Jelenlegi hely

Látogatható a Tűzoltó Skanzen Újpesten

A Tűzoltó Skanzenban igazi történelmi különlegességeket is láthatunk, pl. pirosra festett tűzszekereket, gőzfecskendőt. A kis "lánglovagok" kipróbálhatják a régi tűzoltóautókat.

Idén 151 éve, 1870-ben alakult meg az újpesti tűzoltóság, akkor még önkéntes formában. A lánglovagok másfél évszázados múltja előtt tisztelegve a IV. kerületi tűzoltó-parancsnokság a Szent László téri laktanya udvarán Európában is egyedülálló tűzoltó skanzent nyitott 2020-ban.

A Tűzoltó Skanzen, azaz a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának látványraktára szabadtéri kiállítóterében azokból a nem emberi erővel működtetett tűzoltó szerekből mutatnak be néhányat, amelyek meghatározó jelentőségűek voltak a Magyar Tűzoltóság fejlődése szempontjából.

Az igazi történelmi különlegességeket is felsorakoztató skanzen ingyenesen látogatható.

Láthatjuk például az utolsó megmaradt, magyar gyártású jobbkormányos tűzoltóautót, amely a vállalati tűzoltóságoknál teljesített szolgálatot. De a kiállítás felvonultatja a magyar gépgyártás hőskorának termékeit is: a pirosra festett tűzszekerek mind a MÁVAG, a Csepel, a Rába és az Ikarusz futószalagjairól gördültek le egykor.

Igazi kuriózum az a gőzfecskendő, amit a XIX. század végén még lovakkal vontattak a tűzesetekhez, és a mai napig működőképes. Olyannyira, hogy egy tízemeletes panelház legfelső emeletéig is felér a vízsugara.

VIRTUÁLIS TÚRA

A skanzen látogatása ingyenes, de nincs nyitvatartása, előzetes bejelentkezés alapján viszont bárki megtekintheti a különleges ipar- és szakmatörténeti emlékeket.

Egyének részére: +36 70 334 8135
Csoportosan: tuzoltoskanzen@gmail.com
Cím: 1046 Budapest, Szent László tér 1.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!
Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére