Jelenlegi hely

Igazi karácsony – ünnepi könyvajánló

Mi a karácsony titka? Mitől válik igazán különlegessé ez a nap? Vajon látható-e az igazi ünnep, vagy egészen más módon találhatunk rá? Farkasházi Réka az Igazi karácsony című, hangjátékot és mesét is tartalmazó képeskönyvben azt kutatja, miből fakad ennek az ünnepnek a valódi varázsa. 

Boldizsár Ildikó meséjében a Gyöngyszemű Lány a szív muzsikájában leli meg a választ. A könyvhöz tartozó CD-n pedig a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar meghitt vagy éppen vidám karácsonyi dalai segítenek abban, hogy kicsik és nagyok együtt fejtsék meg, milyen is az igazi karácsony. A mese hangjáték változata mellett a zenekar 5 régebbi és 5 új karácsonyi dala is helyet kapott a CD-n.

NYERD MEG AZ ÜNNEPI MESEKÖNYVET CD MELLÉKLETTEL A BUDAPESTIMAMIN!
>> JÁTÉK ITT

"Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy mitől tud igazi lenni a karácsony. Szerettem volna eldalolni a titkát. Valamikor a nyáron felhívtam Boldizsár Ildikót. Úgy éreztem, ő segíthet. Nem lepődött meg a kérdésemen. Végighallgatott, aztán megkért, hogy várjak egy pillanatra. És akkor a fiókjából előhúzta a mesét, amiben megírta mindazt, amit nekem és sokaknak jelent a karácsony. Ültem a teraszon és hallgattam. És közben folytak a könnyeim." – mesélte el a könyv keletkezését Farkasházi Réka.

"Puha ködbe burkolózva mint a téli csillagok, néznek – titkon sejted őket – gyermekarcú angyalok.
Érthetetlen, hallhatatlan, csöndbe mártott dallamok – fellegekből leskelődő láthatatlan angyalok."
(Szabó T. Anna: Angyalok)

A mese gyógyító ereje

Boldizsár Ildikó meseterapeuta évekkel ezelőtt írt egy történetet egy vak kislányról, aki a valóságban is létezik. A Gyöngyszemű Lány című mesében a kislány szeretné meglátni a karácsonyt, de nem sikerül meglátnia, mert az láthatatlan, így másképpen tapasztalja meg. Ebből a meséből születtek a dalok és a hangjáték. A karácsonyi történetet Szimonidesz Hajnalka különleges hangulatú rajzai illusztrálják.

Boldizsár Ildikó szerint nem a mese gyógyít, hanem a mesével való kapcsolat, ami a mesehallgató gyerek és a mese között kialakul. Minél szélesebb spektrumú és mélyebb ez a kapcsolódás, annál jobban hat a lélekre, ilyenkor öngyógyító folyamatok indulnak el.

"A mai szülőkre elvárásként nehezedik, hogy minden este meséljenek, de ez nem működik, ha csak kipipálandó programként kezeljük. Az esti mese legfontosabb funkciója, hogy a gyerek és a felnőtt is "az Óperenciás-tengeren túlra" kerüljön, és tegyék le az aznapi nyűgöket. Egy másik világba lépve olyan minőségben lehetünk együtt, amire napközben nincs időnk. Este nem kell senkinek megfelelni, ilyenkor egy közös sztoriban vagyunk a gyerekkel" – mondta.

A KórházSuli Program

A könyv megjelenésével a Kolibri Kiadó a Csodapont Alapítvány segítségével KórházSuli programot támogatja.

A magántanulói státuszban lévő súlyos betegséggel küzdő gyerekeknek nemcsak a betegségük okozta fizikai és egészségügyi problémákkal kell szembenézniük, hanem kiszakadnak a megszokott gyerekközösségükből és nehezen tartanak lépést az iskolai tananyaggal.

A KórházSuli program célja, a súlyos betegségből gyógyuló gyerekek kortársaik segítségével pótolhassák tanulmányi lemaradásukat és kapcsolatban maradjanak a kortársaikkal. Ebben középiskolás és egyetemista önkéntesek segítenek.

Igazi karácsony című CD-s mesekönyv
Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Igazi karácsony - Boldizsár Ildikó meséjével - CD melléklettel

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2017

- Budapestimami -

Partnereink