Jelenlegi hely

"A férfiak bírják a pont jót"

Manapság sokat hallunk az elvárásokról és rendszerint negatív értelemben. Hasznos lehet elgondolkodnunk, hogy hogyan is vagyunk mi ezzel: vannak bennünk elvárások? Kitől és mit várunk el? Jó ez vagy nem? Sorolhatnánk még a kérdéseket és kinek-kinek a maga kérdése és válasza a meghatározó.

Ezen gondolkodva énbennem egy nagyon kedves emlék bukkant fel.

A fürdés a családunkban a "Férfiak" szertartása volt, amit a két fiúnk és az apjuk nagy élvezettel csinált végig minden este, kezdve a "tigrisezésnek" nevezett hancúrozástól a fürdés sokféle játékán át a "Papa fürdőköpenyében" való szárítkozásig, öltözésig. Ezeket még most, 30 év távlatából is nagy szeretettel emlegetik.

Emlékszem, nem mindig sikerült eltalálni a fürdővíz hőmérsékletét és ilyenkor az volt a jelszavuk, hogy "A férfiak bírják a hideget/meleget!" És a fiúk "hősiesen" elviselték a néhány fokos eltérést, amíg sikerült beállítani a megfelelő hőfokot.

Talán mosolyognivaló, de azért mégis fontos az üzenet: ha nem azt kapjuk teljesen, amit "várunk", amit a legjobbnak gondolunk, akkor is jót tehet némi tolerancia, kitartás és kimozdulás a komfortzónánkból. Miközben persze fontos, hogy keressük a megoldást, vagyis eresszük meg a megfelelő csapot. És ez persze nemcsak a vízcsap lehet, hanem bármi más (erő)forrás az életünkben. (Az angolban a csap szó egyben ige is: ’Tap your resources’)

Valószínűleg nem emlékeznék ezekre az apróságokra, ha egy este nem lett volna, amikor a korábbi tapasztalatok alapján a férjemnek éppen sikerült eltalálnia a tökéletes hőmérsékletű vizet és a nagyobbik fiúnk boldogan felkiáltott: "A férfiak bírják a pont jót".

Nagy, barna szemében a boldogság mellett a felismerés öröme és büszkesége csillogott. Mi pedig jót nevettünk. Pedig sok év távlatából most már látom, hogy milyen nagyon komoly ez az üzenet. Bírjuk a pont jót is. Adjuk át magunkat ennek a jó érzésnek, tudatosítsuk ezt az örömöt, mert fontos, hogy ezt átéljük. És mondjuk is ki ezt! Ne csak a panaszt, ne csak a hideget-meleget tegyük szóvá. Mondjuk ki, hogy ez most pont az, amire vágytunk, amit vártunk, ami nekünk a legjobb. Örüljünk neki, ünnepeljük, legyünk hálásak érte.

Kutatások tömege szól arról, hogy  a hála fontos alkotóeleme a testi-lelki jóllétünknek és a tartós, sikeres kapcsolatainknak egyaránt. Megkerülhetetlen hát, ha szeretnénk őszintén és harmónikusan kapcsolódni szeretteinkhez, munkatársainkhoz és önmagunkhoz. Fontos ezért, hogy ráhangolódjunk a hála érzésére és megtanuljuk azt is, hogy ezt hogyan tudjuk igazán őszintén kifejezni magunk és mások felé.

Vegyük észre és mondjuk ki, ha "pont jó"! Akár nevessünk együtt ezen, mert az is "pont jó". És ezt bírjuk. Mi nők is!

Hoós Rita, kommunikációs tréner
www.gubancfono.blogspot.com  gubancfono@gmail.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Humoros locsolóversek apáknak!

Humoros locsolóversek apáknak!

Hamarosan itt a locsolkodás ideje, ezért csokorba szedtük, ha nem is a legszebb húsvéti, de vicces locsolós verseket apáknak. A szép és hagyományos locsolóvers mellé, minden férfinak kell a tarsolyába egy humoros vers is... Mert hát a lányok várják ám azt is!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére