Jelenlegi hely

Látogatható a Tűzoltó Skanzen Újpesten

A Tűzoltó Skanzenban igazi történelmi különlegességeket is láthatunk, pl. pirosra festett tűzszekereket, gőzfecskendőt. A kis "lánglovagok" kipróbálhatják a régi tűzoltóautókat.

Idén 151 éve, 1870-ben alakult meg az újpesti tűzoltóság, akkor még önkéntes formában. A lánglovagok másfél évszázados múltja előtt tisztelegve a IV. kerületi tűzoltó-parancsnokság a Szent László téri laktanya udvarán Európában is egyedülálló tűzoltó skanzent nyitott 2020-ban.

A Tűzoltó Skanzen, azaz a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának látványraktára szabadtéri kiállítóterében azokból a nem emberi erővel működtetett tűzoltó szerekből mutatnak be néhányat, amelyek meghatározó jelentőségűek voltak a Magyar Tűzoltóság fejlődése szempontjából.

Az igazi történelmi különlegességeket is felsorakoztató skanzen ingyenesen látogatható.

Láthatjuk például az utolsó megmaradt, magyar gyártású jobbkormányos tűzoltóautót, amely a vállalati tűzoltóságoknál teljesített szolgálatot. De a kiállítás felvonultatja a magyar gépgyártás hőskorának termékeit is: a pirosra festett tűzszekerek mind a MÁVAG, a Csepel, a Rába és az Ikarusz futószalagjairól gördültek le egykor.

Igazi kuriózum az a gőzfecskendő, amit a XIX. század végén még lovakkal vontattak a tűzesetekhez, és a mai napig működőképes. Olyannyira, hogy egy tízemeletes panelház legfelső emeletéig is felér a vízsugara.

VIRTUÁLIS TÚRA

A skanzen látogatása ingyenes, de nincs nyitvatartása, előzetes bejelentkezés alapján viszont bárki megtekintheti a különleges ipar- és szakmatörténeti emlékeket.

Egyének részére: +36 70 334 8135
Csoportosan: tuzoltoskanzen@gmail.com
Cím: 1046 Budapest, Szent László tér 1.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
3 laktató leves akár 30 perc alatt?

3 laktató leves akár 30 perc alatt?

Több kardinális problémával szembesülhet napi szinten egy anyuka, ha a "mit együnk ma?" téma kerül szóba. Az első a „gyorsan valami meleget, laktatót” kérdése. A másik inkább a tálaláskor merül fel: a „már megint ez van? Tegnap is ezt ettük!” – felháborodott gyermekhangon szinkronizálva. Erre a két kérdéskörre alakult ki nálunk ez a „3az1ben” megoldás.
A legrövidebb éjszaka - Szent Iván-éj

A legrövidebb éjszaka – Szent Iván-éj

Idén június 21-én lesz az év leghosszabb napja, vagyis a legrövidebb éjszakája, melyet a hagyomány szerint Szent Iván-éjnek neveznek. A nyári napforduló ünnepe a kereszténységet megelőző korokból ered. A világ minden táján örömtüzeket gyújtanak, ami mutatja a fény és a világosság győzelmét a sötétség és a halál felett, ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. A szerelem, szenvedély, a termékenység, örök megújulás és a megtisztulás varázslatos éjszakája is ez.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére