Jelenlegi hely

Miért fontos a pénzügyi tudatosságra nevelés már gyermekkorban?

Mindent megteszünk gyermekeinkért, hogy megvédjük őket, és igyekszünk a tőlünk telhető legtöbb információt átadni nekik, amik az életben való boldoguláshoz szükségesek. Van viszont egy témakör, ami a sikeres és boldog élet egyik alappillére, és amiről ennek ellenére a legtöbb szülő sajnos egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset beszél a gyermekével - és nem feltétlenül szándékosan, hanem azért, mert előtte sem volt megfelelő példa. 

Miről van szó? Természetesen a pénzügyi tudatosságra való nevelésről.

Miért fontos a pénzügyi tudatosságra nevelés?

Mert megfelelő pénzügyi alapismeretek nélkül nem lehet boldogulni az életben.

Hol tanulhatják meg gyermekeink, hogyan hozzanak helyes pénzügyi döntéseket? Sajnos az iskolában biztosan nem. 

Otthon kaphatnak erre a legtöbb lehetőséget, ezért is kiemelten fontos beszélnünk erről a témáról. 

Mikor érdemes elkezdeni gyermekünk pénzügyi tudatosságra nevelését?

Szerencsére nem lehet túl korán! Természetesen nem arról van szó, hogy 3-4 évesen már a THM-ről és a kötvényekről kell a meséknek szólnia, de játékokon, verseken keresztül már szoktathatjuk őket a számokhoz, játszhatunk „bevásárlósat”, megmutathatjuk, hogy néz ki a pénz. 

Ahogy egyre idősebb, úgy pedig már lehet saját zsebpénze, aminek elköltéséről ő dönthet, önállóan! Fontos, hogy akkor is hagyjuk dönteni, ha tudjuk, hogy egy-egy vásárlást később meg fog bánni!

Inkább nyolcévesen hozzon valaki felelőtlen pénzügyi döntést a csokisoron, mint negyvenévesen, amikor már nem csak saját magáról, hanem a családjáról is gondoskodnia kell…

Tinédzserkorban pedig nyaranta már vállalhat diákmunkát is. Nem arról van szó, hogy tegyük kötelezővé, de ismertessük meg vele a lehetőségeket, hogy ezek alapján dönthessen!

A pénzügyi tudatosságra nevelés alapja

Természetesen mindezek mellett nagyon fontos, hogy folyamatosan beszélgessünk a pénzről, minden életkorban. 

Mutassuk meg, mi hogyan kezeljük a pénzt például a háztartásunk kiadásain keresztül: mennyi bevételünk van, ennek mekkora részét szükséges az alapszükségleteink kielégítésére költeni (lakhatás, rezsi, étkezés stb.), mennyi mehet el szórakozásra (mozira, sportra, ruhára stb.), mennyit teszünk félre például a nyaralásra és mennyit teszünk félre tartaléknak?

A legfontosabb tehát a szülök pénzügyi példamutatása. 

Beszélgethetünk akármennyit a helyes költési arányokról, ha a gyermekünk azt látja, hogy havonta új cipőt veszünk és a rossz döntéseink és a túlköltekezés miatt hó végére alig marad valami a pénztárcánkban vagy stresszelünk a pénz miatt („csak a fizetésem jöjjön meg…”).

Hogyan tudjuk gyermekünk anyagi boldogulását támogatni?

A megfelelő nevelésen és példamutatáson kívül már gyermekünk születésekor gondolnunk kell a későbbi pénzügyi boldogulására és nem a véletlenre vagy a szerencsére bíznunk…

Milyen módon tudunk erről gondoskodni?

Az egyik legjobb eszköz erre a gyermekünk számára indított megtakarítás.

Sajnos hazánkban még nagy a bizalmatlanság a hasonló programokkal szemben, aminek oka általában az információ és a megfelelő tájékoztatás hiánya. Sokan nem is tudják, hogy van ilyen lehetőség, sokan pedig megriadnak a rengeteg információtól, apróbetűs résztől, idegen kifejezések tengerétől, és emiatt inkább nem élnek vele.

Ha Te is hasonló helyzetben vagy esetleg nem hallottál még ilyen megtakarítási programról, akkor a legjobb helyen jársz! Mindent elmondunk, amit a gyermeked számára indítható megtakarításról tudnod érdemes.

Mit jelent a gyermekek számára indított megtakarítás és milyen költségekkel jár?

Minden olyan megtakarítási program, amit gyermeked számára indíthatsz el, akár már rögtön a születését követően. 

Elindíthatod havi vagy akár éves befizetéssel is, illetve folyamatosan növelheted a befizetett összeget, ha szeretnéd. Vagyis ez nem kötelező, így jól tervezhető, fix havi költséggel tudsz számolni.

Természetesen lehetőség van eseti befizetésekre is, sőt akár további likvid számlát is nyithatsz, ahonnan a folyamatos befizetés mellett rendszeresen lehet pénzt is kivonni.

Miért jobb a mi megtakarítási programunk, mint az, ha havonta félreteszel 10.000 Ft-ot a bankba?

Talán ez a kérdés merül fel leggyakrabban ezzel kapcsolatban. Egyrészt azért jobb megtakarítási programot indítani, mert arra nincs garancia, hogy a bankba félretett pénzhez nem fogsz hozzányúlni. Ahogy arra sincs, hogy tényleg arra fogod felhasználni, amire eredetileg gyűjtöttél. 

Másrészt, a bankban félrerakott pénz csak minimálisan növekszik.

A megtakarítási programnak egyébként klasszikus értelemben nincs lejárata. Gyermeked át is veheti a finanszírozását, amint nagykorúvá válik és lehetősége van rá.

Az ilyen típusú megtakarítási programokban hosszútávban kell gondolkozni.

Lehet az egyetemi költségek, albérlet, jogosítvány, akár külföldi út finanszírozására is felhasználni. 

Ha a szülővel történik valami, mikor fér hozzá a gyermek a megtakarításhoz?

Ha a gyermek már nagykorú, akkor automatikusan ő jut hozzá az összeghez, melynek a megfelelő papírok beadását követően az átfutási ideje 5-10 nap. 

Ameddig kiskorú, a program indításakor megadott kedvezményezett fér hozzá az összeghez. Kedvezményezett tetszőlegesen választott személy/ek lehet/nek, akár egy vagy több fő. Ez a program során bármikor változtatható.

Mekkora összeggel érdemes elkezdeni a megtakarítást?

Ez attól is függ, mi a cél, és a cél eléréséhez mekkora összegre van szükség. Általánosságban elmondható, hogy egy megtakarítási programra szánt összeg ideális esetben legalább a havi bevételeink 20%-a. 

Nézzünk egy konkrét példát!

Gyermekünk születését követően havi 20.000,- Ft-os befizetéssel, 3%-os értékkövetéssel (nem kötelező), 8,96%-os várható éves hozammal, a gyermekünk 18. születésnapjára, akár 9.000.000,- Ft-ot is összegyűjthetünk

Amennyiben, ezt a programot a 8. születésnapján indítjuk el a fenti feltételekkel, már csak a harmadát tudjuk összegyűjteni. Ha a 9.000.000,- Ft-ot szeretnénk elérni a 10 év alatt, akkor havonta 55.000,- Ft-ot kell már félretennünk. 

Ebből is azt látszik, hogy az idő nekünk és a pénztárcánknak dolgozik! Érdemes mielőbb elkezdeni takarékoskodni, ezzel egy jó indulási alapot adni gyermekünknek.

EXTRA AJÁNDÉK
Ráadásul, ha most indítasz havi 20.000,- Ft-os megtakarítást gyermeked részére, akkor 50.000,- Ft értékű 1 éves gyermek biztosítást kapsz mellé! A baleseti szolgáltatások iskolai szünidőben megduplázódnak. Írj nekünk üzentet az info@gondtalanjovoert.hu e-mail címre, hivatkozz erre a cikkre, és egy ingyenes konzultáción megbeszéljük a részleteket!

Kérdésed van? Szeretnél többet tudni a gyermek megtakarítási programokról?
Keress minket bizalommal!

Kalotai Andrea és Katona Annamária
www.gondtalanjovoert.hu

- Budapestimami -


Tetszett ez a cikk? Kérlek oszd meg másokkal is!
A következő cikkünkben a szülők nyugdíjra való anyagi felkészüléséről foglalkozunk. Tarts velünk akkor is!

Ez is érdekelhet!
Te sem tudsz mindent irányítani - Őszintén a családi biztosításokról ››

 

 

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére