Jelenlegi hely

Hullócsillagok Budapest felett - A kívánságok éjszakája

Újra látható lesz a Perseidák meteorraj! A csillaghullás idén augusztus10-15-re esik (a maximuma 13-án), amikor rengeteg hullócsillagot láthatunk majd, óránként akár 200-at is, ha szerencsénk van! Igazi romantikus program kifeküdni a szabadba, a város fényeitől távolabbi helyre a csillagos ég alatt, felejthetetlen élmény!

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A Perseidák néven ismert meteorraj igazán látványos. A meteoritok a légkörünkben elégve látványos hullócsillaggá válnak. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel. Az átlagsebessége 59 km/s. A csillaghullás szabad szemmel is jól látható, a jelenség sötétedéstől egészen napfelkeltéig tart.

A népi hihedelem szerint ha hullócsillagot látunk, akkor kívánjunk valamit, és ha ezt a kívánságot senkinek nem áruljuk el, akkor egy éven belül teljesül.

Hullócsillagok Éjszakája - augusztus 15.
Budai Szabadtéri Színház Csillebérc, 1120 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 21.

A budai hegyek tetején egy klasszikus, nagyzenekari koncerttel kísérik a csillaghullást, sötétben és óriáskivetítőn is kivetítve egy űrteleszkóp képeit, egy teljesen fény és zajszennyezés védett szabadtéri színházban.

Idén egy teljes, nagyszimfonikus zenekar, a Dunakeszi szimfonikusok szolgáltatják a csillaghullás aláfestő zenéjét izgalmas filmzenei és egyéb gyönyörű és romantikus dallamokkal. Fellépnek még a Budapesti Showszínház énekművészei és táncosai.

Program:
21.00 - Szimfonikus nagykoncert teljes sötétben, csak a zenekar kottaállványai világítanak majd.
22.30 - Csillagászati bemutató, óriás kivetítőn, neves csillagász előadásában
23.00 - Ambient és chill out dj, teljes sötét és az égbolt fürkészése a színház teljes területén

További infó

Szent Lőrinc könnyei, avagy a Perseidák meteorraj - augusztus 8.
Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.)

Milyen hatása van a mesterséges éjszakai fénynek az élőlényekre és az emberre? Mi a fényszennyezés jelensége? Esti tanösvény sétánkon a szemünk előtt hunynak ki az alkonyati fények és gyúlnak ki a város mesterséges fényei.

Milyen hatása van a mesterséges éjszakai fénynek az élőlényekre és az emberre? Mi a fényszennyezés jelensége?
A túra végén a kilátópontból csodáljuk a csillagokat és megfelelő időjárás esetén a Perseidák meteorraj is megjelenhet szemünk előtt. A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

További infó

Irány a hullócsillagos pincesor! - augusztus 15.
Ócsai Tájház, Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6.

Esti túránkon a naplementében gyönyörködve sétálunk az Ócsa melletti réteken, közben megismerve élővilágukat.

Naplemente után felérünk a híres Öreg-hegyi pincesorhoz, ahol tiszta idő esetén a nyár végének egyik leglátványosabb csillagászati jelenségét is élvezhetjük, a Perseidák meteorraj érkezésével, több tucat hullócsillag húz el az esti égbolton a fejünk felett.

További infó

Éjszakai távcsöves-, és nappali csillagáaszati bemutatók - augusztus 1-23.
Svábhegyi Csillagvizsgáló, 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A főváros legromantikusabb csillagvizsgálója a Normafánál nappali és éjszakai programokkal, interaktív látogatóközponttal várja a végtelen űr szerelmeseit. Itt látható az ország legnagyobb bemutató távcsöve, a kupolájában 50 ember is belefér. A gyerekeket asztro-matiné várja.

További infó

Távcsöves bemutató - augusztus 4.,6.,7.,11.,13.,14.,18.,21.,27.,28.
Óbudai Polaris Csillagvizsgáló, 1037 Budapest Laborc u. 2c

A Perseidák meteorraj idei megjelenése alkalmából várják a csillagászat iránt érdeklődőket egy közös meteorszámlálásra. Meteorszámlálás a Polaris-teraszon, Szaturnusz-megfigyelés a kupolában. Távcsöves bemutató: az aktuálisan látható égi érdekességek megtekintése.

Időpont: 21.00-23.00

További infó
 

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére