Jelenlegi hely

5 ok, amiért receptre írnánk fel az árnyjátékot a hűvös téli estékre

Ebben a korán sötétedő őszi, téli időszakban nagy kedvencünket az árnyjátékot ajánljuk most nektek kipróbálásra. 

Hogy miért írnánk fel receptre a téli időszakban minden kisgyerekes család számára az árnyjátékot? 

 1. Mert este alvás előtt jó alkalom lehet a napi élmények átbeszélésére, elbábozására.
  Segíti az alvásra hangolódást, és az álom előtti csöndesedő időszakban választ kaphatsz olyan kérdésekre is a bábok által, amelyek “nehezebbek”. Pl. ha valami miatt feszült a gyermeked, mert az oviban összeveszett valakivel, megbántották.
   
 2. Mert, érdekes kísérlet, miközben szuper jó móka és tapasztalás a fénnyel való játék, és nem kell hozzá semmi más csak egy kis zseblámpa.
   
 3. Mert, az árnyjáték trükkös tud lenni és vicces: könnyen lehet benne varázsolni és könnyen lépünk át a "mintha" birodalmába.
   
 4. Mert anyabarát, azaz könnyen eljátszik vele egyedül is az ovis. A felfedezés és a játék öröme magával ragadja.
   
 5. Mert esőnapokon, sötét délutánokon, vagy betegség miatti otthonlét esetén még a nyűgösen-unatkozós időszakban is életmentő lehet.


www.mentasarkany.hu

Árnyjátékos ötletek otthonra, melyekkel garantáltan elvarázsolod ovisod

1. Árnyjáték a kezünkkel: egyszerű figurák
Hozzávalók: kéz + lámpa

Ez a legkevesebb előkészülést igénylő módja az árnyjátéknak, mert csak lámpa kell hozzá és a kezünk. A sötét téli délutánokon egy lámpa segítségével könnyen tudtok ilyet játszani. Ami fejtörést okozhat, hogy nem tudod, hogyan csinálj és milyen figurát a kezedből. Talán a nyuszi az egyik legegyszerűbb, és hidd el nem is az a lényeg, hogy bonyolult figurákat készíts, ha már egy valamit csinálsz és életre kelted, garantáltan sikered lesz, a gyereked imádni fogja. 

2. Árnyjáték a tárgyakkal
Hozzávalók: gyerekjáték + zseblámpa + árnyszínház (doboz vagy textil)

Ha nincs időd vagy kedved sablont készíteni, akkor is tud az ovisod játszani az árnyakkal. Ha a játékait viszi oda az árnyjátékos dobozhoz, akkor azokkal és egy kicsi lámpával is el tud játszani. Ha beteg és otthon kell maradnia, akkor remekül el tudja szórakoztatni magát. 

Az árnybáb egy extra varázslat, de a játék a fénnyel enélkül is remek szórakozás és izgalmas kísérletezésnek ad teret. Érdemes kipróbálni azt, amikor a tárgynak, amit megvilágít az ovis attól függően, hogy a lámpát közelebb vagy távolabb tartja tőle  kisebb vagy nagyobb lesz az árnyéka.

3. Árnyjáték árnybábokkal
Hozzávalók: árnybábok + zseblámpa + árnyszínház (doboz vagy textil)

Ha készítünk árnybábokat is, akkor a varázslat még teljesebb lesz. Trükkös és varázslatos játéknak ad teret, mert könnyedén elérhetjük, hogy teljes legyen az illúzió.


Hogyan készítsünk anyabarát módon egyszerű árnybábokat?
Keresd a Mentasárkány bábjáték oldalán! A cikk folytatódik...

Ha kedvet kaptál az árnyjátékhoz, és szeretnél ellesni egy-két trükköt, gyere el a Budapestimami következő gyerekdélutánjaira!
Árnyjátékos meseépítő novemberben és decemberben a Lazulában!
Már csak 2 szabad helyünk van a decemberi foglalkozásra›››Részletek és regisztráció itt!

- Budapestimami -

Cikk forrása: www.mentasarkany.hu

Partnereink