Jelenlegi hely

Bajza Utcai Általános Iskola

Cím: 1062 Budapest, Bajza u. 49-51
Tel.: 06-1-473-0181
E-mail: bajzaiskola6@gmail.com
Web: http://www.bajza6.hu

Szeretettel várunk iskolánkba minden érdeklődőt! A 105-ös busz, a földalatti, a 3-as metró és a 72-es trolibusz segíti a közlekedést.

Iskolánkban 1917. szeptember 1-jén, több mint 90 évvel ezelőtt volt az első tanévnyitó, és több mint 50 éve működik az ének-zene tagozat. Büszkék vagyunk rá, hogy nemzedékek adták egymásnak a kilincset, s az egykori diákok unokái - ma tanítványaink.

Iskolánkba jelenleg közel 400 tanuló jár, akiknek felkészülését könyvtár, szaktantermek, külön nyelvi- és jól felszerelt informatika termek, valamint 5 interaktív tábla is segíti. Tornaterem, tornaszoba, gumitéglás udvar járul hozzá a tanulók egészséges életmódra neveléséhez. Az iskola területén működik a kerületi tanuszoda, mely Terézváros tanulói számára ingyenesen szombaton is nyitva tart.

Pedagógiai hitvallásunk:

Alapcélunk egy olyan gyermekközpontú iskola megteremtése, ahol a legfőbb érték:

a korszerű tudással rendelkező, nyitott személyiségű, kreatív tanulók nevelése, akik testileg, lelkileg edzettek, s rendelkeznek a megfelelő önismerettel és az általános erkölcsi, közösségi normákkal,
a környezetünk megóvásáért, esztétikusabbá tételéért vállalt felelősség,
szűkebb és tágabb környezetünk hagyományainak tisztelete, ápolása.

Úgy állítjuk össze induló első osztályaink programjait, hogy a mozgás, a művészet és a kreatív gondolkodás kibontakoztatásához a lehető legtágabb teret biztosítsuk:

Így alsó tagozaton a következő programok indítását tervezzük:

Emelt szintű ének-zene program

A heti 4 óra ének-zeneoktatás mellett néptánc, karének, népi játékok, szereplések teszik színessé a programot. Az angol nyelv tanulását is biztosítjuk heti 2, majd 3 órában, 3. osztálytól.

Két tannyelvű angol program
Az angol nyelvet heti 5 órában tanítjuk. Ezen a nyelven tanulják még a tanulók a természetismeretet, a rajzot, a technikát és az ének-zenét  is. Felső tagozaton, az 5. osztálytól ez kibővül a történelem, az országismeret, majd 7. osztálytól az informatika tantárgy oktatásával is. A program előnye, hogy a kommunikáción alapuló nyelvoktatást képviseli.

Német nemzetiségi oktatást biztosító program
A német nyelvet heti 5 órában tanítjuk. Ezen kívül a rajz, a technika és az ének-zene tantárgyak tanítása is német nyelven folyik. A nemzetiséghez kapcsolódó hagyományőrzés, a nemzetiségi kultúra megismertetése kiemelt feladata a programnak.
Vízilabdát oktató program
Nagy sikerrel már két évolyamon folyik a -  Vízilabda Szövetség által támogatott  -vízilabdát oktató programunk, a tanrendbe beépítve.

A gyerekek mindent az alapoktól kezdenek elsajátítani. A sportág alapjainak minél tökéletesebb elsajátításához elengedhetetlen mélyvizes úszásokat és mélyvizes edzéseket a Szőnyi úti BVSC uszodában tartjuk.

Valamennyi alsós osztályunkban biztosítjuk a néptáncórát és az úszásoktatást, függetlenül a programtól.

Iskolánkban évek óta kompetenciaalapú oktatás folyik. A képességek fejlesztését és a tehetséggondozást fontosnak tartjuk. Tehetségpontok vagyunk! Ezeket kooperatív tanulási technikákkal, projekt módszerekkel fejlesztjük. Módszereink lehetőséget biztosítanak az alapos nyelvtani előkészítésre (szótagolás), az eltérő haladási ütem figyelembevételére (főként a késleltetett írástanítással).

A tanítók valamennyi osztályunkban kiemelt feladatuknak tekintik az iskolába lépés esetleges nehézségeinek feloldását, a meglévő képességek felismerését, ezek fejlesztését a személyiségközpontú oktatást és nevelést.

Minden alsós osztályban biztosítjuk a  korrepetálást, a lassabban haladók felzárkóztatását. Nagy gondot fordítunk a gyermekek testi fejlesztésére, a környezeti nevelésre is.

Felső tagozaton folytatódik a készség és képességfejlesztés. Projektekkel, kooperatív technikákkal fejlesztjük a gyerekek ön- és társismeretét, együttműködő képességét. Kiemelt feladatunknak tekintjük a felzárkóztatást és a tehetséggondozást. Az informatika és idegen nyelv oktatását jól felszerelt számítástechnika illetve nyelvi termek segítik.

A kerületi és országos versenyeken elinduló tanulóink mindig kimagasló eredményeket érnek el. 

Évek óta nagy örömmel vesznek részt a gyerekek a háromfordulós történelmi vetélkedőn. Rendszeresek a múzeumi és drámafoglalkozások, rendhagyó irodalomórák, és a színházlátogatások.

Sportolóink sikerei is öregbítik iskolánk jó hírét.

A közös munkát logopédus, pszichopedagógus és pszichológus segíti. Ez a mentálhigiénés csoport  a gyerekeket a probléma feltárásától a megoldásáig végigkíséri.

Tanulóink oktatását-nevelését segíti az iskolában működő Bajzások Jövője Alapítvány.

A Tóth Aladár Zeneiskola helyben oktatja a szolfézst,  lehetőség van hangszeres zenetanulásra is.

Sportkínálatunk: úszás, korcsolyázás, néptánc, kosárlabda, tartásjavító torna, pingpong.

Szabadidős tevékenységeink: szakkörök, napközis projektek, hangversenyek, kézműves foglalkozások, sportversenyek, erdei iskola, kirándulások, nyári táborok.

Hagyományos programjaink: Ki? Mit? Tud?, Bajza Gála, Gyermek-hét stb.

„Iskolakóstolgató” foglalkozásokat és nyílt napokat tartunk a tanító nénikkel a nagycsoportos gyerekeknek a tanév folyamán többször, melyek aktuális időpontjáról az iskolakóstolgató menüben és hirdető táblánkon tájékozódhatnak.


A Budapestimami 2012 őszi "A mi iskolánk" című pályázata keretében sok szülő osztotta meg gyermeke iskolájával kapcsolatos tapasztalatait. Az akkor beküldött véleményeket ITT OLVASHATOD.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére