Jelenlegi hely

KórházSuli: tanulás kicsit másképp

A kórházban fekvő, illetve otthon sokáig gyógyuló gyerekeknek a törődés mellett arra is szükségük van, hogy ne maradjanak le a tanulásban, hanem tartsák a lépést diáktársaikkal. De hogy működik ez a gyakorlatban?

A Heim Pál Gyermekkórházban fekvő gyereket a Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskola alkalmazásában hét pedagógus keresi fel naponta, Sok kisgyermekhez a szülők nem tudnak mindennap bejárni a munkájuk, vagy a nagy távolság miatt, ezért az oktatók a kis betegek szabadidős tevékenységeikben is aktívan részt vesznek, hogy a kicsik ne legyen magányosak.

Kórházsuli kicsit másként 

A tavalyi évben a Heim Pál Gyermekkórház kórházpedagógusa, Tóthné Almássy Monika és két másik tanár, Bercelédi Réka és Prievara Tibor összefogásában létrejött egy átalakított tanulási módszer, a KórházSuli program. Ez a kezdeményezés az Iskolaszanatórium mellett működik, és segít a gyermekeknek a tanulásban. Prievara Tibor tanár úr elmondta, hogy jelenleg 23 kórházpedagógus jut tizenhárom gyerekosztályra. Ha osztályonként csak tizenöt iskoláskorú gyermek van, és ők 6-tól 18 éves korig szóródnák, könnyű belátni, hogy a napi 4-5 tanórát megtartani igen nehéz feladat egy tanárnak. „Szerintem még nem született meg az a tanár, aki képes egy elsősnek megtanítani a betűírást ugyanúgy, mint a 18 évesnek az emeltszintű kémiát és emellett számos különböző nyelvet is egyben. Mi a kórházpedagógusok munkáját próbáljuk segíteni a KórházSuli programmal. Ez a két dolog nem tud egymás nélkül létezni. Mindenképpen kell, hogy legyen ott valaki, de hasznos, ha ezt minél több eszközzel támogatni tudjuk."

A KórházSuli egy személyre szabott játékos, digitális tananyagfejlesztéssel illetve szakmai mentorálással foglalkozó kezdeményezés. Van bent egy kórházpedagógus, aki segít a gyermekek tanulásában, és ezt könnyíti meg egy csapat azzal, hogy a különböző korú gyermekek számára kifejleszti a tananyagot. Ha a csapat "kap" például egy tízéves kisfiút, akinek környezetismeretre van szükségel, elkezdenek neki kifejleszteni egy digitális, játékos tananyagot, ami egy negyedikes környezetismereti tananyagot tanít meg. A fejlesztésben diákok és tanárok egyaránt részt vesznek.

Több csoport is dolgozik: vannak gimnazista csapatok, akiket egy szaktanár felügyel. Melléjük kerül egy egyetemista mentor, aki segíti a fejlesztési folyamatot. Ezek az egyetemisták vannak bent leginkább a kórházban a gyerekekkel, de ők is csak akkor, ha a szülő, a kórházpedagógus és a tanár is úgy látja, hogy ez jó. 

Hogyan zajlik egy ilyen foglalkozás?

Prievara Tibor nem tanít bent a kórházban, viszont szívesen mentorálja a gyerekeket. „Mindent letesztelünk a programmal kapcsolatban, több kórházban jártam, mentorálok skype-on keresztül, de az én feladatom első sorban nem a tananyagfejlesztés és a konkrét segítés, hanem ennek a megtapasztalása és továbbadása, valamint a rendszer kiépítése."

A kórházpedagógus felveszi a kapcsolatot az anyaiskolával, akik elmondják, hogy milyen könyvekből tanulnak, hol tartanak az adott gyerek osztályában és mik az elvárások. A tantárgyak kiválasztása után a tankönyv címét és az aktuális oldalszámot ezek az iskolák megküldik a segítőknek, akik egy, az e-studygroup keretrendszerben kidolgozott applikáció segítségével személyre szabott tartalommal és játékos feladatokkal tananyagot fejlesztenek ki. Egy tanár ezt szakmailag ellenőrzi, és már érkezik is a tanulnivaló a kórházban fekvő kisdiákhoz.

Forrás: csaladhalo.hu

A teljes cikk tovább olvasásához kattints ide!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére