bolba Éva és a JAZZterlánc koncert

14:30 - Éva Funky SE Hip-Hop Táncbemutató

15:00 - Veronika & the Wedding Boys koncert

17:00 - Rongy Elek, a példakép
/Napsugár Bábszínház, Béres László - Cár Tibor/

18:00 - Myrtill és a Swinguistique

20:00 - Tűzzsonglőr Show
/Lobbanáspont Társulat/

Csináld magad stand

Azok kedvéért, aki nem tudnak részt venni a Nagy Közös Sütésen, de mégis szeretnék kipróbálni magukat kürtőskalács-sütőként, nincs más dolguk, mint felkeresni a Csináld magad! standot, ahol egy kis segítséggel mindenki saját maga készítheti el a kürtőskalácsát.

A Vitéz Kürtős csapata több Bake’n’Roll kis parti kürtőskalács sütőt állít fel a stand előtt, természetesen a tészta az adott lesz, de az érdekődőknek megtanítják, hogyan kell siríteni, majd feltekerni a tésztát a fára, és hogyan kell szépen pirítani a kürtőst, így ő maga sütheti meg azt, és próbálhatja ki az otthoni használtra alkalmas sütőnket.

Természetesen a fesztiválon megvásárolható lesz az új parti sütő teljes felszereléssel, lépésről-lépésre recepttel, hogy otthon bárki tovább fejlessze a fesztiválon megszerzett kürtőskalács készítési tudományát.

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink