Jelenlegi hely

Tényleg nincs egy rongyunk se?! - interjú Molnár Tímea stílusmentorral

Melyik nő ne szeretne csinos, stílusos és jól öltözött lenni? Nincs is ebben semmi szégyellnivaló, mi nők egyszerűen szeretünk tetszeni. Szeretjük a szép ruhákat, vannak napok, amikor órákig tudnánk válogatni a szemhéjfestékek között, és bizony fel tudja dobni a napunkat egy jól sikerült frizura.

Nos, manapság rettentő egyszerű dolgunk van: rengeteg üzlet, óriási választék áll rendelkezésünkre, csak némi pénz és idő szükségeltetik, és könnyedén beszerezhetjük a számunkra előnyös ruhadarabokat, letölthetjük a netről a színtípusunkhoz és arcformánkhoz illő frizura- és sminktippeket... 

Bárcsak ilyen egyszerű volna, nem igaz? A valóságban a legtöbben tanácstalanul állunk reggelente a tömött gardrób előtt, és "nincs egy rongyunk se, amit felvehetnénk", fogalmunk sincs milyen alapozót válasszunk, a füstös szemek meg...áh, inkább hagyjuk! És a szomorú valóság, hogy ez többnyire így is van - erősíti meg Molnár Tímea, stílusmentor, aki nap, mint találkozik ezekkel a tipikus női dilemmákkal. Hol rontjuk el? Mit tehetünk, hogy a lehető legtöbbet ki tudjuk hozni magunkból? 


Molnár Tímea, stílusmentor
Szín-, smink és stílustanácsadással foglalkozik. Eddig több, mint 1000 vendégének segített elsajátítani a jó megjelenés fortélyait. Folyamatosan előadásokat, tréningeket, workshopokat tart,
stilusmentor.hu weboldalán több tucatnyi blogbejegyzéssel, letölthető anyagokkal, videókkal segít bennünket. Vallja, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, és elsajátítsa a stílusos megjelenés titkát, melynek segítségével kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.
 

Szerinted miért mondják a nők annyiszor, hogy "nincs egy rongyom se", miközben tele a gardróbjuk?

Leginkább azért érezheti egy nő, hogy nincs semmi használható a szekrényében, mert többnyire úgy is van. Az impulzus jellegű ruhavásárlás csak telíti, tömíti a gardróbszekrényt, de értéket ritkán ad ahhoz, amink van. Az emberek többsége nem az igényei, az életvitele, vagy bármiféle tervezettség szerint vásárol, pusztán csak beszerez, mert aktuálisan szüksége van egy nadrágra a régi helyett, vagy meglát valamit és megtetszik neki. A lyukak foltozgatása azonban hosszútávon csak további lyukakat eredményez, és nagyon könnyen egy olyan túlzsúfolt szekrény előtt találhatjuk magunkat, amiben ugyan sok és sokféle ruha van, de valahogy mégsem tudunk belőlük jól felöltözni, mert semmi nem megy semmihez.

Hogy látod a budapesti utcaképet öltözködés és stílus terén?

Szerintem ezt a kérdést nem érdemes általánosítani. Minden városban, minden országban megtaláljuk a végleteket. Budapestnek is vannak öltözködés, megjelenés szempontjából esztétikusabb kerületei, és olyanok is, ahol az ember a legszívesebben fel se nézne a járdáról. A rendszerváltás óta az öltözködés fortélyait és szabályait is újra kellett tanulnunk, ez egy több generációt átívelő folyamat, annak minden buktatójával, vadhajtásaival együtt. A globalizáció, a fillérekért árult tömegáru nem igazán kedvez a klasszikus értelemben vett jólöltözöttségnek, leginkább csak a túlhalmozásra, a céltalan vásárlásra alkalmas.

Mi a harmonikus megjelenés titka, és szerinted általában mit rontunk el?

A jó megjelenés egészében mindig egyszerre tükrözi a külsőt és a belsőt. Nagyon sok eleme megtanulható, akár utólag is, ilyenek a hozzánk illő színek, ruhafazonok, frizurák, kiegészítők, stb. Más elemeit azonban az önismeret, az önbizalom, a belső értékeink ismerete adja. Ezért is mondják, hogy pénzen stílust venni nem lehet. Fontos, hogy felismerjük, önmagában egy csinos, ápolt megjelenés még nem kelt harmoniát, jóllehet ez az egyik alapfeltétele. Ami leggyakrabban hiányzik, az ennek a külső-belső egységnek valamelyik alkotóeleme: az öltözködéssel kapcsolatos alapismeretek, a kellő önismeret, önbizalom, az egészséges mértékű önkritika vagy épp a reális énkép.

Van olyan otthon bevethető, egyszerű praktika, ami nem kerül semmibe, mégis sokat javíthatunk vele az összképünkön?

Az első és legfontosabb - amit szinte mindenki halogatni szokott - az a rendrakás, és a szigorú szelektálás. Egy halom használhatatlan, vagy használaton kívüli ruha között sose találjuk meg a céljainkat. Csak annyi maradjon a szekrényben, amire valóban szükségünk van, és amit valóban viselünk. Ez a ruhatárak átlagosan 10-20%-a. És akkor még tényleg nem voltunk szigorúak. (mosolyog) Fontos, hogy gondoljuk át reálisan az életvitelünket, határozzuk meg azokat az alapdarabokat és színeket, amelyek mindenképpen kellenek a ruhatárunkba. Mérjük fel a hiányokat és célirányosan ezeket pótoljuk csak.

Nagyon sok nő beleragad bizonyos kombinációkba, és fél újdonságokat, új párosításokat kipróbálni, akkor is ha egy szuper jól használható nadrág vagy szoknya lóg a szekrényében. Egy-egy alapdarabot tehát (kardigánt, blézert, nadrágot, szoknyát) próbáljunk fel legalább egy újfajta kombinációban! Általában sokkal több titkos lehetőség lappang a szekrényben, mint gondolnánk! És ne feledjük, hogy olykor egy-egy régebbi, szeretett darabunk is felújítható kis költségvetésből. Már egy átgombozás frissítően hathat a megunt ruhadarabjainkon.

Mindez egyszerűen hangzik, valójában többen már a szelektálásnál elakadunk. Nem véletlen, hogy egyre többen veszik igénybe szakértő segítségét. Mi a különbség stílusmentor és stylist között?

Én elsősorban stílustanácsadással foglalkozom, amit neveznek személyi stylist szolgáltatásnak is. Kicsit összemosódhatnak a fogalmak, bár talán nem is kell szigorúan szétválasztani őket. Leginkább egy építészeti példával tudnám megvilágítani a lényegi különbséget: a stílustanácsadás az alapokról, a vázról, a mérnöki munkáról szól, a stylist tevékenység pedig a lakberendezésről. Egy stílusmentor, stílustanácsadó munkája kevésbé szól a csillogásról és a trendi aktualitásokról, leginkább arra fókuszál, hogy a hétköznapokon is használható, gyakorlatias tudást adjon át a kliensének.

Mik azok a tipikus kérdések, melyekkel hozzád fordulnak a nők? Van érdeklődés a férfiak részéről is?

Talán nem meglepő, de leginkább a középkorosztályhoz tartozó hölgyek keresnek meg. Életmódváltás, munkahelyváltás, társkeresés, megújulás, munkába való visszatérés - a motivációjuk nagyon változó. A legtöbben keresik önmagukat, kísérleteznek a megjelenésükkel, szeretnének pontosabb, tisztább képet kapni önmagukról. Nagyon sokan harminc fölött teszik meg az első lépéseket az öltözködésük tudatosabbá tételében, ekkor kezdik el feltenni a fontos kérdéseket. Milyen nő vagyok? Milyen képet szeretnék tükrözni? Hogyan érzem magam a testemben? Hogyan tudnék fejlődni? Min szeretnék változtatni?

A szolgáltatásaim leginkább az elindulásban segítenek, az alapkérdések tisztázásában, úgy mint: Milyen fizikai adottságokkal rendelkezik valaki? Mire fókuszáljon, mit emeljen ki magán és hogyan? Hogyan kezdjen el ismerkedni a sminkeléssel? Milyen színek előnyösek számára? Ha mindezzel tisztába kerül, sokkal magabiztosabban fogja tudni építgetni a ruhatárát. Ez egy hosszútávú dolog, folyamatos (ön)munkát jelent, melynek a gyümölcse évek múlva érik be igazán egy kiforrott, minket tükröző ruhatár és stílus megvalósulásában. 

Pedig szeretjük azzal áltatni magunkat, hogy minden azonnal megy, mint a karikacsapás. Egy profi megmondja mit vegyünk fel és kész. Milyen hasonló tévhitekkel szoktál találkozni?

Ahány nő, annyiféle tévhit. (mosolyog) Vannak bizonyos mélyen rögzült sztereotípiák úgy a színek, mint a fazonok tekintetében. A legtöbb tévképzet talán az életkorunkhoz köthető: sokan bátortalanok, mit is tehetnek, vagy nem tehetnek meg X év fölött. A hajfestéssel, sminkeléssel kapcsolatban is nagy a zűrzavar, és sajnos sokszor se a fodrászok, se a sminkesek nincsenek igazából tisztában a szakmai alapokkal. Elég sok félreértést szül egy előnytelen hajszín, egy rosszul megválasztott alapozó. Ezért is tartom fontosnak, hogy az ember ne csak elhiggye, amit hall, hanem gondolja át, próbálja ki, tapasztalja meg, és akár bírálja felül. Minden, a megjelenésünkkel kapcsolatos döntés a mi kezünkben van végső soron, ne az legyen a cél, hogy mások megmondják helyettünk milyenek vagyunk. A szakemberek tudnak tanácsot adni, segítenek meglátni bizonyos dolgokat, de a végső cél, hogy mi magunk találjunk rá a saját énünkre és ne kétségbeesetten bolyongjunk a fodrászok-sminkesek-tanácsadók között, hanem legyen egy elképzelésünk magunkról, hogy mit szeretnénk látni a tükörben.

Azt hogyan állapítod meg, hogy ki, milyen színtípusba tartozik?

A színtípus meghatározás színes kendők segítségével történik. Közel százféle, típusok szerint szétválogatott árnyalat segítségével megfigyeljük együtt, hogy milyen árnyalatok hatnak előnyösen a vendég arcán és melyek előnytelenek. Ez pusztán fizikai színreflexió, az ideális színek kiemelik az adottságainkat, az adottságainktól távolabbi színek pedig elnyomják, vagy letompítják őket. Ez a színtípus besorolás alapja, de természetesen ez ennél egy sokkal komplexebb, színtani ismereteket lefedő rendszer, ami több évtizede létezik a divatiparban.

És mi a helyzet a sminkkel? Meg lehet tanulni egy egyszeri tanfolyamon sminkelni, vagy inkább azoknak szólnak ezek a kurzusok, akik már valamennyire sminkelik magukat? 

Azt gondolom, egy erős alapot el lehet sajátítani a tanfolyamokon, és mindenkitől lehet tanulni valamit, ami gazdagítja a tudásunkat. Így nem csak a kezdőknek érdemes felkeresni egy-egy kurzust. Magához a rutinos sminkeléshez egyszeri, vagy akár kétszeri alkalom természetesen nem elegendő, hiszen ez készségfejlesztés, és mint olyan, gyakorlatot, kitartást igényel. Ahhoz, hogy könnyedén sminkeljünk, bizony gyakorolni kell minden nap, ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. (mosolyog) Sokan a kezdeti lelkesedés után feladják, vagy túl sok mindent szeretnének egyszerre megváltoztatni. Fontos megérteni, hogy egy szokás felvételéhez idő kell, és akkor tudunk hatékonyabban haladni, ha kisebb célokat tűzünk ki magunk elé.

A sminkoktatás nálam a vendég igényeitől, tudásszintjétől függ. Olyan nehézségű és típusú sminket készítünk, amit ő szeretne. Sokan a minimumot szeretnék csak megtanulni, hogy milyen eszközöket, milyen alapozót használjanak, és kizárólag a hétköznapi szolid smink érdekli őket. És van aki kimondottan a bonyolultabb, alkami, erősebb sminkek fortélyát szeretné elsajátítani. Az átlagos sminktanácsadásokkal ellentétben én mindig színtanácsadással egybekötve végzem ezt a szolgáltatást, hiszen a sminkeléskor használt színek az arcra kerülnek, a színtípus pedig meghatározza, hogy mely árnyalatok előnyösek, vagy előnytelenek a sminkelésnél. Az arc egyik oldalán én készítem a sminket, a másik oldalán pedig lépésről-lépésre haladva a vendég, így lehet gyakorolni az ecsettartást, gyorsan kijönnek bizonyos hibák, amiket ott helyben tudunk korrigálni. A munka lényegi része persze akkor kezdődik, amikor valaki a jegyzeteivel, fotókkal kilép az ajtón és önállóan nekifog a gyakorlásnak.

Sokféle tanácsadás előrhető nálad, mi a munkamódszered lényege? 

Vannak néhány órás egyéni tanácsadásaim, mint a színtanácsadás, vagy a sminktanacsadás, és vannak komlpexebb programjaim, melyek egy egész napot átölelnek. Ezek összetettek, kibővülnek testalkatelemzéssel, öltözködési tanácsadással, gardróbrendezéssel igény szerint. A jelentkezők a szolgáltatástól függően egyéni színpalettát, személyre szabott munkafüzetet, dokumentáló fotókat és sok-sok virtuális tananyagok kapnak. Nem egy nap alatt feldolgozható információmennyiségről van szó. Az igen intenzív gyakorlati tanácsadás után még nagyjából 100 oldal írásbeli anyagot zúdítok mindenkire. (mosolyog) Ez néha talán sokkolóan nagy mennyiség, de nagyon jól jön, ha elbizonytalanodik valaki, vagy kérdései merülnek fel.

További információért látogass el a www.stilusmentor.hu oldalra és keresd a Stílusmentor FB oldalát!

Szerző: Vági-Tóth Lilla, Budapestimami
Képek: Stílusmentor

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!
 

Partnereink