Jelenlegi hely

Hétvégi ingyenes mesedélelőttök a Margitszigeten egész nyáron

A Margitszigeti Színház nyári szezonja alatt a Margitszigeten szombaton és vasárnap ingyenes gyermekelőadások várják a gyerekeket az Interaktív Meseszínpadon és a Szent Margit-romoknál.

Nyáron június 5-től szombat délelőttönként 10:30-kor ingyenes gyermekelőadások, bábjátékok várják a családokat (3 éves kortól ajánlott) az Interaktív meseszínpadon a Mesefánál, amelyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratával szemben található három platánfa által körülhatárolt területen állítanak fel.

Minden előadás egy részes, időtartama kb. 40-50 perc. Utána interaktív játék, bábozás, kézműves foglalkozás, dal- és tánctanulás. Az előadások ingyenesek.

Június 6-tól vasárnap délelőttönként előadások lesznek a Szent Margit Kolostor-romoknál. A programok ingyenesek, 10.30-tól kezdődnek.

Interaktív Meseszínpad a Mesefánál

Helyszín: A Meseszínpadot a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratával szemben lévő, 3 platánfa által körülhatárolt területen találjátok. 
Időpont: 2021. június 5-től  szeptember 18-ig, szombatonként 10.30-tól

2021. június 5. (szombat) 10.30

Fabula Bábszínház: MAZSOLA – zenés bábjáték

Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri malac és a melegszívű Manócska felejthetetlen történetei elevenednek meg a bábszínpadon. Az előadás Bálint Ágnes eredeti meséjéből íródott, s nagy sikerét az emlékezetesen kedves bábfigurák garantálják.

2021. június 12. (szombat) 10.30

Aranyszamár Bábszínház: VACKOR – kesztyűs játék négy kézre

Vackor, a piszén pisze kölyökmackó kalandos története az iskolában kezdődik, ahol nem érzi jól magát. Az osztálytársai csak ritkán barátkoznak vele és szegény gyakran ügyetlenkedik az órákon... 

2021. június 19. (szombat) 10.30

Majoros Ági Bábszínháza: PIROSKA ÉS A FARKAS – vásári bábjáték 

Ezúttal egy igazi vidám bábelőadás formájában elevenedik meg a jól ismert mese. A bábjátékos ismerteti eme régi történet megfellebbezhetetlen tanulságát, miszerint a helyes útról letérni veszélyes. Úgyhogy ő is szófogadóan mesél, míg a helyes úton marad, hiába csábítják illatos virágok az út mellett, az erdő sűrűje felé nem csavarog...

2021. június 26. (szombat) 10.30

Szekér Színház: ÁGACSKA – zenés mesejáték Csukás István műve alapján

Csukás István: Ágacska, amit a Margitsziget platánfái alá képzelt maga Csukás István is, aki sajnos egy éve hagyott itt bennünket. Mese, nagyon tanulságos mese gyereknek felnőttnek egyaránt. Légy az, aki vagy, ne akarj szebb, okosabb lenni

2021. július 3. (szombat) 10.30

Fabula Bábszínház: MAZSOLA és TÁDÉ – zenés bábjáték

„Tartsuk meg Tádét, Manócska! Tartsuk meg!” – kérleli Mazsola Manócskát, amikor megtalálják a kis tengerimalacot. Mazsola később százszor is megbánja, hogy befogadták a malackát, hiszen az nála sokkal kisebb, gyámoltalanabb és nem lehet vele akkor és úgy játszani, ahogy Mazsola szeretne. 

2021. július 17. (szombat) 10.30

Aranyszamár Bábszínház: SZAMARABB A SZAMÁRNÁL – zenés bábjáték

A műfajában egyedülálló, gyermekeket és felnőtteket egyaránt szórakoztató attrakciónk, az önfeledt időtöltésen túl betekintést enged a különböző elfeledett bábtechnikák rejtelmeibe, apró klasszikus és népi történetei tanúságos üzenetek a gyermekek számára, amit az élet különböző területein is használhat, beépítve azokat.

2021. július 24. (szombat) 10.30

Majoros Ági Bábszínháza: SZÁZSZORSZÉP BÓBISKA – egyszemélyes bábjáték

A Királynők Kertjének közepén áll egy csodálatos harang, amely csak akkor szólal meg, ha a Királynőnek leánygyermeke születik. A lusta harangemberkék átokkal sújtják Százszorszép Bóbiska hercegnőt, mert a születését ünneplő harangszó felverte őket százéves álmukból. Vajon sikerül-e Bóbiskának megtörni az átok erejét és elnyerni a boldogságot?

2021. augusztus 14. (szombat) 10.30

Fabula Bábszínház: BRUMI és a TÉLI ÁLOM – zenés bábjáték

A történet helyszíne egy medvebarlang. A kisbocsok nem akarnak téli álmot aludni, mert azt unalmasnak tartják. Aztán elindulnak a mesés kalandok. Ez már a macik téli álma, vagy még a valóság? Ez rejtve marad. Egy kedves kismedvés mese azonban kikerekedik Brumiról és Barniról, és a szemünk láttára kel éltre a barlang rejtekéből. A nagyméretű bábok és a humoros történet hamar elvarázsolja kis közönségét.

2021. augusztus 28. (szombat) 10.30

Ametist Bábszínház MAZSOLA ÉS TÁDÉ – zenés bábjáték

– Elkergetett a gazda, mert azt mondta, olyan kicsi vagyok, mint egy szem mazsola és belőlem úgysem lesz soha tisztességes disznó!
– Tudod mit, te Mazsola? Maradj itt nálam! Úgy is mindig egyedül vagyok, s hacsak nem fúj erre a szél egy-egy újságlapot, bizony, sokat unatkozom magamban.

2021. szeptember 18. (szombat) 10.30

Portéka Színpad: VÁSÁRI KOMÉDIA

Műsorunk felidézi az elfelejtett magyaros, népies beszédet. A gyerekek számára is ismert népi mondókák, dalok és játékok fokozzák a hangulatot. Az igazi siker a gyerekek bevonása, aktivizálása dramatikus játékainkba, "György malaca" vagy "Kitrákotty mese". Miután kijátszottuk magunkat, pihentetőül jöhet a kedvesre átírt "Vitéz László" bábjáték mintegy negyed órában, ami elmaradhatalan része az igazi vásárnak.

Margitszigeti Szent Margit kolostor-romok

Helyszín: A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett található Szent Margit romoknál.
Időpont: 2021. június 6-tól augusztus 29-ig vasárnaponként 10.30-tól. A délelőtt során koncertek, hangszerbemutatók, vásári bábjátékok, dalok és táncok várják a családokat. 

A XII. században idetelepült premontreiek Szent Mihály templomát a legújabb korban rekonstruálták, maradványait római katolikus kápolnába foglalták. Közelében feküdt a kolostor, annak romjait 1923-ban tárták fel. A templom homlokzata előtt jobbra látható Árpád-házi Szent Margit sírkápolnája. A romokat 1838-tól több szakaszban tárták fel.

2021. június 6. (vasárnap) 10.30

Aranyalma Páros: MÁTYÁS KIRÁLY BOJTÁRJA

Mátyás király bojtárja – Volt egyszer egy pásztorlegény, aki beállt Mátyás királyhoz szolgálni. Igen ám, de elbolyongtak a rábízott jószágok, hogyan fog elszámolni velük a királynak? A gyerekek segítségével ez a kedves, ismert történet rendhagyó, interaktív Mátyás kori mesévé kerekedik, amelyben a mese, a zene és a tánc mellett népi hangszerbemutató, a pásztorok életének bemutatása és egy „igazi kecske” is helyet kap!

2021. június 13. (vasárnap) 10.30

Tabulatúra Régizene Együttes: CHOREA HUNGARICA - régi magyar kódexek dalai és táncai régi hangszerek másolatain, korabeli hangszerbemutatóval

A kópiák és historikus hangszerek a mai régizenei előadás elengedhetetlen tartozékai, ezekkel lehet a korabeli hangzásokat a legjobban megközelíteni, hogy a színpadon valami olyasmi szólalhasson meg, ami 4-500 éve. Zenekarunk hangszerbemutató koncertjein változatos és korhű hangszerelésben hangzik el a régi korok muzsikája, előadás közben ezeknek az érdekes és ritka hangszereknek a történetéről, megszólaltatásának módjáról is beszélünk, sőt, a koncert végén a közönség közelről is tanulmányozhatja, akár kézbe is veheti őket.

2021. június 20. (vasárnap) 10.30

Aranygyapjú Társulat: A TŰZMADÁR – zenés mesejáték

Az Aranygyapjú Társulat előadása Benedek Elek népmese feldolgozása alapján készült.

2021. június 27. (vasárnap) 10.30

Fabók Mancsi Bábszínháza: VITÉZ LÁSZLÓ ÉS VAS JULISKA

Ismeritek-e Vitéz Lászlót? S az ő csuda egy beszédét? Láttátok- e, mint küzd nagymamucikája báli legyezőjével sok gonoszok ellen? S ha hallottatok is őróla, ismeritek-e Vas Juliskát? Tudjátok-e mint aprít pokolfiakat seperűjével, s puszta két kezével? S láttatok-e már igaz, szép szerelmet? Hát jertek, serkenjetek! Tekintsétek Őket, kiknek félelme nincsen, s kiknek ölelése Halált is legyőz!

2021. július 4. (vasárnap) 10.30

Aranygyapjú Társulat: ÉNEK SZENT GYÖRGY VITÉZRŐL – zenés bábelőadás

A szegedi csapat régóta érlelt terve és eddigi eredményei összefoglalásával valósul meg az „Ének Szent György vitézről” című zenés bábelőadás. A bábos és az őt kísérő zenészek ötvözik a vásári bábelőadások harsány előadásmódját és a kobzos énekmondók kora középkori, keletet idéző zenei hangulatfestését, olyan képi megjelenítéssel, amivel a hajdani vásári komédiások és képmutogatók járták az országokat.

2021. július 25. (vasárnap) 10.30

Bartha Tóni Bábszínháza: PAPRIKA JANCSI – bábelőadás

Paprika Jancsi a régi vásári bábjátékok elfelejtett hőse kel életre egy új történetben, melynek főszereplője a hírhedt bakonyi betyár, Sisa Pista és egy titkos helyre rejtett kincs.

2021. augusztus 22. (vasárnap) 10.30

Fabula Bábszínház: VITÉZ LÁSZLÓ ÉS AZ ÖRDÖGÖK – hagyományőrző vidám, vásári bábjáték

„Szervusztok, pajtikák!” A Fabula Bábszínház paravánjára is elérkezett vándorútján a méltán világhírű magyar népi hős: Vitéz László. A mi történeteinkben is megküzd az ördögökkel, és mint gyermekkorunkban, most is győz!

A mutatós bábszínpadon Vitéz László játékok szórakoztatják a jókedvre vágyókat.

2021. augusztus 29. (vasárnap) 10.30

MÁTYÁS KIRÁLY IGAZMONDÓ JUHÁSZA – zenés interaktív mesekomédia favárral, jelmezekkel

Tréfás szerelmi komédia Mátyás király udvari bolondja - Csanci és dudása, Zsuzsi vezetésével. A műsorban a páratlanul gazdag magyar népmesekincs egy gyöngyszeme ötvöződik a középkori szabad színjátszás shakespeare-i eszenciájával.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére