Jelenlegi hely

A törpehörcsög tartás 10 pontja

Egy állatot befogadni igen nagy felelősséggel jár, legyen bármilyen kicsi, hiszen ő is ugyanúgy érez fájdalmat, éhséget, félelmet. Számára is fontos a biztonság és a kényelem. Ha törpehörcsögöt szeretnél, ezekre érdemes figyelni!

Az Együtt a Kisállatokért Alapítvány csapata megszámlálhatatlan alkalommal mentett már utcáról, kukából, lépcsőházból kidobott és magukra hagyott állatokat. Kérlek, mielőtt megosztod az otthonodat egy csöppséggel, gondold át, valóban tudsz-e vele eleget foglalkozni, van-e lehetőséged rá, hogy megadd neki mindazt, amire valóban szüksége van.

Ha felmerült benned, hogy törpehörcsögöt szeretnél, ebben a cikkben megtudhatod, mikre érdemes mindenképpen figyelned. A cikk végén pedig egy szuper programlehetőséget is találsz!

1. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy honnan szerezd be az állatot. Sokan a kisállat kereskedést gondolják elsődleges lehetőségnek, ám a legtöbb ilyen üzletben sajnos nem tájékoztatják megfelelően a vevőket az állat igényeiről.

Nem ritka az sem, hogy a gazdi akarata ellenére vemhes állatot visz haza, mert a legtöbb üzletben nem ügyelnek kellőképpen az állatok nemenkénti elkülönítésére sem. Ha teheted, inkább kérd egy törpehörcsög tenyésztő segítségét. De akár dönthetsz a hörcsög örökbe fogadás mellett is az alapítványon keresztül.

2. Hazánkban jelenleg 2 törpehörcsög faj beszerezhető: dzsungáriai törpehörcsög és roborovszki törpehörcsög. Számottevő tartásbeli különbség nincs köztük, viszont utóbbi félénkebb, kisebb eséllyel lesz babusgatható, kézbe vehető.

Mindkét faj éjszakai állat, tehát nappal alszanak, és csak este 7-10 óra körül kelnek fel. Emiatt gyermeknek a hörcsög nem kimondottan ajánlott kisállat, hiszen lehetséges, hogy keveset fog találkozni vele.

3. A hörcsög csak egyedül élhet igazán boldog életet. Területvédő állat, fajtárssal összezárva bármikor vérre menő veszekedés alakulhat ki köztük. Ha a hörcsögtartás mellett döntesz, mindenképpen tartsd szem előtt, hogy egy hörcsöglakba csak egyetlen lakó kerüljön.

4. A törpehörcsögnek a nagy alapterület a fontos, nem pedig az emeletek. Így olyan lakhelyet szerezz be, ami maximum 1-2 kisebb magaslatot tartalmaz, viszont nagy alapterületű.

Törpehörcsögnek minimum 60*50 cm-es, illetve legalább 40 cm magas lakhely az ideális, hogy mélyen lehessen almozni. Ez lehet műanyag tárolódoboz, terrárium, ketrec vagy bútorlapokból épített lakhely. Utóbbi egyik oldalát el lehet készíteni üvegből vagy plexi (hobby-üveg) lapból is.

5. Alomnak sokan a forgácsot ismerik, azonban vannak ennél sokkal jobb és pormentesebb almok is. Ilyenek a kenderalom, lenalom és papírom. Legalább 10-15 cm vastagon almozz, hogy ha ásni van kedve, legyen lehetősége. Lakhelyére tegyél be csincsillahomokot egy magasabb falú edénybe. A hörcsög ebben tisztítja bundáját, miközben hempereg és ás benne.

6. A törpehörcsög lak egyik legfontosabb eleme egy minimum 20 cm átmérőjű, zárt felületű hörcsögkerék. Kisebb átmérőjű kerék nem megfelelő számára, ugyanis abban futás közben gerince meghajlik, ami nagy fájdalommal jár. Emellett kerüld el a rácsos kereket is, mert a rácsos kialakítás következtében talpfájdalom és talpfekély alakulhat ki.

7. A legjobb megoldás, ha fa felszerelésekkel rendezed be a csöppség lakhelyét. Rengeteg féle fából készült házikót lehet vásárolni, de tehetsz be neki szénából készültet is. Illetve kerámia bújót is vásárolhatsz, ami nyáron az egyik legjobb megoldás, mert így a nagy melegben az állat hűsölni tud benne. Emellett használható mindenféle alagút, bújó, alacsonyabb emelet és különféle dekorációs elem. Ezek lehetnek szárított növények és gallyak.

8. Tévhit, hogy nincs szüksége vízre! Legyen előtte minden nap friss ivóvíz egy golyós itatóban vagy egy kerámia tálkában, amit nem tud lelökni vagy magára borítani. Fő tápláléka a hörcsög magkeverék. Ebből naponta egy teáskanálnyi adatok kell adnod neki. Ezt teheted egy tálba, de akár el is szórhatod az alomban. Utóbbi azért jó megoldás, mert amíg keresgél, lefoglalja magát.

A magok mellé adj neki minden nap friss zöldségeket is: paprika, cékla, répa, uborka, cukkini, zeller, paradicsom. Sok hörcsög szereti a zöldeket is: málnalevél, eperlevél, szederlevél, virágszirmok, kapor, petrezselyem, pitypang. Néhány naponta kínáld szárított rovarokkal, hogy fehérjéhez is hozzájusson: lisztkukac, szöcske, sáska. Érdemes minél színesebb étkezést biztosítanod számára, hogy hosszú és egészséges élete lehessen.

9. Sokan nem tudják, de a hörcsögöt célszerű hetente mérni egy konyhai mérlegen, és vezetni a súlyát. Mivel zsákmányállat, egy esetleges betegség esetén az első jel a fogyás lesz. Ha hirtelen fogyást tapasztalsz, vagy megváltozik az állat viselkedése, esetleg oda nem illő dudort vagy sebet találsz rajta, minél hamarabb vidd hozzáértő állatorvoshoz, aki megfelelő kezelésben tudja részesíteni.

10. Régre visszanyúló tévhit, hogy a hörcsög lakhelyét hetente kell takarítani. A hörcsög a szagnyomai alapján tájékozódik. Ha gyakran kitisztítod a teljes lakot, akkor szagnyomai elvesznek, így sokkal stresszesebb lehet. A vizeletes almot néhány naponta vedd ki, oda tegyél friss, tiszta almot.

Az ürülékes területeket is tisztítsd néhány naponta. A teljes almot egy megfelelő méretű lakhely esetében elég több hónap után takarítani, és fontos, hogy akkor is csak a felét vedd ki, majd önts a helyére tiszta almot, és kicsit keverd össze a régebbivel. Így megmaradnak a hörcsög szagnyomai is, és sokkal hamarabb megnyugszik majd a takarítás után.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült. Ha esetleg további kérdésed lenne a hörcsögtartásról, bártan vedd fel a kapcsolatot az alapítvánnyal, szívesen segítenek mindenben.

Emellett vezetőikkel és önkénteseikkel akár személyesen is találkozhatsz a II. Rágcsabazár rendezvényükön 2021. november 28-án Budapesten a Zuglói Móra Ferenc Általános Iskolában. A családias hangulatú bazáron az alapítvány támogatói termékei mellett kézműves termékeket, apró kincseket kaparinthatsz meg. Emellett lesz tombola is, illetve játékos formában tanulhatsz a helyes hörcsögtartásról és más kisemlős fajokról. 

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyfa legek

Karácsonyfa legek

A legmagasabb fa, a legnagyobb dísz, a legnagyobb szaloncukor, a legtöbb karácsonyfaégő... akadnak legek a karácsonyfa körül. Szépek, izgalmasak, de nem biztos, hogy mindegyik kellene otthonra!
Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!
Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére