Jelenlegi hely

Az olvasás titka nem cserélhető fel a TikTok-kal – Nyerj KÖNYVnyERŐ-t!

Egy hiánypótló kiadványt találtunk, ami ígérete szerint megszeretteti a könyvek világát a gyerekekkel. Ez a színes, alternatív olvasónapló a saját nyelvükön szól az iskolásokhoz, a játékos feladványok, rejtvények és kreatív kézműves tippek pedig az egész családot foglalkoztatják. Az ajánlott 22 regény között van klasszikus, modern és kevésbé ismert mű is. Nyerd meg nálunk Te is!

„A mai gyerekek nem olvasnak”, „nincs kedve kézbe venni a könyveket,” „szerinte a regény túl hosszú és uncsi”, "csak a mobilját nyomkodja" – neked is ismerős ez a probléma? Szülőként korábban is kerestük az ötleteket ehhez – Mit tegyünk, hogy gyerekünk megszeresse az olvasást?, Milyen könyvet válasszunk neki, ami meghozza a kedvét? – de a kérdés továbbra is aktuális.

Amikor a kisiskolások megtanulnak olvasni, nagy örömet jelent számukra, hogy életre kelnek a betűk, nagy varázslat ez! Később, valahol a felső tagozatban, a kiskamasz kor idején sokan hanyagolni kezdik vagy feladják az olvasást. Ennek többek között oka lehet a sok nehéz kötelező olvasmány és a rengeteg inger, ami éri őket.

Az internet és az okostelefonok világában egyre nehezebb rávenni a gyerekeket az olvasásra.

Olvass a KÖNYVnyERŐvel!

Most jelent meg egy igazán minőségi kiadvány, a KÖNYVnyERŐ, ami éppen ahhoz a korosztályhoz szól, amelyet először „veszítünk el” az olvasás szempontjából, és akiket a legnehezebb megtartani vagy akár egy életre összekötni az olvasás szeretetével. Célja, hogy játékosan megszerettesse a könyvek világát a 9-12 éves korosztállyal.

“Nem engedhetjük, hogy a gyerekek elhiggyék, hogy az olvasás titka a TikTok-ra cserélhető” – vallja a kötet ötletgazdája és szerkesztője, Szabados Ágnes, aki a népszerű „Nincs időm olvasni” kihívást alapította.

A könyv összeállításában kilenc pedagógus vett részt, a szerkesztőcsapat legtöbb tagja szülőként és tanárként is felelősséget érez abban, hogy a gyerekeket olvasóvá tegyék.

Ez a kiadvány több, mint a megszokott olvasónapló, egy kreatív ötlettár ahhoz, hogy mit érdemes az alsó tagozatos iskolásoknak kézbe venniük. Azt szeretné elérni, hogy a 9-12 évesek örömmel forgassák a könyveket. Összesen 22 művet ajánlanak benne, melyekhez különböző játékos feladatok is kapcsolódnak.

A Ragacs-tengertől a grundon át az egri várig és tovább…

A KÖNYVnyERŐ-ben 22 irodalmi mű szerepel, klasszikus és kortárs alkotások – köztük Berg Judit Ruminije, Szabó Magda Tündér Lalája, Bálint Ágnes Szeleburdi családja, a Pál utcai fiúk, Egri csillagok, a Helka, Bradley, az osztály réme, A két Lotti, Az élet játéka vagy éppen az Idődetektívek – kaptak helyet. Egy részük a kötelező olvasmányok sorában is megtalálható, emellett klasszikus, modern és kevéssé közismert ifjúsági regények is szerepelnek a kötetben.

Gondoltál már arra, hogy az olvasás szuperképesség lehet? Hogy a kérdéseidre a válasz csak egy karnyújtásnyira van?

Ha lenne kedved olvasni, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Ehhez is ad tanácsokat a témák szerinti ajánlóban (történetek barátságról, szerelemről, természetről, kalandokról, nyomozós, humoros, fiús…) Kalandozhatsz, találsz köztük mesét, krimit, történelmi témájú könyvet, és még számtalan érdekességet!

Ahhoz is nyújt használható tippeket, hogy hol (pl. vonaton, fűben ülve, teraszon vagy nyugágyon) és mikor lehet olvasni – a nincs időm… már nem kifogás többé!

„Az olvasás egy titkos kapu a könyvek világához, és ha megtalálod a kulcsát, olyan kalandokban vehetsz részt, amelyeket a legvadabb álmaidban sem sejtettél.” (Szabados Ágnes)

A könyvek feldolgozásához játékos feladatok, fejtörők, akár az egész családot "megdolgoztató" kérdések jelentenek támpontokat. A kreatív, gondolkodtató és ismeretterjesztő feladványok mellett a kézműves tevékenységek is hozzásegítik a gyerekeket az olvasás élményéhez.

„Minden könyv egy rakéta, mely elrepít egy másik országba, egy másik életbe, egy másik korba, egy másik sztoriba.” (Lackfi János)

Olyan ismert és kedvelt fiatalok motiválnak az olvasásra, mint Puskás Peti és Dallos Bogi énekes, valamint Bánki Beni slammer, Viszkok Fruzsi vlogger, akik elmesélik, hogy milyen könyvekért rajongtak gyerekkorukban. Lackfi János író is bemutat három izgalmas olvasmányt.

„Gyerekként nemcsak felfedező, hanem rendező is voltam, mert az olvasó fejében forog a legjobb film, aminek tényleg csak a képzelet szab határt.” (Bánki Beni)

A kötet végén találjuk az ajánlott könyvek listáját, összesen 125 művet. A könyvet a pedagógusok is haszonnal forgathatják.

Útitársul szegődik Libériusz, a szuperhős

A könyves kalandokon Libériusz vezeti át az olvasót, aki a saját nyelvükön szól a kisebbekhez, barátként viszi végig a kamaszokat az olvasmányokon.

Ő a könyvekből vett szupererővel rendelkező, tornacipős srác, akinek az a küldetése, hogy megszerettesse az olvasást a gyerekekkel.

Libériusz látszólag ugyanolyan, mint minden más gyerek. 12 éves, a szüleivel és a húgával Budapesten él, ott is jár iskolába, szeret kosárlabdázni, fél a lovaktól, és nem szereti a mazsolát. Különös ismertetője a mindig nála lévő könyv alakú hátizsák.

Szuperképessége, hogy belebújik a könyvekbe, és elkíséri a szereplőket kalandjaik során. Képes bármilyen történetbe belehelyezkedni, utazni az időben. A képességét ugyan nem ruházhatja rád, de segíthet, hogy könnyebben meg tudd oldani a problémáid, hogy minden helyzetben feltaláld magad.

Ha a kiadványt kézbe véve csak egy-két ajánlott könyvet elolvasnak az iskolások a nyári szünetben, már megérte! Libériusz teljesítette küldetését.

KÖNYVnyERŐ, Libertine Kiadó, 2021.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
3 laktató leves akár 30 perc alatt?

3 laktató leves akár 30 perc alatt?

Több kardinális problémával szembesülhet napi szinten egy anyuka, ha a "mit együnk ma?" téma kerül szóba. Az első a „gyorsan valami meleget, laktatót” kérdése. A másik inkább a tálaláskor merül fel: a „már megint ez van? Tegnap is ezt ettük!” – felháborodott gyermekhangon szinkronizálva. Erre a két kérdéskörre alakult ki nálunk ez a „3az1ben” megoldás.
A legrövidebb éjszaka - Szent Iván-éj

A legrövidebb éjszaka – Szent Iván-éj

Idén június 21-én lesz az év leghosszabb napja, vagyis a legrövidebb éjszakája, melyet a hagyomány szerint Szent Iván-éjnek neveznek. A nyári napforduló ünnepe a kereszténységet megelőző korokból ered. A világ minden táján örömtüzeket gyújtanak, ami mutatja a fény és a világosság győzelmét a sötétség és a halál felett, ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. A szerelem, szenvedély, a termékenység, örök megújulás és a megtisztulás varázslatos éjszakája is ez.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére