Jelenlegi hely

Melyik a legjobb iskola?

Iskolát választani nem könnyű feladat, főleg, ha az első gyermekünk megy suliba. A szempontok sokfélék, most ebből egyet mutatunk be.

Körüljárjuk a témát

Összegyűjtjük a település/kerület iskoláit, utánajárunk, hogy mikor vannak a nyílt napok, bemutató foglalkozások, megkérdezzük a szomszédokat, ismerősöket, az óvodás és iskoláskorú gyermekek szüleit, eljárunk a nyílt napokra, körbejárjuk az iskolát mindenféle szempontból: Milyen az iskola programja? Milyen oktatási módszerekkel dolgoznak? Mi a benyomásunk a tanítók személyiségéről? Az igazgatóról?

Tájékozódunk a különórákról, a nyelvtanulás lehetőségeiről, sportolásról, megnézzük a tornatermet, a mosdót és az udvart. Megkérdezzük az odajáró gyerekek és szülők véleményét. Megtudjuk, hogy az előző tanítási évben az országos átlag felett teljesített az iskola. Szuper, de mit jelent ez?

Az objektív mérések alapján

Statisztikák az egyetemekről és a középiskolákról készülnek, az általános iskolákat senki sem rangsorolja. A kezdő kisiskolás szülőnek sokszor nincsen objektív segítsége, így az ajánlásokra, a személyes benyomásokra kell és természetesen lehet is támaszkodni. Találtunk egy weboldalt, ahol segítséget nyújtanak az általános iskolát keresők számára, legyen szó elsős kisiskolásról vagy akár 4. vagy 6. évfolyam után gimnáziumot keresőkről.

Az iskolaválasztásnál sok szempontja közül egyet, az Oktatási Minisztérium által minden évben elvégzett országos kompetenciamérés során készült eredményeket mutatják be összehasonlító módon.

Az eredmények alapján láthatod, hogy melyik iskola hogyan szerepelt az országos átlaghoz képest. Minden körzetben 4 eredményt tűntetnek fel: matematika 6. és 8. évfolyam eredményeit, szövegértés 6.  és 8. évfolyam eredményeit

Hogyan működik?

Válassz iskolát az Iskolák oldalról. (Ha keresel egy iskolát vagy várost, akkor használd a keresőt a jobb felső sarokban.)

Az iskolák kompetenciamérésének eredményei segíthetnek információt adni, hogy az iskolaévek végére mennyire fog versenyképes tudást adni az iskola, illetve az eredményeken visszaköszön az iskolai légkör, a tudás átadásának hatékonysága is.

Továbbra is nagyon fontos kikérni a szülőtársak, ismerősök véleményét, hiszen egy kisiskolásnak az egyik legfontosabb, hogy milyen a tanár hozzáállása a gyerekekhez, mennyire támogató az iskolai légkör. De ha ezen kívül az országosan standardizált felmérés összesített eredményére is kíváncsi vagy, akkor nézd meg ezt!

Térkép és toplista

A feldogozott adatok alapján elemzéseket is készítettek, valamint az adatbázis alapján elkészítették az ország összes általános iskolájának 2015-ös eredményét bemutató térképes változatot. Mit is jelent ez? Megtalálod a keresett iskolát a térképen navigálva és e mellett azokat az iskolákat is látod, amik szóba jöhetnek pl. távolság vagy közeli település miatt. Az iskola jelölőjére kattintva megtalálod a 2015-ös FIT felmérés során készült eredményeket. Láthatod a matematika és szövegértés 6, 8 és 10. évfolyamos eredményeket és össze tudod hasonlítani az egyes iskolákat. Az eredmények a megszokott módon az országos átlaghoz képest jelennek meg, ami 100. A TOP 100 iskola listáját is összeállították.

Szülői vélemények

Az imami "A mi iskolánk" című pályázata keretében sok szülő osztotta meg gyermeke iskolájával kapcsolatos tapasztalatait 2012-ben és 2016-ban. A legutóbbi vélemények az intézmények adatlapján találhatóak.

Felhasznált forrás: legjobbiskola.hu

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére