Jelenlegi hely

Melyik a legjobb iskola?

Iskolát választani nem könnyű feladat, főleg, ha az első gyermekünk megy suliba. A szempontok sokfélék, most ebből egyet mutatunk be.

Körüljárjuk a témát

Összegyűjtjük a település/kerület iskoláit, utánajárunk, hogy mikor vannak a nyílt napok, bemutató foglalkozások, megkérdezzük a szomszédokat, ismerősöket, az óvodás és iskoláskorú gyermekek szüleit, eljárunk a nyílt napokra, körbejárjuk az iskolát mindenféle szempontból: Milyen az iskola programja? Milyen oktatási módszerekkel dolgoznak? Mi a benyomásunk a tanítók személyiségéről? Az igazgatóról?

Tájékozódunk a különórákról, a nyelvtanulás lehetőségeiről, sportolásról, megnézzük a tornatermet, a mosdót és az udvart. Megkérdezzük az odajáró gyerekek és szülők véleményét. Megtudjuk, hogy az előző tanítási évben az országos átlag felett teljesített az iskola. Szuper, de mit jelent ez?

Az objektív mérések alapján

Statisztikák az egyetemekről és a középiskolákról készülnek, az általános iskolákat senki sem rangsorolja. A kezdő kisiskolás szülőnek sokszor nincsen objektív segítsége, így az ajánlásokra, a személyes benyomásokra kell és természetesen lehet is támaszkodni. Találtunk egy weboldalt, ahol segítséget nyújtanak az általános iskolát keresők számára, legyen szó elsős kisiskolásról vagy akár 4. vagy 6. évfolyam után gimnáziumot keresőkről.

Az iskolaválasztásnál sok szempontja közül egyet, az Oktatási Minisztérium által minden évben elvégzett országos kompetenciamérés során készült eredményeket mutatják be összehasonlító módon.

Az eredmények alapján láthatod, hogy melyik iskola hogyan szerepelt az országos átlaghoz képest. Minden körzetben 4 eredményt tűntetnek fel: matematika 6. és 8. évfolyam eredményeit, szövegértés 6.  és 8. évfolyam eredményeit

Hogyan működik?

Válassz iskolát az Iskolák oldalról. (Ha keresel egy iskolát vagy várost, akkor használd a keresőt a jobb felső sarokban.)

Az iskolák kompetenciamérésének eredményei segíthetnek információt adni, hogy az iskolaévek végére mennyire fog versenyképes tudást adni az iskola, illetve az eredményeken visszaköszön az iskolai légkör, a tudás átadásának hatékonysága is.

Továbbra is nagyon fontos kikérni a szülőtársak, ismerősök véleményét, hiszen egy kisiskolásnak az egyik legfontosabb, hogy milyen a tanár hozzáállása a gyerekekhez, mennyire támogató az iskolai légkör. De ha ezen kívül az országosan standardizált felmérés összesített eredményére is kíváncsi vagy, akkor nézd meg ezt!

Térkép és toplista

A feldogozott adatok alapján elemzéseket is készítettek, valamint az adatbázis alapján elkészítették az ország összes általános iskolájának 2015-ös eredményét bemutató térképes változatot. Mit is jelent ez? Megtalálod a keresett iskolát a térképen navigálva és e mellett azokat az iskolákat is látod, amik szóba jöhetnek pl. távolság vagy közeli település miatt. Az iskola jelölőjére kattintva megtalálod a 2015-ös FIT felmérés során készült eredményeket. Láthatod a matematika és szövegértés 6, 8 és 10. évfolyamos eredményeket és össze tudod hasonlítani az egyes iskolákat. Az eredmények a megszokott módon az országos átlaghoz képest jelennek meg, ami 100. A TOP 100 iskola listáját is összeállították.

Szülői vélemények

Az imami "A mi iskolánk" című pályázata keretében sok szülő osztotta meg gyermeke iskolájával kapcsolatos tapasztalatait 2012-ben és 2016-ban. A legutóbbi vélemények az intézmények adatlapján találhatóak.

Felhasznált forrás: legjobbiskola.hu

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Szent Lucia a legenda szerint Jézus menyasszonya volt, ezért házasságszerző szentnek tartották. Igazi férjjóslásra alkalmas nap volt december 13-a, az év leghosszabb estéje. Van pár tippünk, hogyan kell csinálni!
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY 2021 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi: visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Karácsonyfa legek

Karácsonyfa legek

A legmagasabb fa, a legnagyobb dísz, a legnagyobb szaloncukor, a legtöbb karácsonyfaégő... akadnak legek a karácsonyfa körül. Szépek, izgalmasak, de nem biztos, hogy mindegyik kellene otthonra!
Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére