Jelenlegi hely

Miért fontos a pénzügyi tudatosságra nevelés már gyermekkorban?

Mindent megteszünk gyermekeinkért, hogy megvédjük őket, és igyekszünk a tőlünk telhető legtöbb információt átadni nekik, amik az életben való boldoguláshoz szükségesek. Van viszont egy témakör, ami a sikeres és boldog élet egyik alappillére, és amiről ennek ellenére a legtöbb szülő sajnos egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset beszél a gyermekével - és nem feltétlenül szándékosan, hanem azért, mert előtte sem volt megfelelő példa. 

Miről van szó? Természetesen a pénzügyi tudatosságra való nevelésről.

Miért fontos a pénzügyi tudatosságra nevelés?

Mert megfelelő pénzügyi alapismeretek nélkül nem lehet boldogulni az életben.

Hol tanulhatják meg gyermekeink, hogyan hozzanak helyes pénzügyi döntéseket? Sajnos az iskolában biztosan nem. 

Otthon kaphatnak erre a legtöbb lehetőséget, ezért is kiemelten fontos beszélnünk erről a témáról. 

Mikor érdemes elkezdeni gyermekünk pénzügyi tudatosságra nevelését?

Szerencsére nem lehet túl korán! Természetesen nem arról van szó, hogy 3-4 évesen már a THM-ről és a kötvényekről kell a meséknek szólnia, de játékokon, verseken keresztül már szoktathatjuk őket a számokhoz, játszhatunk „bevásárlósat”, megmutathatjuk, hogy néz ki a pénz. 

Ahogy egyre idősebb, úgy pedig már lehet saját zsebpénze, aminek elköltéséről ő dönthet, önállóan! Fontos, hogy akkor is hagyjuk dönteni, ha tudjuk, hogy egy-egy vásárlást később meg fog bánni!

Inkább nyolcévesen hozzon valaki felelőtlen pénzügyi döntést a csokisoron, mint negyvenévesen, amikor már nem csak saját magáról, hanem a családjáról is gondoskodnia kell…

Tinédzserkorban pedig nyaranta már vállalhat diákmunkát is. Nem arról van szó, hogy tegyük kötelezővé, de ismertessük meg vele a lehetőségeket, hogy ezek alapján dönthessen!

A pénzügyi tudatosságra nevelés alapja

Természetesen mindezek mellett nagyon fontos, hogy folyamatosan beszélgessünk a pénzről, minden életkorban. 

Mutassuk meg, mi hogyan kezeljük a pénzt például a háztartásunk kiadásain keresztül: mennyi bevételünk van, ennek mekkora részét szükséges az alapszükségleteink kielégítésére költeni (lakhatás, rezsi, étkezés stb.), mennyi mehet el szórakozásra (mozira, sportra, ruhára stb.), mennyit teszünk félre például a nyaralásra és mennyit teszünk félre tartaléknak?

A legfontosabb tehát a szülök pénzügyi példamutatása. 

Beszélgethetünk akármennyit a helyes költési arányokról, ha a gyermekünk azt látja, hogy havonta új cipőt veszünk és a rossz döntéseink és a túlköltekezés miatt hó végére alig marad valami a pénztárcánkban vagy stresszelünk a pénz miatt („csak a fizetésem jöjjön meg…”).

Hogyan tudjuk gyermekünk anyagi boldogulását támogatni?

A megfelelő nevelésen és példamutatáson kívül már gyermekünk születésekor gondolnunk kell a későbbi pénzügyi boldogulására és nem a véletlenre vagy a szerencsére bíznunk…

Milyen módon tudunk erről gondoskodni?

Az egyik legjobb eszköz erre a gyermekünk számára indított megtakarítás.

Sajnos hazánkban még nagy a bizalmatlanság a hasonló programokkal szemben, aminek oka általában az információ és a megfelelő tájékoztatás hiánya. Sokan nem is tudják, hogy van ilyen lehetőség, sokan pedig megriadnak a rengeteg információtól, apróbetűs résztől, idegen kifejezések tengerétől, és emiatt inkább nem élnek vele.

Ha Te is hasonló helyzetben vagy esetleg nem hallottál még ilyen megtakarítási programról, akkor a legjobb helyen jársz! Mindent elmondunk, amit a gyermeked számára indítható megtakarításról tudnod érdemes.

Mit jelent a gyermekek számára indított megtakarítás és milyen költségekkel jár?

Minden olyan megtakarítási program, amit gyermeked számára indíthatsz el, akár már rögtön a születését követően. 

Elindíthatod havi vagy akár éves befizetéssel is, illetve folyamatosan növelheted a befizetett összeget, ha szeretnéd. Vagyis ez nem kötelező, így jól tervezhető, fix havi költséggel tudsz számolni.

Természetesen lehetőség van eseti befizetésekre is, sőt akár további likvid számlát is nyithatsz, ahonnan a folyamatos befizetés mellett rendszeresen lehet pénzt is kivonni.

Miért jobb a mi megtakarítási programunk, mint az, ha havonta félreteszel 10.000 Ft-ot a bankba?

Talán ez a kérdés merül fel leggyakrabban ezzel kapcsolatban. Egyrészt azért jobb megtakarítási programot indítani, mert arra nincs garancia, hogy a bankba félretett pénzhez nem fogsz hozzányúlni. Ahogy arra sincs, hogy tényleg arra fogod felhasználni, amire eredetileg gyűjtöttél. 

Másrészt, a bankban félrerakott pénz csak minimálisan növekszik.

A megtakarítási programnak egyébként klasszikus értelemben nincs lejárata. Gyermeked át is veheti a finanszírozását, amint nagykorúvá válik és lehetősége van rá.

Az ilyen típusú megtakarítási programokban hosszútávban kell gondolkozni.

Lehet az egyetemi költségek, albérlet, jogosítvány, akár külföldi út finanszírozására is felhasználni. 

Ha a szülővel történik valami, mikor fér hozzá a gyermek a megtakarításhoz?

Ha a gyermek már nagykorú, akkor automatikusan ő jut hozzá az összeghez, melynek a megfelelő papírok beadását követően az átfutási ideje 5-10 nap. 

Ameddig kiskorú, a program indításakor megadott kedvezményezett fér hozzá az összeghez. Kedvezményezett tetszőlegesen választott személy/ek lehet/nek, akár egy vagy több fő. Ez a program során bármikor változtatható.

Mekkora összeggel érdemes elkezdeni a megtakarítást?

Ez attól is függ, mi a cél, és a cél eléréséhez mekkora összegre van szükség. Általánosságban elmondható, hogy egy megtakarítási programra szánt összeg ideális esetben legalább a havi bevételeink 20%-a. 

Nézzünk egy konkrét példát!

Gyermekünk születését követően havi 20.000,- Ft-os befizetéssel, 3%-os értékkövetéssel (nem kötelező), 8,96%-os várható éves hozammal, a gyermekünk 18. születésnapjára, akár 9.000.000,- Ft-ot is összegyűjthetünk

Amennyiben, ezt a programot a 8. születésnapján indítjuk el a fenti feltételekkel, már csak a harmadát tudjuk összegyűjteni. Ha a 9.000.000,- Ft-ot szeretnénk elérni a 10 év alatt, akkor havonta 55.000,- Ft-ot kell már félretennünk. 

Ebből is azt látszik, hogy az idő nekünk és a pénztárcánknak dolgozik! Érdemes mielőbb elkezdeni takarékoskodni, ezzel egy jó indulási alapot adni gyermekünknek.

EXTRA AJÁNDÉK
Ráadásul, ha most indítasz havi 20.000,- Ft-os megtakarítást gyermeked részére, akkor 50.000,- Ft értékű 1 éves gyermek biztosítást kapsz mellé! A baleseti szolgáltatások iskolai szünidőben megduplázódnak. Írj nekünk üzentet az info@gondtalanjovoert.hu e-mail címre, hivatkozz erre a cikkre, és egy ingyenes konzultáción megbeszéljük a részleteket!

Kérdésed van? Szeretnél többet tudni a gyermek megtakarítási programokról?
Keress minket bizalommal!

Kalotai Andrea és Katona Annamária
www.gondtalanjovoert.hu

- Budapestimami -


Tetszett ez a cikk? Kérlek oszd meg másokkal is!
A következő cikkünkben a szülők nyugdíjra való anyagi felkészüléséről foglalkozunk. Tarts velünk akkor is!

Ez is érdekelhet!
Te sem tudsz mindent irányítani - Őszintén a családi biztosításokról ››

 

 

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

10 film tanárokról és diákokról

10 film inspiráló tanárokról

Válogatásunkban találtok drámát és vígjátékot, elitiskolában és "nehéz környéken" játszódó történeteket is. Közös bennük, hogy a főszereplők inspiráló tanárok, akik életre szóló mintát adnak tanítványaiknak.
Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére