Jelenlegi hely

Gyönyörű természetfotókból nyílt szabadtéri kiállítás a bazilika előtti téren

Különleges kiállítás látható a Szent István téren: Máté Bence világhírű természetfotós szabadtéri kiállítása, amelyen 300 négyzetméter üvegfelületen összesen 623 fotót lehet látni.

Máté Bence képein a madarak és az állatok olyan természetes módon viselkednek, hogy jó látható, még csak nem is sejtik, hogy valaki figyeli őket. "Neki köszönhetjük, hogy benézhetünk a gyurgyalag tollai közé, beállhatunk a levélvágó hangyák szorgos menetébe vagy meghúzhatjuk a leopárd bajuszát" - mondta Áder János köztársasági elnök a kiállítás megnyitóján.

Az alkotó még csak 34 éves, de már nemzetközi hírű fotós, "aki munkájában világokat köt össze".

Máté Bence számtalan nemzetközi természetfotós díj mellett elsőként nyerte el az Év Ifjú Természetfotósa, majd felnőtt kategóriában a szakma Oscar-díjaként is számon tartott Az év természetfotósa (Wildlife Photographer of the Year) címet. Számos könyve jelent meg, munkásságáról háromrészes filmsorozat is készült.

"Bence kiszakít bennünket abból a csőlátásból, amiben élünk és segít abban, hogy felfedezzük magunk körül a teremtett világ szépségét" - hangsúlyozta Böjte Csaba szerzetes.

„A naplemente fényei szépen megvilágították a halakkal, rákokkal, kagylókkal, vízinövényekkel belakott akváriumot. Ámulva bámultam a szép vízi világot, és megkérdeztem, hol szerezte be ezt a sok élő ékszert. Bence mosolyogva rám nézett, és azt válaszolta: »Itt, a tanya környékén, egy-két kilométer sugarú körből. Mindegyik itt született, a magyar Alföld az őshazájuk«” – idézte fel Csaba testvér.

A bemutató célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a még védhető értékek fontosságára. Az alkonyat után belülről megvilágított 15 tablópáron színviláguk és tematikájuk alapján csoportosítva láthatóak a képek.

Máté Bence 20 éve foglalkozik természetfotózással, azóta 56 országban járt. A képek 40 százaléka viszont itthon készült, a többi pedig közel 30 országban. A színekben és fajokban is fantasztikusan gazdag fotókiállításon Magyarország, Afrika, Közép-Amerika állatai láthatók, a legkülönbözőbb helyzetekben: vannak elefántok, zsiráfok, nílusi krokodil, vidrák, róka, réti sas és halak.

A kiállítás Budapesten április 1-ig látogatható.

A tárlat a budapesti kiállítás után országos turnéra indul: Debrecenben április 4. és 28. között, Gödöllőn május 3-tól 10-ig, Egerben június 13-tól július 7-ig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. között, Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. között, Győrben szeptember 12-től október 6-ig, Miskolcon pedig október 10. és november 3. között lesz látható.

Forrás: MTI

- Budapestimami -

Partnereink