Jelenlegi hely

100 szóban Budapest - A legjobb történetek

Saját történetek Budapestről, mindössze száz szóban elmesélve. .„Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itt, neve is van: Budapest”  - Olvasd el a mi kedvenc négy sztorinkat!

Mi a te történeted? Mondd el 100 szóban!

A „100 szóban Budapest” egy történetíró pályázat. A felhívás szépsége pont az egyszerűségében rejlik, maximum 100 szóban kell megfogalmazni, hogy mit jelent a város, milyen történetünk, emlékünk, érzésünk, benyomásunk van Budapestről, annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban. 

A téma lehet egy kósza ötlet, egy álomkép, egy beszélgetésfoszlány vagy akár egy behajtani tilos tábla is, amiről beugrik egy gyerekkori emlék. A lényeg, hogy a történet rövid, frappáns és eredeti legyen.

Idén hatodik alkalommal hirdette meg a 100 szóban Budapest című pályázatot a Mindspace csapata, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal együttműködve. A jelentkezők 2019. július 15-ig küldhették be maximum százszavas történeteiket, amelyek bármilyen módon kapcsolódnak a fővároshoz. 

A legjobb 12 történethez kortárs művészek készítettek illusztrációkat, amelyeket a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon egy kiállítás keretén belül lehet megtekinteni október 20-ig a Szabó Ervin Könyvtárban. Ezzel együtt pedig a legjobb 100 történet egy POKET kiskönyvben is megjelenik, amelyet a megnyitó időpontjától lehet megvásárolni a POKET könyvautomatáiban.

Petőfi reloaded

Késő este metróztunk haza kis családommal. Már nem sokan ültünk a metrókocsiban. Legkisebb gyermekemet a kezemben tartottam, úgy aludt. A Népliget megállónál felszállt 15 marcona fickó, ezerdecibeles „FRADIKA! FRADIKA!” kiáltásokkal. Ösztönösen szorosabban fogtam kisfiamat, próbáltam beburkolni a kezeimmel. Ahogy beszálltak, folytatták az üvöltözést.

Feleségem lazán felállt, odasétált hozzájuk: „Alszik a kisfiam, nem tudnátok csendesebben?” Mire az egyikük: „Jaj, bocsánat, nem vettük észre!” És abbahagyták a kiabálást. Nemcsak a feleségem szuperképességén csodálkoztam el, hanem a fradisokén is. Petőfi pedig nyugtázhatja, hogy még ma is működik a „csendesebben vigadjanak, Isten áldja meg kendteket, szegény édesanyám beteg”, és az ultrák elhallgatnak.

Nő az erkélyen

Nagyapával sétáltunk, akkor láttam meg őt a Thököly úton. – Mit néz az a nő az erkélyen? – Az egy szobor. – Nem hiszem, mindjárt int nekem. – Próbáld meg! Integettem, de nem történt semmi. – Tényleg csak egy szobor. – De nem akármilyen. – Valami híresség? – Nem. Ő egy legenda… Férje az esküvőjük után kapta meg a behívóját az első világháborúba.

Ezt követően minden délután innen figyelte a visszatérését. Teltek a hetek, egyre szomorúbb lett. Spanyolnáthában megbetegedett, de lázasan is az erkélyen várta rendíthetetlenül. Meghalt. A férje másnap egészségesen hazaérkezett. Bánatában állíttatta e szobrot, és az erkélyt befalaztatta.

Hajnal a Blahán

Koldus papírpoharában néhány kopott fémpénz koppan. Úgy látszik, ma hajnalban én vagyok a fejét leszegve tovasiető, majd hirtelen megtorpanó ügyeletes élő lelkiismeret. Rám se néz, takarója egy burok, vagy inkább páncél, amiről lepattan a közöny, az undor és a sajnálat is. Én végül továbbmegyek, bár nem vagyok elégedett, nem tudom, ki a hibás, nem tudom, még mit tehetek. A Blahán nehéz a hajnal és sűrűek a reggelek.

100szóbannemlehet

vettemfrisskiflit. lefőttakávé. hánykorjösszkábé? matutinemmaradoktovább. vigyázzmagadra. mármosttörialábam. sziacicavangazdád? négyeshatos. tesseneksegíteniéhesvagyok. sziauram. kösziuram. nabazmeglejártabérletem. esztéká. akkorugorjonkiabugyiból. háromhavit? bocshogykéstem. tendervan. egyhetetúlórázok. areklámszakmailyen. péntekvan. majdlecsúszhatod. pedigmanemtudoktovább. frissítenikéneacévém. ebédszünet. csiliscsirke. elvitelre. nemkellszatyor. kapásbüfé. presszóhabbal. melbakocka. brainstorming. kiacélcsoport. miazüzenet. szerintemnemelégerős. hatmúlt. perszeotthonfolytatom. sziasztokjóhétvégét. faszkivan. bocsneharivantüzed? nemdohányzom. százasomsincs. szépaszemed. kékmetró. kéremvigyázzanakazajtókzáródnak. metrópótló. elnézéstleszállok. lökjélfelpersze.

hádaturi. habosgofri. sétahaza. futnikéne. nincskedvem. csakazértis. margitsziget. előzzmámeg. mindjártvége. dejólesett. parlament. mennyireszépezaváros. bocsikicsitmávszagomvan. nembajszeretlek. esemes. estetali? asszembetegvagyok. mondomtendervan. najóegyórára. mittudoménlegyenablaha. bulinegyed? biztoshogynem. megcsörgessem? nemveszifel. hosszúasor. négyirsaitlécci. akkorlegyenpalack. ropitokvan? majdfogomahajad. deszpaszito? bulibáró. utsókörlányok. nincsmegatelóm. ottvanakezedben. deszépahold. deszépmacskavagysanyi. belenelépjakutyaszarba. hagymacsípős? mostmentelazéjszakai. bepisilek. hívokegytakkert. akurvasokhatostazolcsó. honvédutca26. igenötödik. háromezerhatleszhölgyem. négybőlköszi. jóéjtviszlátszia. faltólfalig. legalábbfogatkénemosni. aztmondtadcsakegyórára. igyálsokvizet. leszelakiskiflim?

A kiállítás megtekinthető 2019. október 19-ig (hétfő–péntek: 10–20 óra, szombat: 10–16 óra)
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink