Jelenlegi hely

Kölyöknap a "Gyerekek Világnapja" alkalmából a Nemzeti Színházban

Bábjáték, koncert, kézműves foglalkozások és Csoda meglepetés, sőt! A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 

10 órától a Nemzeti Színház előcsarnokában, mint minden Kölyöknapon, kézműves mesterek és foglalkozások várják az érdeklődőket. A Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusai, Sztankay Bea keramikusművész, Tószegi Judit mézeskalács díszítő, Hudi Irén makettkészítő és a Csodaceruza Magazin szerkesztői. 

Programok a Nagyszínpadon

10.45 – 11.30 - Az égig érő paszuly - Babszem Jankó Gyermekszínház

A 20 éves társulat előadásában egy klasszikus magyar népmese elevenedik meg a színpadon.

Hol vót, hol nem vót, vót egyszer egy gyerekecske, göndöröcske, kerekecske. Avagy miket is beszélek! Dehogy vót kerekecske! Éppen hogy nem vót az! Soványka vót a lelkem, mint a szúnyog lehelete, mert nagy szegénységben éltek ám! Szóval vót egy fiúgyerek, úgy hívták, hogy Péter, lehetett két méter…

Vagyis, jaj, hol jár az eszem, dehogy lehetett! Kicsinyke vót, mit a cinege pittyentése pitymallatkor. Az édesanyjával éldegélt egy vityillóban. Ezek olyan, de olyan szegények vótak, mint a kódis macskája, még annál is szegényebbek. Csak egy tehénkéjük vót, az is zörgő csontú, rusnya jószág, semmire se jó. Nem adott az annyi tejet se, ami szűkös megélhetésükhöz elegendő lett vóna.

És ekkor a legényke gondolt egy merészet, ráült a tehénke csontos tomporára, s elindult véle a vásárba, hogy valami hasznos dologra cserélje a rusnya jószágot, no, így kezdődik egy kalandos történet! Így bizony, hiszen a fiúcska nem mással tért haza abból a vásárból, nem mással, mint egy szem babbal, de nem ám a nagyból, hanem abból az apróbbik fajtából. No és mi nőtt abból az apró kis babszemből egy éjszaka alatt? No mi nőtt? Egy égig érő mese!

Játsszák: Klepács Andrea/Szél Anikó, Szőke Andrea, Baráth Zoltán
Írta: Szőke Andrea
Zene: Okos Tibor
Munkatársak: Lovasy László, Lovasyné Stuth Erzsébet, Visnyai Gyula 
Rendezte: Baráth Zoltán


Idén először Magyarország is részt vesz az UNICEF talán legvidámabb, legvagányabb, globális kampányában, amit minden évben a Gyermekek Világnapján rendeznek, az ENSZ gyermekjogi egyezménye elfogadásának évfordulóján. Ezen a napon a gyerekek előtt "megnyílik a világ", vagyis számtalan olyan ajtó, amin a hétköznapokban csak komoly felnőttek léphetnek be. Különböző intézményeknél, cégeknél, szervezeteknél helyszínre szabott egyedi "fordított napot" tartanak. Az UNICEF megkeresésére a Nemzeti Színház is csatlakozott a programhoz, így a novemberi kölyöknapon a színház munkatársai oldalán olyan fiatalokkal is találkozhattok, akiket a színház világa mindennél jobban érdekel és akik nem félnek hallatni a hangjukat.


11.30 – 12.15 - Meglepetés Csoda

Ez a program valóban meglepetés, november 19-ig titokban tartják. Csak annyit árulnak el, hogy a meglepetésnek köze van a Csodaceruza Magazinhoz.

12.15 – 13.00 - LEGYÉL A CIMBORÁNK! - Korhecz Imola és a Cimbora együttes

Interaktív vers- és mesekoncert Weöres Sándor és kortárs magyar költők műveiből. A zene, a közös éneklés és táncolás közben megtalálhatjuk Cimboráinkat.
Akik új barátaikat keresik: Korhecz Imola (ének, próza), Juhász Csaba (gitár, ének), Kovács Mihály (basszusgitár), Schneider Szilveszter (ütőhangszerek), Podhorányi Zsolt (billentyűs hagszerek),  Veér Bertalan és Veér Lili (hegedű).

Regisztráció

A Kölyöknap minden programja ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (jegy@nemzetiszinhaz.hu)

Bővebb információ

- Budapestimami -

Partnereink