Jelenlegi hely

Tavaszi élmények - Virágzó arborétumok és tanösvények

Kora tavasszal virágzó növények, különleges természeti értékek, csodálatos panoráma, természeti nevelés játékosan és családi kikapcsolódás gyönyörű erdei környezetben. Botanikus kertek és tanösvények a lüktető fővárosban és környékén.

Füvészkert

Az ELTE botanikus kertje, Budapest belvárosában. A kert talán legfőbb nevezetessége az országban első és sokáig egyetlen Victoria-ház, de büszkeségei közé tartoznak a kert legöregebb fái, mint például a 150 évnél is idősebb páfrányfenyők, vagy az orchidea- és a több száz fajt bemutató kaktuszgyűjteménye, akárcsak az Ausztrál-ház és a többi érdekesség. Egzotikus növények is találhatóak itt: pálma, aloe vera, kávé, papaya, avokádó, sárkánygyümölcs. Évszázados fák, 85 veszélyeztetett hazai faj bemutatása, több mint 230 éves múlt. A látogatók kellemes környezetben megismerkednek a növényvilág csodáival.

Az év során számos rendezvényt tartanak itt színes gyerekprogramokkal fűszerezve. Március 25-én lesz Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, a népi hiedelem szerint e napon kell a fákat oltani, s ezt a Füvészkertben mindenki megtanulhatja és kipróbálhatja. Előadásokat, gyakorlati bemutatót tartanak a fák oltásáról. Április 15-16. - Sakura ünnep (kéthetes cseresznyevirágzás) hétvégi programokkal, Május 6.- Madarak és Fák napja – Gyerekprogramok

A kert nyári nyitva tartása minden nap 9.00 -16.00-ig, április 1-től október 31-ig: minden nap 9.00 -17.00-ig
A felnőtt belépőjegy ára 950 Ft, a gyerekjegy (6-26 éves korig) 500 Ft, családi jegy (2 felnőtt +2 gyerek): 2000 Ft

További infó

Budai Arborétum

Az ország egyik leggazdagabb arborétuma, egyben természetvédelmi terület a Gellért-hegy déli lábánál található, a Villányi út–Szüret utca–Somlói út között. A Corvinus Egyetem budai campusának kertészete 2016-tól a Szent István Egyetemhez tartozik. Területe korban és jellegben két elváló részből áll: Alsó és a Felső Kert. A különleges növényanyag létfeltételeit a sajátos mikroklíma biztosítja. Gazdag mediterrán gyűjteménye van (füge, ázsiai datolyaszilva, gránátalma, selyemakác, ciprus, pálmaliliom). A hangulatos kertben tavak, sziklakertek, üvegházak találhatóak.

Nyári nyitva tartás (2017. március 1-től október 23-ig): Hétfőtől – péntekig: 8.00 - 18.00 Az Alsó és a Felső Kert egyaránt látogatható.  Szombaton, vasárnap, ünnep- és munkaszüneti napokon: 8.00 - 18.00 Csak az Alsó Kert látogatható. A látogatás ingyenes.

További infó

Soroksári Botanikus Kert

Kora tavasszal virágoznak a tőzikék, hóvirágok, krókuszok, az erdélyi májvirágok és számos hunyor faj is. A Soroksári Botanikus Kert 1977 óta fővárosi természet-védelmi terület. A Kert különleges adottsága, hogy területén értékes, eredeti társulásmaradványok találhatók, amelyek megőrizték a Duna–Tisza közére jellemző vegetációt. Ilyenek a nyílt és zárt homokpusztagyepek, a zsombékos és a 12 ha nagyságú, meszes talajú kiszáradó láprét, az úgynevezett „Rezervátum”. A kiépített tanösvényen egy túraútvonalon lehet bejárni a tájegységenként felosztott területet. Rendszeres programokat szerveznek pl. a  Föld Napján vagy júniusi Szent János bogár-séta.

Cím: 1238 Budapest, Péteri-major
Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig: 8:00-16:00, Szombaton: 9:00-16:00
A felnőtt belépőjegy ára 500 Ft, a kedvezményes jegy 300 Ft.

További infó

Kőpark tanösvény a Jókai-kertben

A Jókai-kert Budapest XII. kerületében, a Svábhegy szívében található, országos jelentőségű természetvédelmi terület. Itt került kialakításra a hazai kőzetet bemutató tanösvény. A szabadtéri ásványtani kiállításon nagy kőzetdarabokat nézhetünk meg az út mindkét oldalán, amelyeken kis tábla jelzi nevüket, korukat és lelőhelyüket.

Az itt bemutatásra elhelyezett kőzetek csak ízelítő; a hazánk földjét alkotó sokféle kőzetből olyanokat válogattak, amelyek gyakoriságuk miatt arra érdemesek, szilárdságuk az ilyen nagy darabok mozgatására lehetőséget ad és lelőhelyük nehéz szállító járművel megközelíthető volt. A jórészt kőbányákból, külfejtésekből származó kőzettömböket koruk szerinti sorrendben csoportosították.

Egy rövid sétával évmilliókon átívelő események “termékeivel” ismerkedhetnek meg, ami nemcsak a tudományos kíváncsiságot elégítheti ki, de képes esztétikai élvezetet nyújtani a laikus és a szakember számára egyaránt. Itt 440 millió év képződményeivel találkozunk rövid sétánk alatt.

A kertben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület központi irodája található. A présházban kapott helyett a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai Emlékszobája, amely Jókai egykori nyári rezidenciájának tárgyi emlékeit őrzi.

Cím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
A kert szabadon látogatható.
Információs anyag beszerezhető a DINPI Zöld Pont Irodájában (Bp. XII., Költő u. 21.).
Jókai-kert nyitva tartása: Március 15-től október 15-ig minden nap 8-18.30 óráig, Október 16-tól március 14-ig minden nap 8-16 óráig

Nagy-Szénás tanösvény Nagykovácsiban

Hazánk flórájának talán leghíresebb tagja a pilisi len, e kicsinyke de gyönyörű sárga virág, mely az egész világon egyedül a Szénások fokozottan védett lejtőin él. E fokozottan védett ritkaság azonban csak egy a számtalan védett növény- és állatfaj közül, mely megtalálható e területen.

Az állomásokat végigjárva többféle orchideafajban gyönyörködhetünk (fehér madársisak, vitézkosbor), láthatjuk a kizárólag a Kárpát-medence dolomitlejtőit díszítő Szent István király szegfűjét és szélben hullámzó árvalányhaj-mezőket, hallhatjuk a területen újra megjelent holló károgását, megismerkedhetünk a Budai-hegység legfontosabb természetvédelmi problémáival, s a hegyormokról egyedülálló kilátásban gyönyörködhetünk. Világviszonylatban is ritkaság, hogy egy nyüzsgő kétmilliós város közvetlen szomszédságában ilyen változatos, értékes ritkaságokban bővelkedő természeti területet találjunk, melynek megismerése mindenki számára egyedülálló élményt jelent. A 2 km hosszú tanösvény másfél óra alatt bejárható. A füzet végén található rejtvény helyes megfejtői között értékes ajándékot sorsolnak ki. A megoldás a tanösvény végén található levélszekrénybe dobható be.

Szabadon látogatható, szakvezetés kérhető.
Megközelítés: a tanösvény Nagykovácsiból indul, a polgármesteri hivatal elől, melyet a Hűvösvölgyből induló 63-as autóbusszal érhetünk el.
Tanösvény füzet kapható: a DINPI Zöld Pont Irodájában (Budapest XII., Költő u. 21.), és Nagykovácsiban a táblákkal megjelölt helyeken.

Sas-hegy tanösvény

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület különleges természeti értékeket őriz a lüktető főváros felett 250 m-rel. A 30 hektárnyi védett terület valóságos “élő múzeum” a lakóházakkal beépített hegy tetején. A területtel érdemes először a Látogatóközpont interaktív kiállításán ismerkedni.

A tanösvény érdekességeinek megismeréséhez a szakvezetésen kívül vezető füzet is segítséget nyújt. A tanösvényen járva megtudhatjuk mi az a dolomitjelenség, láthatunk hévíztevékenység okozta jellegzetes geológiai formákat, valamint megismerkedhetünk a terület mikroklímájának köszönhető sajátos élővilággal. Megtudhatjuk miért nem kívánatos faj a Sas-hegyen az egyébként mindenki által kedvelt, illatos orgona. A hegy tetejére vezető ösvény kerekesszékkel is járható. A kilátóból csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, s kristálytiszta időben akár a Mátra csúcsait is láthatjuk. A 850 m hosszúságú, kör vonalvezetésű tanösvény kizárólag szakvezetővel látogatható.

Cím: 1112 Budapest, Tájék u. 26.

Nyitva tartás: Március 30-tól november 1-ig; kedden, pénteken, szombaton, vasár- és ünnepnap 10-18 óráig. Terepi vezetések indulnak:Szombaton és vasárnap 11-17 óráig óránként.
Belépődíj a kiállításra, a kilátóra és a tanösvényre terepi vezetéssel: Teljes árú: 950 Ft/fő Kedvezményes: 750 Ft/fő Gyermek: 600 Ft/fő Kísérőjegy: 200 Ft/fő Belépődíj csak a kiállításra és a kilátóra panorámatávcső használattal: Teljes árú: 550 Ft/fő Kedvezményes: 400 Ft/főGyermek: 300 Ft/fő Kísérőjegy: 200 Ft/fő

Interaktív Tanösvény a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszi Vadaspark célja, hogy eredeti élőhelyükön ismertesse meg a kis- és nagykorú látogatókkal a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat.

A gyermekek közvetlen, élményben gazdag természeti nevelésére nyújt játékos megoldást a Budakeszi Vadaspark Interaktív Tanösvénye. A tanösvény a vadaspark már meglévő útvonalaihoz és állatkifutóihoz kapcsolódva biztosít még informatívabb kikapcsolódást, és a könnyed agytornán kívül a legtöbb érzékszervet és testrészt is megdolgoztatja.

A számos játékos fejtörő és kihívás mellett az interaktivitást erősíti még a négy helyen található, úgynevezett Hangos tábla is, amelyekkel a közelben lévő, ám a vadonban ritkán hallható állatok hangjait lehet lejátszani, illetve a nyomsatírozóval ellátott Nyomgyűjtő füzet is, aminek köszönhetően az élmény hazavihetővé válik. Zsírkrétás satírozással kirajzolódik, hogy néz ki többek között egy róka, egy dámszarvas, vagy épp egy vaddisznó nyoma a földön. A füzet minden nyomsatírozóhoz tartozó fajról tartalmaz egy kisebb leírást, egy színezőt és különböző fejtörőket is, nem utolsósorban pedig a kalandozás állomásai is rögzíthetőek benne.

látogatókat a Kalandpark Tanösvényen korábban megismert Pele Pali vezeti állomásról állomásra, ahol többek között: megleshetik az itatóra járó madárkákat, míg a közelben lévő információs táblák további érdekességeket árulnak el róluk, valódi szarvakat és agancsokat tapinthatnak, az ugrópályán „összemérhetik" ügyességüket az állatvilág bajnokaival, a memóriatáblán különböző növények és állatok képét kutathatják, továbbá egyebek mellett megcsodálhatják a levegő kicsi és nagy urait összesen hét madárfaj felfüggesztett, növekvő sorrendben elhelyezett, méretarányos sziluettjeinek köszönhetően.

Az Interaktív Tanösvény felejthetetlen kaland kicsiknek és nagyoknak egyaránt, így igazi családi kikapcsolódásban lehet részük azoknak, akik csodálatos erdei környezetben, tartalmasan szeretnének eltölteni egy napot.

Madárbarát mintakert és tanösvény a Városligetben

A madárbarát mintakert és tanösvény célja, hogy a gyerekek és a felnőttek számára is érdekesen mutassa be a leggyakoribb madárbarát kerti eszközöket és az ezekkel védhető madár- és egyéb állatfajokat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve – ötven odút és madáretetőket helyeztek ki a Liget különböző pontjain, és a téli madáretetésről is gondoskodnak, amelyhez öt ponton állítottak fel madáretetőket.

Újpesti Homoktövis természetvédelmi terület

Budapest egyik legjelentősebb természeti értéke, a természetes és természetközeli élőhelyekből álló terület az úgynevezett „Rákosok ” pusztáinak egyik utolsó maradványa. A döntően sík területnek 1974-ben 5,7 hektárnyi része került védelem alá, de további kutatások kimutatták, hogy a legértékesebb növénytársulások a védett területen kívül esnek. 1999-ben ezért az oltalmat 24 hektárra terjesztették ki. 2013-ban a kiterjedését tovább növelték 40,9 hektárra. Geológiai szempontból a futóhomok jelentősége emelhető ki, mely uralkodó a területen.

Itt több helyen is fennmaradtak olyan növénytársulások, amelyek eléggé érzékenyek, kevésbé tűrik a bolygatottságot. Ezek közül kiemelkedő a nyílt homoki gyep, illetve a nyílt és záródó homokpusztagyep társulás. A terület egyik legnagyobb botanikai értékét a homoktövis (Hippophaë rhamnoides) állomány adja. Ez a kb. két méteresre növő cserje telepítve sok helyen megtalálható az országban, de őshonosnak tekinthető állományt csak ezen az egy helyen találunk! A termőhelyet az 1850-es évektől ismerjük.

Megközelíthetősége: A terület összesen 3, egymástól elkülönülő egységből áll, melyeket műutak választanak el egymástól. A területet a Váci útból leágazó, Dunakeszi irányába tartó régi 2-es úton lehet legkönnyebben megközelíteni, ahonnan mindhárom rész elérhető. Az egyes élőhelyfragmentumok a Szilas-patak és az Ezred utca között húzódnak. Tömegközlekedéssel legegyszerűbb a Rákospalotáról induló 104-es autóbusszal megközelíteni, de volánbuszjáratok is érintik a területet.

Forrás

Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Parázs a hó alatt

Parázs a hó alatt – Karácsonyi ének házasoknak

„Már a kezdeteknél elromlott valami. Vagy egyszerűen csak megfagyott az évek alatt.” Történet a reményről és újrakezdésről, egy különös lelki utazásról. „Minden hópehely olyan, mint egy meghozott döntés. Ezek a hópelyhek idővel egymásra rakódnak.” A házasságban is ez történik. Nyerd meg a Harmat Kiadó újdonságát nálunk!
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére