Jelenlegi hely

Amire figyelj a gyerekszoba rendberakásakor

Amikor belevágunk a gyermekvállalásba, az sok izgalmat rejt magában. Egyik sarkalatos pont, hogy azonnal legyen-e külön gyerekszoba, és ha igen, azt mivel és hogyan rendezzük be, valamint hogyan tartsunk benne rendet? Ebben a cikkben hozunk pár szempontot, amivel hamar választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

Életkorhoz illően szervezve

A cseperedő gyermeknek rengeteg tárgya lesz az évek alatt: a játékoktól a ruhákon át az óvodai és iskolai papírokig sok minden felhalmozódhat, és ha ezek rendszerezésére nem figyelünk, akkor a gyerekszoba könnyen rendetlenné válhat. Ezt megelőzhetjük a jól kiválasztott gyerekbútorok segítségével.

Az életkornak megfelelően választhatunk ideiglenes és hosszú távra szóló bútorokat. A pelenkázó például elegendő lesz a teljes szobatisztaság eléréséig, de egy kicsiknek való könyvespolc vagy egy játékosláda éveken át elkísérheti a csemetét.

Az idő előrehaladtával érdemes folyamatosan figyelni a gyermek szükségleteit is. Ha szeret olvasni, akkor több polcra vagy könyvtárolóra lehet szükség. Ha nagy kollekciói vannak, akkor több tárolót igényelhet a LEGO vagy plüss gyűjteménye.

Amire nincsen szükség

Egy idő után néhány tárgy már nem tudja betölteni a funkcióit, esetleg elkallódott az ágy alá, vagy csak porfogó lesz a polcokon. A rácsos gyerekágyak például legkésőbb 4-5 éves kortól már átalakíthatóak vagy lecserélhetőek hagyományos gyerekággyá, és a szekrény polcairól is érdemes lehet kiüríteni azokat a dolgokat, amikre már nem lesz szükség.

Szelektálj okosan

Eltört egy játék, vagy már hordhatatlan egy ruhadarab? Esetleg nem szívesen használjátok a gyerkőccel? Alkossatok három kupacot: az elsőbe azok kerüljenek, amiket jelenleg is használtok (szezonális ruhák, kedvenc játékok). A második kupacba azok a tárgyak kerüljenek, amiknek már nincsen szezonja és jövőre sem fogjátok használni - kinőtt, de jó állapotban lévő ruhák, kevésbé kihasznált játékok. Ezek ismerősök kisebb gyermekeinek, vagy adomány boltoknak ajándékozhatóak. A harmadikba olyasmik kerüljenek, amik már kacatnak vagy lomnak minősülnek: törött játékok, szakadt vagy végleg bepiszkolódott ruhák, felesleges papírok.

Most, hogy minden polcot és zegzugot kitakarítottál, már szuperül átláthatod, hogy mire lesz szükséged, és mitől válj meg.

A fotó forrása:

vanitjan / Shutterstock.com

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére