Jelenlegi hely

Józsefvárosi Zeneiskola

Cím: 1082 Budapest, Nap u. 33.
Tel.: 334-3781
E-mail: jozeneiskola@upcmail.hu
Web: http://www.jozeneiskola.hu

A Józsefvárosi Zeneiskola köszönti kedves látogatóit, kérjük, ismerkedjenek meg az iskola történetével, jelenével, a tanszakok (akkordikus, billentyűs, fafúvós, kamarazene, vonós, zeneismeret) illetve az ezeken belüli tantárgyak (blockflőte, cimbalom, fuvola, gitár, gordonka, hegedű, klarinét, magánének, nagybőgő, oboa, szolfézs, ütő, zongora, zenetörténet-zeneirodalom) életével, a tanárok és az együttesek munkáival.

Iskolánk szívesen fogad minden új és régi növendéket, főépületünk a megújult városrész egyik legszebb háza!

Zeneiskolánk 1949-től, az akkor alakult Fővárosi Zeneiskolák szervezetén belül működött, majd az 1968-as decentralizálást követően Vándor Sándor zeneszerző nevét viselve önálló lett.

Alapító igazgatónője dr. Soltész Elekné zeneelmélet tanár volt, 1968-tól 1974-ig, nyugdíjazásáig. Majd ezt követően Szatmári Lászlóné zongora művész-tanár lett a Zeneiskola vezetője, aki címzetes igazgatóként, 50 év művész-pedagógusi munka után vonult nyugdíjba. 1985-től Beke Imréné hegedű tanár vette át az igazgatást, majd nyugállományba vonulása után 2005-től Katona Gáborné szolfézs tanár állt a Zeneiskola élére.

Az intézmény központja 1992-ig a Somogyi Béla utcai általános iskolában volt, majd bonyolult tárgyalások után a zeneiskola megkapta a Nap utca 33. szám alatti épületet. Az Országos Műemlékvédelmi Főfelügyelőség szakembereinek irányításával a zenetanítás egyedi szempontjait figyelembe véve varázsolták újjá a kivitelezők.

A munkásnők gyermekeinek gondozására alakult Első Pesti Bölcsőde Egylet a Simor János hercegprímás által adományozott telken kezdte meg működését. Az épület - a mai Józsefvárosi Zeneiskola - Ybl Miklós tervei alapján épült, az építési engedély 1875. szeptember 14-én kelt.

1910-től a II. világháború végéig a neoreneszánsz stílusú épületben a Simor Intézet működött, s a Szent Vince irgalmasnővérek, a "szürke nénék" felügyeletével bölcsőde, óvoda és elemi iskola volt. A háború után szintén oktatási célokra használták.

A Nap u. 33. sz alatti központi épületbe jár a közel 700 tanuló fele, s a kerület 7 általános iskolájában telephelyeink működnek.

A felvételi meghallgatásokat szeptember első hetében tartjuk. A jelentkezők zenei képességeit egyszerű dallam- és ritmikai feladattal mérjük föl, a fúvós hangszereknél egyes fizikai adottságok is számítanak, s a magánének-tanulmányok elkezdése életkorhoz kötött. A felvételi bizottság véleménye alapján a tanulók felvételéről az intézmény vezetője dönt.

A hangszeres órák mellett (heti 2x30 perces egyéni foglalkozás) kötelezően választható oktatásra is kell járni, pl. szolfézs, zeneirodalom, zenehallgatás, zenekar, stb. (heti 2x45 percben).

A zenei oktatás fakultatív, így az intézményben tankötelezettség nem teljesíthető. A zeneiskolában térítési díjat kell fizetni, ennek összege a tanuló életkorától és tanulmányi eredményétől függ.

A Zeneiskola főváros-szerte elismert és kiemelkedő színvonalú tevékenységét kiváló szakmai háttér biztosítja, az itt tanító pedagógusok jól felkészült, rendszeres továbbképzésen részt vevő szakemberek.

Az iskola 2007-ben megkapta a "Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény" címet.
2008-ban "Józsefvárosért" kitüntetésben részesült.
A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Regisztrált Tehetségpontja.

Kitüntetések:

Balázsné Szatmári Éva ig.h. : Miniszteri dícséret, Józsefvárosi Gyermekekért
Balogh Katalin: Artisjus-díj
Burányi Gyuláné ig.h. : Budapestért, Józsefvárosi Gyermekekért , Polgármesteri Dicséret
Hossmann Erzsébet: Józsefvárosi Gyermekekért
Kellerné Gergely Katalin: Artisjus-díj
Mendölyné Kiss Cecília: Józsefvárosi Gyermekekért
Munia Zoltán: Miniszteri dícséret, Józsefvárosi Gyermekekért, Artisjus Díj, Bonis Bona  "A Nemzet tehetségeiért" Díj, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Elismerő Oklevél
Szabóné Hegedűs Márta: Józsefvárosi Gyermekekért
Szászné Réger Judit: Apáczai Csere János díj, Pro Cultura Renovanda Hungariae, Pro Urbe, Józsefvárosi Becsületkeresztj, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Elismerő Oklevél, MOL-Tehetséggondozásért-díj, Németh László-díj
Török Tibor: Józsefvárosi Gyermekekért


A pedagógiai munka színvonalát jelzi a szakirányú továbbtanulásra felvett növendékeink magas száma. Budapesti és országos versenyeken az intézmény kimagasló eredménnyel szerepel.

Az iskola hagyományosan rendezője különböző szakmai programoknak.

Helyt adunk továbbképzéseknek, szakmai rendezvényeknek, külső hangversenyeknek.

Nemes hagyománynak számítanak a 15 éve megrendezésre kerülő jótékony célú hangversenyek, amelyek Munia Zoltán kiváló zenetudósi, karvezetői és szervező tevékenységét, és a zeneiskola egész kollektívájának, a 100 fős, tanárokból és diákjaikból álló oratórikus együttesének lelkes munkáját dícséri.

1998-ban a Budapesti Városháza Dísztermében, 2000-ben a VASAS Szakszervezeti Szövetség Székházában, 2002-ben a Pesti Vigadóban adtunk oratorikus jótékony célú koncertet halmozottan fogyatékos gyermekek javára, 2005-ben a Budapest Kongresszusi Központban nehézsorsú, éhező gyermekek javára a Gyermekétkeztetési Alapítvány részére, 2011-ben a Semmelweis Egyetem Dísztermében az árvízkárosult Felsőzsolcai Művészeti Iskola javára szólalt meg oratorikus együttesünk jótékony célú koncertje, az "Önkéntesség Európai Éve 2011" rendezvénysorozat keretében.

Szintén említést érdemelnek a zeneiskola nyári táborai amelyeket változó helyszíneken szervezünk 1994 óta. A tábor megalapítója Mendölyné Kiss Cecília tanárnő. A résztvevő gyerekek a napi zenei programok mellett, színvonalas kultúrális események és sport rendezvények segítségével töltik tartalmasan napjaikat. A táborokat az ott tanult zeneművek bemutatásával egy koncert keretében zárjuk.
A zenei táborok helyszínei a teljesség igénye nélkül:

Balatonföldvár, Balatonlelle, Cserépfalu, Dömsöd, Esztergom, Fadd-Dombori, Hajdúszoboszló, Hegyhátszentjakab, Köveskál, Kunbaracs, Noszvaj, Pusztafalu, Szandaváralja, Tahitótfalu, Tata, Zebegény, Zirc

A zeneiskola a 2007/2008-as tanévben nagyszabású hangversenysorozattal ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. A jubileumi gálakoncert 2008 április 18-án, az Uránia Filmszínházban került megrendezésre.

A 40 év eseményeiről az iskola jubileumi évkönyvet adott ki.

Forrás: http://www.jozeneiskola.hu/

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére