Jelenlegi hely

100 szóban Budapest - A legjobb történetek Óriásplakáton

Saját történetek Budapestről, mindössze száz szóban elmesélve. A Városháza parkban óriásplakát kiállítás vár titeket az idei legjobb történetekkel, és a hozzájuk készült illusztrációkkal. Olvasd el a mi kedvenc három sztorinkat!

Mi a te történeted? Mondd el 100 szóban!

Budapest mára igazi világvárossá vált,  ahol minden percben, mindenhol történik valami. A képeslapok és a prospektusok leírásai mögött mi, budapestiek hétköznapi történetek millióit éljük át: a „100 szóban Budapest” pályázat célja, hogy ezeket a személyes élménybeszámolókat tegye hozzáférhetővé, és ezeken keresztül közelebb hozza az embereket egymáshoz.

A pályázóknak mindössze két szabályt kell betartaniuk: történeteik nem lehetnek hosszabbak 100 szónál, és valamilyen módon Budapesthez kell kapcsolódniuk. Maximum 100 szóban kell megfogalmazni, hogy mit jelent a város, milyen történetünk, emlékünk, érzésünk, benyomásunk van Budapestről, annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban. 

A téma lehet egy kósza ötlet, egy álomkép, egy beszélgetésfoszlány vagy akár egy behajtani tilos tábla is, amiről beugrik egy gyerekkori emlék. A lényeg, hogy a történet rövid, frappáns és eredeti legyen.

Idén több, mint 2000 történet érkezett, ami rekordnak számít a pályázat életében. A legjobb 100 történet megjelenik egy kötetben, a könyv november 17-től elérhető lesz a POKET automatákban és az interneten is. 

Terasz

Az intézeti fiút, akárhányszor libegőztek a Zugligetben, csak az érdekelte, milyen lehet abban a házban élni, aminek hatalmas teraszától – sose látott kint senkit – alig húsz méterre surrognak el az ülések. Ő naphosszat onnan nézné a székeket, integetne az utasoknak.

A csengetésre középkorú asszony nyit ajtót, ő hebegve bemutatkozik, és elmondja, mi járatban. A nőt a zavartan toporgó kiskamasz a fiára emlékezteti, aki a német apját választotta a váláskor. – Gyere! Elnézi a fiút, ahogy a teraszon integet. Mikor az megunja, s elköszön, cetlit nyom a kezébe. „Hívj fel, ha megint libegőztök! Amikor ideérsz, majd én intek neked.” (szerző: Keszthelyi Nándor)

Titokban elkattintott képek

Sétálok le a trafikhoz, tavasz, hómofisz. A Krisztinaváros ilyenkor elképesztően sárga. Egy esernyős néni eltévedt a Vérmezőn, lefényképezem. A kép is sárga, úgy tűnik, itt ilyenkor minden sárga. Biciklisek vágnak át előttem. A trafiknál elegáns, ötvenes hölgy áll, pillanat, még elszívja. Sosem láttam.

Megkérdezem, mióta dolgozik itt. Tizenkét éve ő a tulajdonos, este meghalt a pénztáros, ezért ma ő nyitott ki. Gyűlöli, ha megáll az élet, azt mondja, és megállt. Mintha a lámpák örökre sárgák maradnának. Látom rajta, hogy komolyan gondolja. Dudálnak, lehet, hogy tényleg minden lámpa sárga. Őt is lefényképeztem, remélem, nem vette észre. Otthon belenagyítok. Sárgák az ujjai. (szerző: Molnár István)

A tudás néha átok

Budapesttel én amolyan se vele, se nélküle kapcsolatban vagyok. A saját félelmeim gátolnak meg abban, hogy csak úgy beruccanjak a városba, pedig egy köpésre lakom tőle. Viszont ha egyszer bementem, elég csak a belvárosban egy utcácskán végigsétálnom, hogy többet ne akarjak hazamenni.

Egy nap ugyanígy mászkáltam a Nyugati előtt, mikor egy nem tudom eldönteni, hogy részeg vagy elmebajos, vagy egyéb tudatmódosítás alatt álló egyén elkiáltotta magát: „Aki tudja Kolumbusz három hajójának a nevét, azt leszopom!” Én akkoriban szende gimisként megszeppenten mormoltam magam elé: Santa Maria, Nina, Pinta. De megállni nem mertem, inkább elsiettem. (szerző: Kaprinyák Dóra)

Budapesten a Városháza Parkban óriásplakát kiállítás vár titeket az idei legjobb történetekkel, és a hozzájuk készült illusztrációkkal. 

A kiállítás megtekinthető:

2020. november 17-30., 8:00–20:00
1052 Budapest, Városháza park

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére