Jelenlegi hely

Építs hidat, tervezz kincsesbőröndöt! - Évindító programok a Deák17 Galériában

Új kiállítások, művészeti foglalkozások és izgalmas programok! Az év elején a művészeti oktatásban résztvevő diákok és tanárok alkotómunkája kerül a kiállítások fókuszába.

Közösségi tér és művészetpedagógia

A Deák 17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria - amely egyben közösségi tér és művészetpedagógiai centrum is - célja, hogy olyan hiánypótló művészeti nevelést támogató feladatot lásson el, amely hazai és nemzetközi viszonylatban is reprezentálni tudja Budapest főváros művészetpártoló, tehetségsegítő tevékenységét.

Ennek keretében ad helyet a Galéria állandó és időszaki kiállításokra, továbbá különböző alkotóműhelyek közötti szakmai párbeszédre, és egyéb művészetpedagógiai tevékenységek folytatására.

A Galéria nemcsak kiállítótér, hanem foglalkoztató tér is egyben, teret adva a fiatalok művészeti tanulásának és innovációnak. A fiatalok által született művészi alkotások bemutatása, valamint egy központi alkotóműhely működtetése számtalan lehetőséget hordoz magában.

A művészet szervezőerő, egy közeg, mely összehoz különböző embereket, korosztályokat, és felszabadít alkotóerőket, közelebb hozza a kortárs társművészeteket és generációk közötti kapcsolatot is elősegíti.

Kiállítások

Január 9-én nyílt A HÍD - lebegő konstrukció tárlat, amely a BME Rajzi tanszék tanárainak és másodéves diákjainak alkotásait mutatja be. Január 15-től a Múzeum egy bőröndben - Gyermekalkotások történetei keretében pedig a németországi Paderborni Egyetem művészetpedagógia szakos hallgatóinak „mikro múzeumait” lehet megnézni, amelyeket gyerekrajzokból állítottak össze. Mindkét kiállításhoz új múzeumpedagógiai foglalkozás is indul, két korosztály számára. 

A HÍD - LEBEGŐ KONSTRUKCIÓ
2019. január 9 - 2019. február 23.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Rajzi és Formaismereti Tanszék hallgatóinak és oktatóinak közös kiállítása.

A „HÍD”, itt és most a kapcsolatot jelenti, melynek értelmében minden hallgató két térbeli pontot összekötő, a geometria egy tetszőlegesen kiválasztott szerkesztési szabályát felhasználva, egy izgalmasan ritmizált konstrukciót épített, amely nem emlékeztet semmilyen hagyományos, folyókat áthidaló funkcionális szerkezetre.

Számunkra tehát a híd fogalma szélesebb értelemben az a közös vizuális gondolkodás a forma és téralkotás területén, ami az építészet és a képzőművészet egymástól elkülönült diszciplínáinak összekapcsolását is jelenti.

MÚZEUM EGY BŐRÖNDBEN - GYERMEKALKOTÁSOK TÖRTÉNETEI
2019. január 15 - 2019. február 16.

Történelmi eseményeket ábrázoló gyermek és ifjúsági rajzok fontos dokumentumai lehetnek egy adott korszak mindennapjainak, sorsfordító eseményeinek, társadalmi változásainak és nemzeti hagyományainak. A rajzokon keresztül új megvilágításba kerülnek a történelmi események és maga a gyermekkor története is.

A kiállítás a ‘Bőröndmúzeum’ médiuma által helyezi új perspektívába ezeket az alkotásokat. A hordozható ‘mikro múzeumokat’ a németországi Paderborni Egyetem művészetpedagógia szakos hallgatói készítették.

Múzeumpedagógiai foglalkozások

ÉPÍTS HIDAT!
2019. január 9 - február 23.

Múzeumpedagógiai foglalkozás A híd - lebegő konstrukció kiállításhoz. A hídról sokféleképpen gondolkozhatunk. Konkrét hidakat mindannyian ismerünk, s talán legtöbbünk gondolatában elsőként a budapesti hidak valamelyike jelenik meg. Azonban átvitt értelemben is számtalan képzetünk lehet róla.

A híd, ami összeköt vagy épp távol tart két pontot, áthidal valamit, gondolhatunk rá közösségi térként, de mint út is megjelenhet előttünk, mely akár egy másik világba is vezethet minket… A foglalkozásra 12-18 éves iskolás csoportok, osztályok jelentkezését várják. Időigény: 60 perc.

KINCSESBŐRÖND
2019. január 15 - február 16.

Múzeumpedagógiai foglalkozás a Múzeum egy bőröndben - Gyermekalkotások történetei című kiállításhoz, amelynek során olyan kérdésekre keressük a választ, mint például, mi a múzeum, milyen feladatai vannak és ezek miért fontosak számunkra. Ezután egy kreatív foglalkozás keretében mindenki elkészítheti saját múzeumát, egy bőröndöt, amibe a számára fontos kincseket, értékeket teheti be és őrizheti meg. Az alkotás végén pedig egy minikiállítás keretében ismerkedhetünk meg egymás egyedi kincsesbőröndjével.

A foglalkozásra 8-12 éves iskolás csoportok, osztályok jelentkezését várják. Időigény: 70 perc.

Egy múzeumpedagógiai foglalkozásra egy osztály, vagy egy csoport jelentkezhet, ami 8-30 fős létszámú. Jelentkezni a muzeumpedagogia@deak17galeria.hu címre küldött email útján lehetséges.

KELTSD ÉLETRE ARTI BARÁTAIT! - BÁBKÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁS

A foglalkozáson csoportok tervezhetik meg a Deák 17 Galéria kabalafigurájának, ARTI-nak a barátait. De vajon kik lehetnek ARTI barátai?

ARTI rendkívül bátor, kíváncsi, minden érdekli a világból! Szeret alkotni, kreatív, kedveli a képzőművészetet, az iparművészetet és a különböző társművészeteket is. Vigyáz a környezetére, érdeklik az új technológiák és természetesen nagyon szeret játszani! Barátokra pedig mindenkinek szüksége van, akikkel együtt tud nevetni, játszani, rácsodálkozni a világra, és új dolgokat felfedezni. Készíts egy olyan barátot Artinak, akivel szerinted jól érezné magát!

A foglalkozás során először Artival ismerkedhetnek meg a gyerekek, majd elképzelésüknek megfelelően elkészíthetik Arti barátját. Ezt követően egy közös játékra hívjuk egymást, amelynek során megmozgatjuk, életre keltjük a bábokat!

Korosztály: 6-11 év
Időigény: 90 perc

Fejleszthető kompetenciák: kézügyesség, térlátás, tervezés, környezettudatosság, kreatív gondolkodás, asszociációs készség, önismeret, önkifejezés, személyiségfejlesztés

A foglalkozásokra a leírásban megadott életkorú iskolás csoportok, osztályok jelentkezését várják. Egy foglalkozásra egy osztály, vagy egy csoport érkezhet, ami 8-30 fős létszámú. Jelentkezés és előzetes egyeztetés minden esetben szükséges. Foglalkozásokat hétköznapokon tartunk; keddtől péntekig 10 és 18 óra között. Jelentkezés:  muzeumpedagogia@deak17galeria.hu

A foglalkozásokon való részvétel ingyenes.

Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria - 1052 Deák Ferenc utca 17. I. emelet
Nyitvatartás: Kedd - péntek: 10:00 - 18:00 / Szombat: 09:00 - 13:00 / Vasárnap és hétfőn: zárva

A kiállítások és foglalkozások díjmentesen látogathatók.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére