Jelenlegi hely

Robotpincérek egy pesti kávézóban

A jövőben majd robotpincérek hozzák ki a kávét és szórakoztatják a vendégeket az éttermekben. Egy józsefvárosi kávézóban, a Práter utcában mindez már megvalósult.

A kívülről hétköznapinak látszó kis kávézó, az Enjoy Budapest Café belül meglepetéseket rejt. A vendégeket egy mosolygós robot, Pepper üdvözli, megkérdezi a nevüket és életkorukat angolul.

Magyarországon szinte egyedülállóan humanoid robotok egészítik ki a személyzet munkáját, összesen tizenhat: 9 kicsi és 7 nagy. Vannak felszolgáló robotok, szórakoztató és játékrobotok, és egy információs robot, aki harminc nyelven ad tájékoztatást a látogatóknak. 

A kicsi, programozható játékrobotokat is sok attrakcióra képesek: utánozzák a hangot, zenét szolgáltatnak, verset szavalnak. A pincérobot lézer és ultrahang technológia segítségével tájékozódik, felismeri az emberi arcokat.

A kávézót üzemeltető informatikai cég bemutatótérként tekint a helyre, szeretnék közelebb hozni a robotikát és a programozást a vendégekhez, különösen a jövő generációjának, a gyerekeknek. A robokat ki lehet próbálni, játszani is tudunk velük.

Az Enjoy Budapest Café célja egy műhelyközösség létrehozása, ahol bárki bekapcsolódhat a robotok fejlesztésébe, programozásába. A gyerekek pedig a játékrobotok által elkezdhetik megismeri és megtanulni a programozás alapjait, ami egy igazi jövőálló szakma.

Enjoy Robotics, Enjoy Budapest Cafe, Corvin-negyed, Budapest, IX., Práter u. 6-8.

Forrás: jozsefvaros.hu, enjoyrobotics.com
Fotók: enjoyrobotics.com

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére