Jelenlegi hely

Hétvégi ingyenes mesedélelőttök a Margitszigeten

A Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt a Margitszigeten minden szombaton és vasárnap ingyenes gyermekelőadások várják a gyerekeket az Interaktív Meseszínpadon és a Szent Margit-romoknál. 

Nyáron minden szombat délelőtt 10:30-kor ingyenes gyermekelőadások, bábjátékok várják a családokat (3 éves kortól ajánlott) az Interaktív meseszínpadon a Mesefánál, amelyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratával szemben található három platánfa által körülhatárolt területen állítanak fel.

Minden előadás egy részes, időtartama kb. 40-50 perc. Utána interaktív játék, bábozás, kézműves foglalkozás, dal- és tánctanulás. Az előadások ingyenesek.

Július 26-tól minden vasárnap délelőtt előadások lesznek a Szent Margit Kolostor-romoknál. A programok ingyenesek, 10.30-tól kezdődnek.

Interaktív Meseszínpad a Mesefánál

Helyszín: A Meseszínpadot a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratával szemben lévő, 3 platánfa által körülhatárolt területen találjátok. 
Időpont: 2020. augusztus 29-ig szombatonként 10.30-tól

2020. július 25. (szombat) 10.30

Szorgos lány, lusta lány
Majorka Színház előadása

Mese a szorgos Katicáról hároméves kortól. Mese a kis Katicáról, aki segítőkészségével, kitartásával és megbízhatóságával elnyeri a tündérek kincsét, a víz tisztaságát, a kenyér melegét, valamint megérezheti a gyümölcsök ízét.

Mese lusta Lujzáról, aki nem hiszi, hogy jótett helyébe jót kaphat, inkább mindent szeretne, a semmiért cserébe. Mese a tündérekről, akik köztünk élnek s egy tündérkalap választja ki őket.

2020. augusztus 1. (szombat) 10.30

Ágacska
Aranyszamár Bábszínház

2020. augusztus 8. (szombat) 10.30

A szegény ember gazdagsága – igaz mese a vagyonról és a boldogságról
a Batyu Színház előadása

A népmesei ihletésű mese 5-99 éves korig. A sok tréfával átszőtt történet arra keresi a választ: lehet-e boldog az ember, ha semmije sincs.

Valamint, hogy a szerelem átsegíti-e a fiatal mátkapárt az élet megpróbáltatásain? Igaz mese a vagyonról és a boldogságról. Az óvodás korosztály örömére, az előadás felidézi a magyar mese hagyományainak számos elemét: három kívánság, csoda kút, erdő szelleme, rest macska és még sorolhatnánk…

Az idősebbek az ízes magyar nyelven íródott szövegek mellett, a két történet tanulságait is kedvelhetik.
A színházi élményt az előadásban elhangzó dalok, népzene-variációk és a néptáncok teszik még élvezetesebbé: Szegény legény vagyok én; Erdő, erdő, erdő; Két szál pünkösd rózsa; Kis kece lányom; vagy a Béres legény.

2020. augusztus 15. (szombat) 10.30

Pulcinella Bábszínháza

Pulcinella imádja az életet. Úgy, ahogy van. Már az is boldoggá teszi, ha énekelhet. De egy napon ebben mindenki megakadályozza. Csak akkor gyújthat új nótára, ha már sikerült legyőznie az oroszlánt, az ördögöt, a halált, sőt, talán önmagát is… Játékos és tréfás kalandjaihoz mindenkit társul hív háromtól kilencvenhárom éves korig.

2020. augusztus 22. (szombat) 10.30

Babszem Jankó 
Majorka Színház előadása

Áttanulmányoztunk mintegy huszonhat analóg mesét (Hüvelyk Matyi, Babszem Jankó, Hüvelyknőc, Pöttöm Palkó, stb.), és megalkottuk a magunkét. Az évek során beleerősödtünk a közönséget is bevonó színjátszásba. A cirkuszigazgatót és a két martalócot alakító nézőn is múlik, milyen lesz az előadás.

A huszonhat elolvasott meséből elhagytuk a farkas gyomrának felhasítását, a gyermeket eladó, de hazaszökésre bazírozó apát, meg a hirtelen megnövő főhőst. A lényeg-szerintünk- az, hogy valaki helyzetét elfogadva fölismeri-e és teszi-e a dolgát, megtalálja-e a helyét.

Dolga és helye ugyanis a gyerekeknek is van. Leginkább a játék, a világ megismerése. Játszva, nevetve kígyózik ez a mese az otthontól otthonig, és egy szenzációs bűvészmutatvánnyal megbolondítva, nyolc különböző bábtechnika alkalmazásával sodorja magával a nézőket egyik ámulatból a másikba.

2020. augusztus 29. (szombat) 10.30

Móricz Zsigmond: Lúdas Matyi
A Szekér Színház előadásában

Móricz 1910- ben írt rendhagyó Lúdas Matyijába a szerelem az egyik fő szál. Ötvöződik a népmese és a valóság. Növeli a szereplők számát. Gazdag népi humorral, fordulatokkal és változatos írói megoldásokkal. A vásári színjátékos hangulatról az élő zene, a tekerőlant kíséret, a néptáncos megoldások gondoskodnak. A színészek olykor a nézőteret is színpadnak használva a közönséget is bevonják a játékba.

Móricz, a mese végén egy új megoldást kínál … de, hogy mit az legyen meglepetés…

Margitszigeti Szent Margit kolostor-romok

Helyszín: A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett található Szent Margit romoknál.
Időpont: 2020. augusztus 30-ig vasárnaponként 10.30-tól. A délelőtt során koncertek, hangszerbemutatók, vásári bábjátékok, dalok és táncok várják a családokat. 

A XII. században idetelepült premontreiek Szent Mihály templomát a legújabb korban rekonstruálták, maradványait római katolikus kápolnába foglalták. Közelében feküdt a kolostor, annak romjait 1923-ban tárták fel. A templom homlokzata előtt jobbra látható Árpád-házi Szent Margit sírkápolnája. A romokat 1838-tól több szakaszban tárták fel.

2020. július 26. (vasárnap) 10.30

„Emlékezzünk régiekről…” Középkori hangszerbemutató
Tabulatúra régizene együttes

2020. augusztus 2. (vasárnap) 10.30

Mátyás király születése napja
mesejáték - a Magyar Népmese Színház előadása

A történet Mátyás születése napjára rendezett lovagi megmérettetéssel kezdődik, melyen összegyűlnek a lovagok és az udvarhölgyek. Ők illendően felöltözve az udvari bálon egy közös tánccal köszöntik a királyt. Mátyás király álruhát ölt a bál végén és elindul országot járni. Számos kaland után visszatér a palotába és feleségével Beatrix királynéval együtt indul leleplezni a zsarnok kolozsvári bírót.

2020. augusztus 9. (vasárnap) 10.30

Táncolj kecske, ne állj meg! - Aranygyapjú Társulat
Gyerekkoncert és hangszerbemutató

Tekerős, kobzos interaktív játékos barangolás a középkori magyar zene világában

2020. augusztus 16. (vasárnap) 10.30

„Múltbanéző” Régi magyar énekek és táncok
Tabulatúra régizene együttes

2020. augusztus 23. (vasárnap) 10.30

„Hallod-e pendítsd az lantot…”  A reneszánsz és a kora barokk hangszerei
Tabulatúra régizene együttes

2020. augusztus 30. (vasárnap) 10.30

A kicsi dió
az Aranyalma páros előadása

– Mese a szegény emberről, az ördögről és a cipóról. A zenés történet átélése során a gyerekek megismerhetik a kenyér történetét és a kenyérsütéshez kapcsolódó számtalan mondókát, éneket.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére