Jelenlegi hely

100 szóban Budapest - A legjobb történetek Óriásplakáton

Saját történetek Budapestről, mindössze száz szóban elmesélve. A Városháza parkban óriásplakát kiállítás vár titeket az idei legjobb történetekkel, és a hozzájuk készült illusztrációkkal. Olvasd el a mi kedvenc három sztorinkat!

Mi a te történeted? Mondd el 100 szóban!

Budapest mára igazi világvárossá vált,  ahol minden percben, mindenhol történik valami. A képeslapok és a prospektusok leírásai mögött mi, budapestiek hétköznapi történetek millióit éljük át: a „100 szóban Budapest” pályázat célja, hogy ezeket a személyes élménybeszámolókat tegye hozzáférhetővé, és ezeken keresztül közelebb hozza az embereket egymáshoz.

A pályázóknak mindössze két szabályt kell betartaniuk: történeteik nem lehetnek hosszabbak 100 szónál, és valamilyen módon Budapesthez kell kapcsolódniuk. Maximum 100 szóban kell megfogalmazni, hogy mit jelent a város, milyen történetünk, emlékünk, érzésünk, benyomásunk van Budapestről, annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban. 

A téma lehet egy kósza ötlet, egy álomkép, egy beszélgetésfoszlány vagy akár egy behajtani tilos tábla is, amiről beugrik egy gyerekkori emlék. A lényeg, hogy a történet rövid, frappáns és eredeti legyen.

Idén több, mint 2000 történet érkezett, ami rekordnak számít a pályázat életében. A legjobb 100 történet megjelenik egy kötetben, a könyv november 17-től elérhető lesz a POKET automatákban és az interneten is. 

Terasz

Az intézeti fiút, akárhányszor libegőztek a Zugligetben, csak az érdekelte, milyen lehet abban a házban élni, aminek hatalmas teraszától – sose látott kint senkit – alig húsz méterre surrognak el az ülések. Ő naphosszat onnan nézné a székeket, integetne az utasoknak.

A csengetésre középkorú asszony nyit ajtót, ő hebegve bemutatkozik, és elmondja, mi járatban. A nőt a zavartan toporgó kiskamasz a fiára emlékezteti, aki a német apját választotta a váláskor. – Gyere! Elnézi a fiút, ahogy a teraszon integet. Mikor az megunja, s elköszön, cetlit nyom a kezébe. „Hívj fel, ha megint libegőztök! Amikor ideérsz, majd én intek neked.” (szerző: Keszthelyi Nándor)

Titokban elkattintott képek

Sétálok le a trafikhoz, tavasz, hómofisz. A Krisztinaváros ilyenkor elképesztően sárga. Egy esernyős néni eltévedt a Vérmezőn, lefényképezem. A kép is sárga, úgy tűnik, itt ilyenkor minden sárga. Biciklisek vágnak át előttem. A trafiknál elegáns, ötvenes hölgy áll, pillanat, még elszívja. Sosem láttam.

Megkérdezem, mióta dolgozik itt. Tizenkét éve ő a tulajdonos, este meghalt a pénztáros, ezért ma ő nyitott ki. Gyűlöli, ha megáll az élet, azt mondja, és megállt. Mintha a lámpák örökre sárgák maradnának. Látom rajta, hogy komolyan gondolja. Dudálnak, lehet, hogy tényleg minden lámpa sárga. Őt is lefényképeztem, remélem, nem vette észre. Otthon belenagyítok. Sárgák az ujjai. (szerző: Molnár István)

A tudás néha átok

Budapesttel én amolyan se vele, se nélküle kapcsolatban vagyok. A saját félelmeim gátolnak meg abban, hogy csak úgy beruccanjak a városba, pedig egy köpésre lakom tőle. Viszont ha egyszer bementem, elég csak a belvárosban egy utcácskán végigsétálnom, hogy többet ne akarjak hazamenni.

Egy nap ugyanígy mászkáltam a Nyugati előtt, mikor egy nem tudom eldönteni, hogy részeg vagy elmebajos, vagy egyéb tudatmódosítás alatt álló egyén elkiáltotta magát: „Aki tudja Kolumbusz három hajójának a nevét, azt leszopom!” Én akkoriban szende gimisként megszeppenten mormoltam magam elé: Santa Maria, Nina, Pinta. De megállni nem mertem, inkább elsiettem. (szerző: Kaprinyák Dóra)

Budapesten a Városháza Parkban óriásplakát kiállítás vár titeket az idei legjobb történetekkel, és a hozzájuk készült illusztrációkkal. 

A kiállítás megtekinthető:

2020. november 17-30., 8:00–20:00
1052 Budapest, Városháza park

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Friss: Sokan érdeklődtetek, és igen, Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére